Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ντου της εφορίας στην ΑΕΠΙ μετά από εισαγγελική παραγγελία - Αναβρασμός στον καλλιτεχνικό κόσμο

Ο έλεγχος είχε ανατεθεί μετά από διαγωνισμό σε μεγάλη ελεγκτική εταιρία και η ΑΕΠΙ προέβαλε συστηματικά προφάσεις περί προσωπικών δεδομένων για να μην τον δεχτεί 
Ντου της εφορίας στην ΑΕΠΙ μετά από εισαγγελική παραγγελία - Αναβρασμός στον καλλιτεχνικό κόσμοΕισβολή των φορολογικών αρχών μετά από εισαγγελική παραγγελία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2016 το μεσημέρι στα γραφεία της ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας).
Οι φορολογικές αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση σκληρών δίσκων υπολογιστών που ανευρέθηκαν αλλά και βιβλίων της εταιρίας, τα οποία ήδη τέθηκαν υπό επεξεργασία από τις φορολογικές αρχές.
Η εισβολή πραγματοποιήθηκε μετά τη συστηματική άρνηση της εταιρίας να δεχτεί ελέγχους από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Και όλα αυτά ενώ αρκούσε κάποιος να δει στον ισολογισμό του 2014 ότι με βάση τις παρατηρήσεις του Ορκωτού Ελεγκτή, τα κεφάλαια της εταιρίας ήταν αρνητικά κατά τουλάχιστον 12 εκ ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος είχε ανατεθεί μετά από διαγωνισμό σε μεγάλη ελεγκτική εταιρία και η ΑΕΠΙ προέβαλε συστηματικά προφάσεις περί προσωπικών δεδομένων προκειμένου να μην δεχτεί τον έλεγχο.
Τώρα μετά την εισβολή των φορολογικών αρχών τα στοιχεία που συλλέχθηκαν θα παραδοθούν στην ελεγκτική εταιρία προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχο.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να ζητήσει έλεγχο με βάση το άρθρο 54 του Νόμου 2121/1993 που προβλέπει την υποχρέωση «να ελέγχει το Υπουργείο Πολιτισμού την τήρηση των διατάξεων του Νόμου και του κανονισμού κατά τη λειτουργία του Οργανισμού, ο όποιος έχει την υποχρέωση να θέτει στη διάθεση των οργάνων του Υπουργείου τα βιβλία του και κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο για την αποτελεσματική άσκηση του ελέγχου αυτού.
Ωστόσο, η ΑΕΠΙ κρυπτόμενη πίσω από τη νομική της μορφή ως ΑΕ αρνιόταν τον έλεγχο και εν όψει της αλλαγής του νόμου αποφάσισε τη μεταφορά της έδρας στην Κύπρο απόφαση που αναίρεσε στη συνέχεια.
Ωστόσο στην Κύπρο από τις 6 Μαΐου έχει ιδρυθεί η ΑΕΠΙ limited και εμφανίζονται ως διευθυντές στελέχη της ΑΕΠΙ και η Romanos Secretarial Ltd. ως γραμματέας.
Η Romanos έχει ιδρυθεί στην Κύπρο το 2013, με διευθυντικά μέλη και πάλι στελέχη της ΑΕΠΙ ενώ και οι δύο εταιρίες έχουν έδρα την Κύπρο.
Επίσης, στα γραφεία της εταιρίας στο Μαρούσι συστεγάζονται άλλες δύο εταιρίες στις οποίες μετέχουν στελέχη της ΑΕΠΙ και λειτουργούν για λογαριασμό της ΑΕΠΙ την OPUS ΜΕΠΕ και την ΕΔΙΣ ΑΕ.
Εν τω μεταξύ, οι κινήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν θορυβήσει τους καλλιτέχνες που θεωρούν ότι με αφορμή τις ατασθαλίες στην ΑΕΠΙ χάνουν με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή.
Με επιστολή που έστειλαν χθες πάνω 1200 καλλιτέχνες προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά τονίζουν ότι το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που έρχεται προς ψήφιση εν μέσω καλοκαιριού περιέχει την «απαράδεκτη διάταξη περί διαμεσολάβησης- διαιτησίας».
Στην επιστολή που υπογράφουν, μεταξύ άλλων, κορυφαία ονόματα όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Θάνος Μικρούτσικος, και ο Διονύσης Σαββόπουλος, αναφέρεται ότι:
«Το νομοσχέδιο μπορεί να απορρυθμίσει για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα την αγορά και να καταστήσει προβληματική ή και αδύνατη την είσπραξη και τη διανομή των ποσών που αφορούν πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα.
Αφετέρου το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει την αιτία οι εκδότες μουσικής (ουσιαστικά μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού και οι εδώ εκπρόσωποί τους) να πάρουν στα χέρια τους τη διοίκηση του μεγαλύτερου αυτή τη στιγμή οργανισμού είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, δηλαδή της ΑΕΠΙ.
Θεωρούμε άλλωστε κι εμείς πως ένα ενδεχόμενο βίαιο κλείσιμο της εταιρείας ή μια ριζική αλλαγή της νομικής της μορφής, θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για όλο τον κλάδο μας».
Βεβαίως, το τελευταίο που αναφέρουν οι καλλιτέχνες ότι μπορεί να συμβεί είναι ιδιαίτερα πιθανό, αλλά από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να έχει βρεθεί λύση για μια εταιρία που εισέπραττε πνευματικά δικαιώματα που, όμως, δεν έφταναν ποτέ στους δημιουργούς τους.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα