Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Η Deutsche Bank δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια, μόνο νέα κορόιδα!

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Deutsche Bank δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια, μόνο νέα κορόιδα!Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Στην αυγή του 21ου αιώνα μόνο οι "πόλεμοι των ηλιθίων" γίνονται με τα όπλα. Το πεδίο μάχης έχει μεταφερθεί προ πολλού σε επίπεδο εταιριών. Υπό αυτή την έννοια, η ανακοίνωση ότι η Deutsche Bank, ή σωστότερα θυγατρικής της που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, απέτυχε στα stress tests στις ΗΠΑ, θεωρήθηκε ως μία ακόμη "έκρηξη βόμβας", ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, για έλεγχο των κεφαλαίων παγκοσμίως. Είναι όμως έτσι, ή κρύβεται κάτι βαθύτερο;
Τα συντρίμμια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου δεν οδήγησαν στο τέλος των παγκόσμιων πολέμων, αλλά στον μετασχηματισμό τους σε καθαρά οικονομικούς. Το πεδίο μαχών έχει προ πολλού μεταφερθεί στα "διεθνή δικαστήρια", τις επιτροπές κεφαλαιαγοράς, τις κεντρικές τράπεζες και τις χρηματιστηριακές αγορές. Κράτη καταστρέφονται, συνήθως, χωρίς να πέσει ούτε μια οβίδα ή σφαίρα. Μέσα από τους "θεσμούς", με διοικητικές αποφάσεις, εμπάργκο, ή απλή επιβολή οικονομικών μέτρων.
Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει επί πολλά χρόνια, την πολιτική του εμπάργκο, για να διαλύσουν μεσαίου
μεγέθους χώρες, όμως οι Γερμανοί έχουν "τελειοποιήσει" τα οικονομικά όπλα χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το ευρώ, τους "θεσμούς" και τις Ευρωπαϊκές συνθήκες, μπορούν να διαλύουν και στη συνέχεια να ροκανίζουν όχι απλά εταιρίες ή μεσαίου μεγέθους χώρες, αλλά και μεγάλες! Το "γερμανικό διευθυντήριο" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εξαθλιώσει σε 6 μόλις έτη το 1/3 της Ευρώπης μέσα από την επιβολή οικονομικής ασφυξίας! Έχοντας μεθύσει, σαν σύγχρονοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, από την σχεδόν απεριόριστη ισχύ (με τα υπερόπλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας), το Γερμανικό επιχειρείν ζει χρυσές στιγμές! Όμως οι μεγάλες Γερμανικές εταιρίες, παρότι ελέγχουν την Ευρώπη με ορθόδοξους ή ανορθόδοξους τρόπους, ίσως δεν είναι άτρωτες! Πολλά δείχνουν μάλιστα, ξεκινώντας από τις υπερεταιρίες τους, τις Γερμανικές Τράπεζες, ξεκινώντας από την σημαντικότερη, την Deutsche Bank, ότι το οικοδόμημα καταρρέει!
Η Deutsche Bank, δεν είναι απλά μια τράπεζα που βρίσκεται πίσω σχεδόν από κάθε παγκόσμιο τραπεζικό σκάνδαλο, από το ξέπλυμα μαφιόζικου χρήματος στη Ρωσία και Μαλαισία, ως το «φιξάρισμα», το ψεύτικο στήσιμο των τιμών εμπορευμάτων (commodities), εκείνο της πλαστογράφησης συναλλαγών τρισεκατομμυρίων του libor, ή το μυστικό παρκάρισμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων μέσω των Panama Papers! Τράπεζα που απαλλάσσεται για παράνομες πρακτικές, με απλές... ανακοινώσεις της... "επιτροπής κεφαλαιαγοράς" της Γερμανίας! Τράπεζας που έχει πρόστιμα 14,5 δισ. περίπου για απάτες κατά τα τελευταία τρία χρόνια! Πρόστιμα που αν συνεχιστούν απειλούν να μηδενίσουν τα κεφάλαια της! Δεν έχει χάσει μόνο τα 2/3 της χρηματιστηριακής της αξίας του τελευταίους μήνες (από 32 ευρώ σε μόλις 12 ευρώ και κάτι ψιλά πλέον), παρότι τόσο η Τράπεζά όσο και το κρατικό χρήμα και το χρήμα της ΕΚΤ αγοράζουν τα ομόλογα της και τις κάθε λογής σαβούρες που έχει στο χαρτοφυλάκιο της! Ούτε ανησυχεί ότι τα CDS της, ασφάλιστρα κινδύνου, επί ομολόγων της, έχουν πάει σε επίπεδα χρεοκοπίας. Είναι ότι επίσης έχει 42 τρισ. ευρώ (σαράντα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ), δηλαδή 15 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας σε παράγωγα προϊόντα, με κεφάλαια σχεδόν μηδενικά. Έχει, δηλαδή, απίστευτους ασύμμετρους κινδύνους!
Αυτό ακριβώς αφορούσε η αμερικάνικη έκθεση των stress tests, δεν είναι πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Τα Stress Test βρήκαν αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε, που όλοι γνωρίζουμε, είναι απλή διαπίστωση ότι η Γερμανική τράπεζα δεν έχει ασφαλές μάνατζμεντ κινδύνων! Και αυτό -η ύπαρξη ανεξέλεγκτων κινδύνων- είναι σημαντικότερο από μερικά κεφάλαια, που μπορεί να "τυπώσει" σε κάποιο "τυπογραφείο" κάποιο βράδυ ο Μάριο Ντράγκι με το πιστόλι στον κρόταφο και υπό τις εντολές της Γερμανικής "ηγεσίας"! Η τράπεζα έχει κακή διαχείριση κινδύνων, και αν οι κίνδυνοι ήταν 1-2 δισ., ουδείς λόγος θα γινόταν, αλλά πρόκειται για ασύμμετρους κινδύνους παραγώγων αξίας 42.000 δισ.! Κίνδυνοι που, τραγικά μεγεθύνονται και σε άλλα επίπεδα μετά την απόφαση των Άγγλων πολιτών να εξέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν που ο Τζώρτζ Σόρος, ο πανέξυπνος κερδοσκόπος που επιτυχώς κέρδισε σορτάροντας νομίσματα, αποφάσισε πλέον μετά το Brexit, να "σορτάρει" (να πουλήσει ανοιχτά δηλαδή), την μετοχή της Deutsche Bank!
Όμως, αναμφίβολα, όπως σωστά δήλωσε χτες περιχαρής ο John Cryan, πρόεδρος της Deutsche Bank, στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, η Τράπεζα "δεν θα χρειαστεί να ζητήσει από τους μετόχους νέα λεφτά", για αύξηση κεφαλαίων. Εξάλλου οι μεγαλοτραπεζίτες δεν χρειάζεται ποτέ να συνεισφέρουν λεφτά. Τα λεφτά υπάρχουν στο λεφτόδεντρο, το οποίο ποτίζουν τα 508 εκατομμύρια κορόιδα, που πάντα ξεχρεώνουν τις τράπεζες! Οι γνωστοί "χορηγοί" της Γερμανικής απληστίας, οι Ευρωπαίοι πολίτες!
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα