Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Συζήτηση αύριο για συντονισμό και κλιμάκωση αντιδράσεων για το Α.Τ. Φιλιατρών

Συζήτηση με θέμα το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών θα διεξαχθεί αύριο βράδυ στις 9.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, την παρουσίαση της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας και, βεβαίως, τις δηλώσεις του βουλευτή Πέτρου Κωνσταντινέα, ο οποίος έχει προαναγγείλει κατάργησή του, όπως και εκείνου στο Κοπανάκι.
Στα Φιλιατρά επικρατεί αναβρασμός για την προωθούμενη κατάργηση του Α.Τ., ενώ οι διαθέσεις κατοίκων και συλλογικών φορέων, που έχουν γίνει γνωστές από τον περασμένο Δεκέμβρη, είναι «άγριες».
Όπως είναι γνωστό, με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, που παρουσιάστηκε στην Τρίπολη – έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου – στις 25 Νοεμβρίου, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, προτάθηκε στη Μεσσηνία, μεταξύ άλλων, η συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας, το οποίο μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.
Ακόμη, συγχωνεύεται το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας με το υπό ίδρυση Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας. Ο Αστυνομικός Σταθμός Χώρας, που είναι ήδη σε αναστολή λειτουργίας, προτείνεται να συγχωνευθεί με το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, στο οποίο συγχωνεύεται και ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Πύλου, με την πρόβλεψη ίδρυσης Γραφείου Τουρισμού.
Η πρόταση αναδιάρθρωσης προβλέπει και τη συγχώνευση του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου, μερικώς με το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά, το οποίο μετονομάζεται σε Οιχαλίας, και μερικώς με το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας. Επίσης, καταργείται η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κωνσταντινέα, στις αρχές του καλοκαιριού, τελικά στην Τριφυλία θα παραμείνουν σε λειτουργία δύο Α.Τ., στην Κυπαρισσία και τους Γαργαλιάνους. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων, Γιώργου Ασημακόπουλου από τα Φιλιατρά και Αλέκου Κουτρουμπή από το Κοπανάκι, όπως και του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, ενώ επίθεση στο βουλευτή εξαπέλυσε λίγες μέρες αργότερα και ο Δήμος Τριφυλίας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Επίσης, το θέμα συζητήθηκε και προ ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.
Θυμίζουμε πως, μετά την παρουσίαση στην Τρίπολη του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, στις 4 Δεκεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και κάτοικοι των Φιλιατρών τόνισαν την αναγκαιότητα παραμονής και αναβάθμισης του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών. Μεταξύ άλλων σοβαρών επιχειρημάτων αναφέρθηκαν ότι καλύπτει μια ευρεία περιοχή με διάσπαρτους οικισμούς, παραθεριστικές και αγροτικές κατοικίες και πλήθος αγροτικών μονάδων, κυρίως κηπευτικών, με καλλιέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εξαιτίας, άλλωστε, αυτού του δεδομένου, στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών και μέσα στην ίδια την πόλη παραμένουν όλο το χρόνο μετανάστες και λαθρομετανάστες, που ξεπερνούν σε αριθμό τους 1.000 με τους σχετικότερους υπολογισμούς.
Υφίσταται, λοιπόν, σοβαρός λόγος το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, όχι μόνο να παραμείνει σε λειτουργία, αλλά και να ενισχυθεί. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας είχε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι ο Δήμος μπορεί να διαθέσει κατάλληλο κτήριο στα Φιλιατρά για στέγαση του αστυνομικού τμήματος, και το ίδιο διαβεβαιώνει και η σημερινή.
Με απόφαση – ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση αστυνομικών τμημάτων, στο οποίο και τονίζεται: «Η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο και, ως εκ τούτου, είναι αδιαπραγμάτευτη, όχι μόνο η διατήρηση, αλλά και η ενίσχυση των λειτουργούντων Α.Τ. Γαργαλιάνων, Κοπανακίου, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών».
Στα δε Φιλιατρά, αλλά και το Κοπανάκι, μόνο ως εμπαιγμό εξέλαβαν τη λειτουργία Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, που προκαλεί, όπως λένε κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί, θυμηδία και οργή, αφού θεωρούν αδύνατο και αδιανόητο μια κινητή μονάδα, που καλύπτει όλη τη Μεσσηνία, να μπορέσει να προσφέρει τις ουσιαστικές υπηρεσίες αστυνόμευσης και ασφάλειας που έχουν ανάγκη οι περιοχές τους και, μάλιστα, όταν η αστυνόμευση, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα γίνεται με… δρομολόγια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα