Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ερχονται τα «μπιλιετάκια» του ΕΝΦΙΑ- Προσοχή στα λάθη που φουσκώνουν τον λογαριασμό

ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TAXIS

Φωτογραφία: Intime News
Από το τέλος Αυγούστου θα έρθουν τα «μπιλιετάκια» της εφορίας με τον ΕΝΦΙΑ και περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ.
Τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων θα αναρτηθούν στο taxisnet εντός του Αυγούστου και η πληρωμή θα γίνει σε τέσσερις ή πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.
Με δεδομένο ότι ο φόρος ακινήτων σε συνδυασμό με τον φόρο εισοδήματος είναι δυσβάστακτοι για τους φορολογούμενους οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς κατά την αποτύπωση των στοιχείων στο Ε9 γίνονται πολλές φορές λάθη που φουσκώνουν τον λογαριασμό. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων λαθών είναι:

Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
Επιφάνεια και χρόνος κατασκευής: Λάθη στην επιφάνεια και την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας).
Επικαρπωτής: Αν το έτος γέννησης του επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή ενώ για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου έτους γέννησης του επικαρπωτή λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.
Βοηθητικοί χώροι: Τυχόν λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται η μείωση κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.
Αποθήκες: Δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.
Οροφος: Αν δεν έχει συμπλήρωθεί ο αριθμός του ορόφου για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
Εμπράγματα δικαιώματα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο.
Θέση αγροτεμαχίου: Λάθος στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα ανεβάζει κατακόρυφα το φόρο. Σε περίπτωση που η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία του νομού για τον κύριο φόρο και κατά περίπτωση η μεγαλύτερη αξία για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.
Πρόσοψη αγροτεμαχίου: Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: Αν έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία που χρεώνεται με διπλάσιο φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα