Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Μέσα σε μια 6ετία 427 γυναίκες έχουν ζητήσει βοήθεια στην Καλαμάτα

Συμβουλευτικό κέντρο θυμάτων βίας
-Συνάντηση δημάρχου Θ. Βασιλόπουλου με στελέχη του
Στα 6 χρόνια λειτουργίας του το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας στην Καλαμάτα έχει βοηθήσει 427 περιπτώσεις γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων. Αυτό, μαζί με άλλα στατιστικά στοιχεία για τη λειτουργία του, προέκυψε από την ενημερωτική συνάντηση που είχε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, με τα στελέχη του Βασιλική-Σοφία Κατσίποδα κοινωνιολόγο, Μαρία Στρατάκου κοινωνική λειτουργό και Δήμητρα Μιχαλοπούλου ψυχολόγο.
Οι εργαζόμενες στο Κέντρο ενημέρωσαν το δήμαρχο για τη λειτουργία της Δομής και το παραχθέν έργο, ενώ ο Θ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι οι υπηρεσίες που παρέχει είναι σημαντικές και ευχήθηκε στα στελέχη περαιτέρω επιτυχή επιτέλεση των καθηκόντων τους.
Συμπλήρωσε 6 χρόνια
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας εντάσσεται στο πανελλαδικής εμβέλειας Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 και εποπτεύεται επιστημονικά από το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για

Θέματα Ισότητας).
Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2013, συμπληρώνοντας μέχρι σήμερα 6 χρόνια λειτουργίας. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες εξατομικευμένης συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις.
Στελεχώνεται από τριμελή διεπιστημονική ομάδα, που αποτελείται από μία κοινωνιολόγο, μία κοινωνική λειτουργό και μία ψυχολόγο, διασφαλίζοντας αυστηρά το απόρρητο της συμβουλευτικής και τις αρχές δεοντολογίας.
Το κανονιστικό πλαίσιο των Συμβουλευτικών Κέντρων προβλέπει επιπλέον την πρόσληψη νομικού συμβούλου. Σε ό,τι αφορά το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, είχε προκηρυχθεί θέση για νομικό σύμβουλο το 2014, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Ωστόσο, πρόκειται άμεσα να γίνουν εκ νέου ενέργειες για την κάλυψη της παραπάνω θέσης, η οποία είναι καίριας σημασίας για την υπηρεσία. Επί του παρόντος τα αιτήματα των ωφελούμενων γυναικών που αφορούν σε νομική στήριξη, εξυπηρετούνται μέσα από τη διαδικασία παραπομπής σε νομικούς Συμβουλευτικών Κέντρων άλλων πόλεων, μέσω της τηλεφωνικής συμβουλευτικής.
Συμβουλευτική υποστήριξη
Το Κέντρο υποστηρίζει συμβουλευτικά μόνο ενήλικες γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί στο παρελθόν βία οποιασδήποτε μορφής (ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική κ.λπ.), είτε στο οικογενειακό πλαίσιο είτε ευρύτερα στην κοινωνία (ενδοοικογενειακή/συντροφική βία, βιασμό, απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.)
Ωστόσο, οι πόρτες του Κέντρου είναι ανοιχτές για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα ισότητας των φύλων και για τρόπους παροχής αρωγής σε τρίτο οικείο τους πρόσωπο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της βίας.
Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική / σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking).
Τέλος, δέχεται γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑμεΑ κ.λπ.).

Απολογιστικά στοιχεία
Από τα στοιχεία της απολογιστικής έκθεσης που παρέδωσαν στο δήμαρχο, προκύπτει ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, από την αρχή της λειτουργίας του έως τις 31/8/2019, έχει εξυπηρετήσει συνολικά 427 ωφελούμενες, θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων, περιλαμβανομένων των δύο προγραμματικών περιόδων.
Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη προγραμματική περίοδο 2007-2013 εξυπηρετήθηκαν 117 ωφελούμενες, οι οποίες δέχθηκαν τις υπηρεσίες του Κέντρου και επρόκειτο για περιπτώσεις βίας. Κατά τη δεύτερη προγραμματική περίοδο, από το Δεκέμβριο του 2015, που ξεκίνησε η νέα προγραμματική περίοδος, το Κέντρο εξυπηρέτησε αιτήματα από 311 ωφελούμενες.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των μηνιαίων απολογιστικών εκθέσεων, το Κέντρο Συμβουλευτικής έχει δεχθεί 236 αιτήματα πληροφόρησης, 204 κοινωνικής στήριξης, 197 ψυχολογικής στήριξης, 42 εργασιακής στήριξης, 73 νομικής στήριξης, 53 νομικής βοήθειας, 19 φιλοξενίας, 17 ανεύρεσης εργασίας και 10 κοινωνικών παροχών.
Επιπλέον, για το συγκεκριμένο διάστημα έχουν γίνει 289 εξωτερικές παραπομπές γυναικών σε άλλες δομές και υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες συμβουλευτικής του Κέντρου, πραγματοποιήθηκαν 2.180 συνεδρίες.
Δράσεις
Σχετικά με τις δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς, αλλά και μεταξύ των δομών του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, το Κέντρο έχει πραγματοποιήσει 124 νέες επαφές και 176 διατηρήσεις παλαιών επαφών, 312 επαφές συνεργασίας με άλλους φορείς, 177 επαφές συνεργασίας με άλλους φορείς και υπηρεσίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις συμβουλευτικής γυναικών και 384 επαφές εσωτερικής συνεργασίας με άλλες Δομές του Δικτύου (Συμβουλευτικά, Ξενώνες, ΓΓΙΦ και ΚΕΘΙ).
Τέλος, κατά το ίδιο διάστημα το Συμβουλευτικό Κέντρο προέβη σε 562 ενέργειες εσωτερικής συνεργασίας με το Δήμο για διάφορα διοικητικά θέματα της Υπηρεσίας.
Τέλος, με βάση ένα γενικό απολογισμό, το Συμβουλευτικό Κέντρο έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει κατά τη δεύτερη προγραμματική περίοδο (Δεκέμβριος 2015 έως σήμερα) συνολικά 60 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο τη μετάδοση ενός υγιούς προτύπου σχέσης ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και γενικότερα στις διαπροσωπικές σχέσεις, καταργώντας τα στερεότυπα που προάγουν τη βία και τη θυματοποίηση των γυναικών.  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα