Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Πρώτη των πρώτων η Μεσσηνία στην αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων

Σημαντική αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων και των κατοικιών έχει σημειωθεί στη Μεσσηνία το 2019 και οι μαρτυρίες μεσιτών κάνουν λόγο για συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων να επενδύσουν σε μια κατοικία στην περιοχή.
Η αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων έχει επιβεβαιωθεί και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οπότε το θετικό ποσοστό κυμαίνεται κατά μέσο όρο για την Ελλάδα στο 7,7%. Και σε αυτό, όμως, φαίνεται ότι η Μεσσηνία ξεφεύγει, ξεπερνώντας στο ποσοστό των αυξήσεων το 10%.
Με… «παράδοση» καθώς φαίνεται στις υψηλότερες τιμές, συνεχίζει να κρατάει ψηλά τον πήχη και στα ενοίκια.
Τράπεζα της Ελλάδας
Από την ανάλυση των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2019 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,9%, ενώ για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων

αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,3%.
Αναλυτικά, η αύξηση των τιμών στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ήταν 7,7% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 7,6% για τα «παλαιά», δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2019 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των «νέων» διαμερισμάτων κατά 5,1%, ενώ οι τιμές των «παλαιών» διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.
Για το σύνολο του 2018 οι τιμές για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,9% και 1,6% αντίστοιχα.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 11,1% στην Αθήνα, 7% στη Θεσσαλονίκη, 4,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία εκτιμάται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,1% στην Αθήνα, 5,4% στη Θεσσαλονίκη, 2,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 3,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2018.
Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 8,0% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2019 η αντίστοιχη αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 5,2%, ενώ για το σύνολο του 2018 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 1,7%.
Η αύξηση στη Μεσσηνία
Σύμφωνα με το Μεσσήνιο κτηματομεσίτη Διονύση Μπιρμπίλη, αύξηση των τιμών στις κατοικίες και τα διαμερίσματα έχει καταγραφεί και στη Μεσσηνία: «Η αύξηση των τιμών στη Μεσσηνία έχει αρχίσει να παρατηρείται εδώ και περίπου 1- 1,5 χρόνο. Η Μεσσηνία, σε σχέση με άλλες πόλεις και νομούς, ήταν πάντα πιο ψηλά. Ο μεγαλύτερος παράγοντας για την περιοχή μας είναι το αεροδρόμιο και οι πτήσεις πια από πάρα πολλές περιοχές. Έρχονται άνθρωποι μεγάλης ηλικίας από το εξωτερικό και επενδύουν. Βρίσκουν ευκαιρίες σε σχέση με τις χώρες που μένουν. Για παράδειγμα, ένα καλό διαμέρισμα στο Λονδίνο κοστίζει 1 εκατομμύριο ευρώ και εδώ 200.000 -300.000 ευρώ. Είναι μεγάλη η διαφορά».
Η αύξηση των τιμών στα διαμερίσματα στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον κ. Μπιρμπίλη, έχει κυμανθεί τον τελευταίο χρόνο από 8 έως 12%, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στη Μεσσηνία δείχνουν και Αθηναίοι, καθώς ο αυτοκινητόδρομος έχει μειώσει σημαντικά το χρόνο ταξιδιού.
Η μεγαλύτερη αύξηση, πάντως, παρατηρείται στα παλιότερα κτήρια, καθώς την τελευταία 5ετία η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας ήταν σχεδόν μηδενική.
Τέλος, αυτό που συνεχίζει να κυριαρχεί στο χώρο της κατοικίας στη Μεσσηνία, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ενοικίαση, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά, με συνέπεια να παραμένουν αρκετά υψηλές οι τιμές των ενοικίων.   Της Βίκυς Βετουλάκη  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα