Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Γιώργος Λεβεντάκης: «Η ανομία δε θα έχει θέση στο Δήμο Τριφυλίας»

Αναλαμβάνει ο ίδιος πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, οι άμεσες προτεραιότητες, απαντήσεις σε 13 ερωτήσεις
Χειμαρρώδης ο λόγος του νέου δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θ» μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δίδοντας απαντήσεις σε 13 ερωτήσεις που του θέσαμε για σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα του Δήμου, τονίζοντας ότι «η ανομία δε θα έχει θέση στο Δήμο Τριφυλίας» και αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος αναλαμβάνει πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ!
O κ. Λεβεντάκης απαντά πως δεν είναι αρνητικός σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Δήμο Τριφυλίας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το λιμάνι Κυπαρισσίας δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για φορτοεκφόρτωση υγρών καυσίμων και αδρανών υλικών και ότι με το Π.Δ. προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου επιλύθηκε μία σοβαρή εκκρεμότητα και δόθηκε ώθηση για την αναπτυξιακή λειτουργία της ευρύτερης περιοχής, στην οποία πρέπει να ζήσει και η χελώνα και ο άνθρωπος.
Όσο για τις συμπράξεις – συνεργασίες, αναφέρει πως δεν είναι αρνητικός.
Τονίζει ακόμη πως «τα δύσκολα με “ιντριγκάρουν” και έχω μάθει στη ζωή μου να τα

αντιμετωπίζω κατά μέτωπο».
-Αναλάβατε το πηδάλιο του Δήμου Τριφυλίας. Θεωρείτε, με βάση όσα γνωρίζετε, αλλά και έχετε πει, ότι ο Δήμος έχει βρει σε ξέρα, έχει πέσει στα βράχια ή απλώς έχει χάσει τη ρότα του;
Έχοντας ιδία αντίληψη των πραγμάτων, γιατί έχω φροντίσει από νωρίς και πριν ακόμα αναλάβω επίσημα τα καθήκοντά μου να ενημερωθώ επί παντός επιστητού, θεωρώ πως ο Δήμος Τριφυλίας έχει βρει, προ πολλού, σε «ξέρα». Κι αυτό, διότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία, ως όφειλε, σε καίρια και μείζονος σημασίας προβλήματα του τόπου μας, αλλά αναλώθηκε πιο πολύ στα του «φαίνεσθαι». Γι’ αυτό και απέτυχε παταγωδώς. Δεν άλλαξε έγκαιρα «ρότα» και αυτό ο κόσμος το εισέπραξε στην καθημερινότητά του, αλλά με την ψήφο του απέτρεψε ένα πιθανό «ναυάγιο» του Δήμου.

-Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πολλάκις αναφερθήκατε σε διαλυτική κατάσταση στο Δήμο. Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα και σημεία που έχετε εντοπίσει ότι εμφανίζεται αυτή η κατάσταση και πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών.

Όντως δήλωσα επί λέξει πως «ο Δήμος τελεί υπό διάλυση». Και δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση αυτή, αλλά κυρίως του απλού πολίτη, ο οποίος είναι ο τελικός αποδέκτης όλων των «κακώς κειμένων». Από πού θέλετε να ξεκινήσω; Αρχικά, θα αναφερθώ στο πρόβλημα των απορριμμάτων, το οποίο έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο Δήμος Τριφυλίας θα τολμούσα να πω πως θυμίζει χωματερή και τα παράπονα των πολιτών είναι πολλά και σε καθημερινή βάση. Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει δραματική την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος λόγω της μη έγκαιρης αποκομιδής των απορριμμάτων, με όλα τα επακόλουθα που αυτή συνεπάγεται, κυρίως για την υγεία όλων μας. Θεωρείται επιτακτική, όσο ποτέ άλλοτε, η ανάγκη εξεύρεσης λύσης όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και όσον αφορά στον τομέα της ανακύκλωσης.
Στη συνέχεια θα τονίσω, για άλλη μια φορά, το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Τριφυλίας όσον αφορά στο δίκτυο ύδρευσης. Ένα δίκτυο που, σε μεγάλο τμήμα του, χρησιμοποιεί ακόμα σωλήνες αμιάντου και που επιβάλλεται, πρωτίστως για λόγους υγείας, να γίνει άμεσα η αντικατάστασή του.
Επίσης, θα πρέπει να γίνει καθαρισμός όλων των δεξαμενών ύδατος του Δήμου και εργαστηριακός έλεγχος για την καταλληλότητα του νερού, γιατί δε νοείται, εν έτει 2019, οι πολίτες του Δήμου μας να αναγκάζονται να αγοράζουν νερό, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Και τέλος, θα σταθώ στο πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας, το οποίο απασχολεί όλους εκείνους που ασχολούνται με το γεωργικό τομέα και όχι μόνο. Για ολόκληρες δεκαετίες το αγροτικό οδικό δίκτυο, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί, αλλά αποτελεί τροχοπέδη για τους παραγωγούς, τους αγρότες και τους επαγγελματίες. Επιβάλλεται, λοιπόν, να γίνουν έργα βελτίωσής του, που σίγουρα θα συμβάλουν άμεσα στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των συνθηκών του εμπορίου και της τοπικής παραγωγής.

-Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας; Ποια είναι τα πέντε πρώτα που θα κάνετε;
Άμεση προτεραιότητά μου θα είναι να γίνει, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ποιοτικότερη η καθημερινότητα των πολιτών μας, εστιάζοντας κυρίως στην έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, στην αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διακοπές νερού με την παραμικρή βλάβη, στην αποκατάσταση των ζημιών στην οδοποιία, στη δημιουργία κατά τόπους γραφείων στα οποία θα απευθύνονται οι πολίτες προκειμένου να εκθέσουν το όποιο πρόβλημά τους, καθώς και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

-Με τις αλλαγές στο Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι” θεσμοθετήθηκαν οι συμπράξεις παρατάξεων με τη δική σας. Έχετε ήδη έρθει σε επαφή και έχετε συζητήσει με επικεφαλής και μέλη άλλων παρατάξεων για συμπράξεις; Έχετε συμφωνήσει για διαμοιρασμό έμμισθων αξιωμάτων με επικεφαλής και μέλη άλλων παρατάξεων; Θα ακούσουμε στην αρχή της πρώτης συνεδρίασης του Δ.Σ. Τριφυλίας, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, να γίνεται ανάγνωση κειμένου ή κειμένων περί συμπράξεων, ώστε στις δημαιρεσίες που θ’ ακολουθήσουν οι συμπράττουσες παρατάξεις να λογίζονται ως “ενιαία παράταξή” σας;
Θα μου επιτρέψετε σ’ αυτή την ερώτηση να μη σας απαντήσω ευθέως, γιατί θεωρώ πως πρέπει να κρατήσω και κάποιο κρυφό χαρτί. Άλλωστε, κοντός ψαλμός… Για το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι πως δεν υπήρξα ποτέ αρνητικός στο ενδεχόμενο μιας «υγιούς» συνεργασίας με παρατάξεις που πράττουν με ήθος κι εντιμότητα και με απώτερο σκοπό το γενικό καλό του Δήμου και, κατ’ επέκταση, των πολιτών του.

-Διαχείριση απορριμμάτων. Να δοθεί σε ιδιώτες η αποκομιδή των απορριμμάτων, ναι ή όχι;
Θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και καμία μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, καθότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο οικονομικό βάρος για το Δήμο. Πιστεύω πως αυτή (σ.σ. η αποκομιδή απορριμμάτων) μπορεί και επιβάλλεται να γίνεται εύρυθμα και ανταποδοτικά από το υπάρχον προσωπικό του Δήμου.

-Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Τριφυλίας (ΔΕΥΑΤ). Έχετε πει τα μύρια όσα προεκλογικά και μετεκλογικά για τη ΔΕΥΑΤ. Είναι «αμαρτωλή»; Να συνεχίσει τη λειτουργία της ως ΝΠΙΔ ή να καταργηθεί και να γίνει υπηρεσία/διεύθυνση/τμήμα του Δήμου; Πήγατε ή θα πάτε αιρετούς (σ.σ. το Διοικητικό της Συμβούλιο) και υπαλλήλους στον εισαγγελέα για συγκεκριμένες πράξεις τους και με συγκεκριμένα στοιχεία;
Την «αμαρτωλή» ΔΕΥΑΤ, όπως τη χαρακτηρίσατε, ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ προσωπικά ΕΓΩ, θα είμαι πρόεδρός της και θα φροντίσω για την εξυγίανσή της. Το θέμα αυτό με έχει απασχολήσει από καιρό, το έχω ψάξει σε βάθος και πρέπει να πάψει να είναι δυσλειτουργική ως Επιχείρηση. Απαιτείται αρτιότερη οργάνωση για την εύρυθμη λειτουργία της. Πρέπει να αποκτήσει δικά της υλικά, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στις άμεσες ανάγκες των πολιτών, σε πιθανές βλάβες καθώς και σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού.
Τώρα, για ό,τι χρειαστεί να πάει στον εισαγγελέα, θα πάει και η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο.

-Για τυχόν χρόνιους μεγαλοοφειλέτες του Δήμου και της ΔΕΥΑΤ, επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, πρέπει να ασκηθούν ένδικα μέσα, ακόμα ίσως και με απαίτηση για κατάσχεση λογαριασμών ή και δέσμευση/δήμευση περιουσιών των ιδίων/κληρονόμων/καθολικών διαδόχων ή και εταιρικών συνεργατών τους/εταίρων, ώστε ο Δήμος να εισπράξει τις οφειλές ή να τις διαγράψει τελείως;
Ο Δήμος Τριφυλίας, όπως και κάθε Δήμος, δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα! Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην πλειοψηφία των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους πολίτες να μην είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Δήμο. Γι’ αυτούς θα πρέπει σίγουρα να υπάρξει κάποια ευνοϊκή μεταχείριση και να γίνει ρύθμιση των οφειλών.
Τώρα, όσον αφορά στους «κατ’ επάγγελμα» κακοπληρωτές και μεγαλοοφειλέτες του Δήμου, εάν στο κοντινό μέλλον δε συμμορφωθούν, κάποια στιγμή θα αναγκάσουν το Δήμο να τους ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

-Να ασκηθούν μηνύσεις, αγωγές και κάθε άλλο ένδικο μέσο σε βάρος αιρετών, υπαλλήλων, εργολάβων, προμηθευτών, καθώς και δικαστικών λειτουργών, για έργα, προμήθειες ή υπηρεσίες που φέρεται ότι έγιναν χωρίς να ακολουθηθούν νόμιμες διαδικασίες, αλλά τα δικαστήρια εξέδιδαν και εκδίδουν διαταγές πληρωμών για αυτά, ναι ή όχι;
Η ανομία δε θα έχει πλέον καμία θέση στο Δήμο Τριφυλίας και το ζητούμενο, από εδώ και στο εξής, θα είναι η διαφάνεια και η νομιμότητα των διαδικασιών που αφορούν στο Δήμο. Για οτιδήποτε μη νόμιμο, που έλαβε χώρα στο παρελθόν και υποπέσει στην αντίληψή μου, εννοείται πως το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

-Να γίνει ανοιχτή, δημόσια, δημοκρατική συζήτηση για το χωροταξικό του «Καλλικράτη», τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν στο (ή με το) Δήμο Τριφυλίας και να ληφθεί απόφαση για τοπικό δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν για την αλλαγή του χωροταξικού, όπως άλλωστε ζητούν (σ. σ. αλλαγή του χωροταξικού) διαρκώς επί 10 χρόνια τοπικοί συλλογικοί φορείς και αυτοδιοικητικοί του Δήμου και το έθεσαν δημόσια με ένταση, μόλις πριν από λίγους μήνες, συλλογικοί φορείς των Φιλιατρών, ναι ή όχι;
Δε θα με βρείτε καθόλου αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μια ανοιχτή, δημόσια και δημοκρατική συζήτηση, ακόμα κι ένα δημοψήφισμα – γιατί όχι; –, μόνο θετικά θα μπορούσα να τα δω. Ο πολίτης έχει λόγο και άποψη, τα οποία θα πρέπει να εκφράσει, όπως και οι κατά τόπους φορείς. Ο υγιής διάλογος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αντίθετα, πολλές φορές έδωσε τη λύση σε μεγάλα προβλήματα.

-Θεωρείτε ότι η απλή αναλογική προκαλούσε ακυβερνησία στους ΟΤΑ, ναι ή όχι; Εάν ναι, όταν υποβάλλατε υποψηφιότητα γνωρίζατε ότι προκαλείται ακυβερνησία και πώς θα διοικούσατε την επομένη; Συμφωνείτε με τις αλλαγές που έγιναν πριν καν εφαρμοστεί ο νόμος και διαπιστωθεί στην πράξη εάν όντως προκαλείται πρόβλημα, ναι ή όχι; Οι αλλαγές που έγιναν καταργούν την απλή αναλογική, νοθεύουν την εκφρασθείσα στις εκλογές λαϊκή ετυμηγορία, είναι αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές ή είναι δημοκρατικές, συνταγματικές και σέβονται την πρόσφατη ψήφο του λαού στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής μόνο χάος δημιουργούσε στους ΟΤΑ και τεράστια προβλήματα, με έντονα φαινόμενα, όπως αυτό της ακυβερνησίας, και με συνέπεια η εκάστοτε Δημοτική Αρχή να μην μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και απρόσκοπτα.
Έχοντας, λοιπόν, επιφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού, οι αλλαγές που έγιναν με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Πιστεύω πως είναι δημοκρατικές, συνταγματικές και, φυσικά, σέβονται απόλυτα την ψήφο του λαού! Είμαι, δε, σίγουρος πως έτσι θα αντιμετωπιστούν αρκετά από εκείνα τα προβλήματα που είχαν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία και διοίκηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τώρα, για το πώς θα διοικούσα εγώ, υπό ένα τέτοιο καθεστώς; Ένα είναι σίγουρο. Πως τα δύσκολα με «ιντριγκάρουν» και έχω μάθει στη ζωή μου να τα αντιμετωπίζω, κατά μέτωπο!

-Έρευνες αλλά και επίσημα στοιχεία του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης φέρνουν τους ΟΤΑ στην πρώτη θέση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Πολύς λόγος γίνεται για «αμαρτωλές» αναθέσεις έργων και προμηθειών. Πώς εσείς θα διασφαλίσετε τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση; Για παράδειγμα, θα εφαρμόσετε σύστημα προσφορών, έπειτα από δημόσια πρόσκληση στη Δι@υγεια και την ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου, και για τις απευθείας αναθέσεις;
Σκοπός μου είναι οι αναθέσεις έργων και προμηθειών να γίνονται με πλήρη “Δι@υγεια” και ακολουθώντας ο Δήμος όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Δε θα επιτρέψω καμία παρατυπία και δε θα υπάρξει κανένα «παράθυρο» ανοικτό για «απευθείας αναθέσεις» έργων οι οποίες προϋποθέτουν μεθόδους και πρακτικές αδιαφανών διαδικασιών και που διαμορφώνουν κατηγορίες ευνοημένων και αδικημένων εργολάβων.

-Λιμάνι Κυπαρισσίας: Μετά τις παρεμβάσεις με τα έργα να λειτουργήσει ως σύγχρονη μαρίνα και αλιευτικό καταφύγιο ή ως εμπορικό λιμάνι ή και για φορτοεκφόρτωση υγρών καυσίμων, αδρανών υλικών, γενικών φορτίων;

Το λιμάνι της Κυπαρισσίας όταν, επιτέλους, ολοκληρωθούν τα έργα σε αυτό, θα πρέπει να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να φέρει άμεσα «ζεστό χρήμα» στην περιοχή, κι αυτό θα επιτευχθεί εφόσον χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ως σύγχρονη μαρίνα και αλιευτικό καταφύγιο, αλλά και ως εμπορικό λιμάνι. Σε καμία, όμως, περίπτωση δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για φορτοεκφόρτωση υγρών καυσίμων και αδρανών υλικών.

-Κυπαρισσιακός κόλπος: Θεωρείτε σωστό το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας ή πρέπει να ακυρωθεί; Να υλοποιηθεί η σχεδιαζόμενη «επένδυση Παππά» και ο Δήμος να «βάλει πλάτη» για αυτή, ναι ή όχι;
Θεωρώ πως με το Π.Δ. της προστατευόμενης περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου επιλύθηκε μία σοβαρή εκκρεμότητα και δόθηκε ώθηση για την αναπτυξιακή λειτουργία της ευρύτερης περιοχής, μιας και αυτό ξεκαθαρίζει τις χρήσεις γης, αντιμετωπίζει τις αυθαιρεσίες, λύνει χρόνια προβλήματα και δίνει σαφείς κατευθύνσεις ανάπτυξης, αξιοποιώντας και ενισχύοντας τα φυσικά πλεονεκτήματα, πάντα με σεβασμό στην περιουσία και τις δραστηριότητες των πολιτών και των οικονομικών παραγωγών.
Ο Δήμος θα «βάλει πλάτη» σε οποιαδήποτε υγιή επένδυση, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις βέβαια. Όπως είπα και προεκλογικά, «πρέπει να ζήσει και η χελώνα και ο άνθρωπος»!
Συνέντευξη στον Ηλία Γιαννόπουλο  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα