Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αλλαγές στο... παρά ένα για τις e-αποδείξεις

Τα γκρίζα σημεία και τις γκρίνιες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θέλει να προλάβει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται βελτιώσεις στο όριο για τις e-δαπάνες προκειμένου να είναι πιο έυκολο για τους πολίτες να πιάσουν τον στόχο.
Η υποχρεωτική συλλογή δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα για το 30% του εισοδήματος προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους φορολογούμενους που βλέπουν ότι δύσκολα θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο και θα τιμωρηθούν για αυτό πληρώνοντας έξτρα φόρο 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν. Οι πολίτες κάνουν λόγο για ένα μέτρο το οποίο είναι αντισυνταγματικό καθώς υποχρεώνει τους φορολογούμενους να καταναλώνουν περισσότερο από τις ανάγκες τους προκειμένου να γλιτώσουν από την πληρωμή πρόσθετου φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να μειωθεί το όριο από το 30% στο 20 ή 25% για να είναι πιο εύκολο για τους πολίτες να πιάσουν το όριο. Οι διαμαρτυρίες για το συγκεκριμένο μέτρο είναι έντονες καθώς μία ομάδα πολιτών θεωρεί ότι μοιάζει πλέον ακατόρθωτο να πιάσουν το όριο και άλλη ομάδα θεωρεί ότι έτσι

τιμωρείται η αποταμίευση καθώς θα πρέπει να προχωρούν σε έξτρα e-δαπάνες προκειμένου να πιάσουν το όριο.
«Είναι παράλογο να προσμετρώνται τα εισοδήματα από ενοίκια στο 30% και να μη συμβαίνει το ίδιο με τις δαπάνες για ενοίκια. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο άρθρο ανάβει το πράσινο φως της φοροδιαφυγής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς αφενός αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας για τη δήλωση του πραγματικού εισοδήματός τους, αφετέρου οι ενοικιαστές δεν έχουν κάποιο κίνητρο για να δηλώνουν τις δαπάνες τους».
Τέλος σκέψεις της κυβέρνηση είναι να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο και τα ενοίκια. Μέχρι τα έως τώρα δεδομένα, η ηλεκτρονική πληρωμή των ενοικίων δεν μετρούσε για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Αντιδράσεις προκαλεί επίσης και η συμμετοχή στις e-δαπάνες και των ανέργων. «Θα πρέπει να εξαιρέσετε και τους ανέργους από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, όπως γινόταν πάντα ως τώρα. Δεν είναι δυνατόν να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές ένας άνθρωπος που είναι άνεργος και δεν έχει εισόδημα». Σε γενικές γραμμές όμως, ο κόσμος κρίνει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και ζητά από την κυβέρνηση να διορθωθούν οι αδικίες που εντοπίζονται.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα