Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΒΟΜΒΑ: Σκάνδαλο μεγατόνων στον όμιλο Αλαφούζου

“ Τα σκοτεινά σημεία της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Αλαφούζου ”
Ο Γιάννης ΑλαφούζοςΤου Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Χειραγώγηση μετοχών της «Καθημερινής» την περίοδο 2000-2004, με αγοραπωλησίες από offshore εταιρεία, εικονική συμμετοχή εργαζομένων στον ΣΚΑΪ, απόκρυψη εισοδημάτων με διασπορά καταθέσεων σε λογαριασμούς του προσωπικού και «σπάσιμο» ναυτικών μερισμάτων σε συνεργάτες, ώστε να αποφεύγεται η φορολόγησή τους, είναι μεταξύ των κυριότερων σκοτεινών σημείων της λειτουργίας των επιχειρήσεων Αλαφούζου.

Η Καίτη Χατζηβασιλείου, επί 27 έτη (1977-2004) ιδιαιτέρα γραμματέας του πατριάρχη της οικογένειας Αλαφούζου, Αριστείδη, μίλησε με στοιχεία, ονόματα και αριθμούς ενώπιον της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο την καταδίκασε σε τετραετή κάθειρξη για υπεξαίρεση χρημάτων και μετοχών «ως εντολοδόχο και διαχειρίστρια ξένης περιουσίας».
Η όζουσα ατμόσφαιρα των κυκλωμάτων που ενεργούν προς όφελος του συγκροτήματος Αλαφούζου καταδεικνύεται στο διατακτικό της απόφασης. Σε αυτό (αρ. 3154/7-12-2015) διαλαμβάνονται ως αποδεκτές οι προφορικές εντολές που δίδονταν από την οικογένεια Αλαφούζου σε συνεργάτες τους για χρηματιστηριακά παιχνίδια και απόκρυψη εισοδημάτων, ενώ αποσιωπάται ότι η offshore εταιρεία Richal Shipping Corporation του Αριστείδη Αλαφούζου χρησιμοποιήθηκε μόνο για αγοραπωλησίες μετοχών της «Καθημερινής», που ανήκει στον ίδιο! Γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση στα ανώτατα κλιμάκια του Αρείου Πάγου και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.


«ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ»
  «Στον όμιλο Αλαφούζου τύποις υπήρχαν εταιρείες, πραγματικός δε ιδιοκτήτης ήταν ο ίδιος, χωρίς να διαθέτει ούτε μία μετοχή, καθόσον οι εμφανιζόμενοι ως μέτοχοι ήταν εικονικοί», ανέφερε η Κ. Χατζηβασιλείου, εξηγώντας την περίπτωση της συμμετοχής της στο Δ.Σ. του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ («ΣΚΑΪ Ραδιοφωνική Ενημέρωση και Ψυχαγωγία»). Παρουσίασε, δε, δύο συμβολαιογραφικές πράξεις (αρ. συμβολαίων 13982/19.11.1997 και 14037/12.12.1997) εικονικής μεταβίβασης χρημάτων από τον κ. Αλαφούζο προς την ίδια, με τις οποίες απέκτησε εικονικά το ποσοστό του ΣΚΑΪ, όπως συνέβη με ακόμα δύο συνεργάτες του ομίλου, τους κ. Ιωάννη Σιγάλα (αντιπρόεδρο τότε του ΣΚΑΪ) και Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Επίσης, αποκάλυψε ότι την περίοδο 2000-2004 ο όμιλος χειραγωγούσε συστηματικά τη μετοχή της «Καθημερινής» στο Χρηματιστήριο, αγοράζοντας και πουλώντας μαζικά τίτλους μέσω της λιβεριανής offshore Richal. Ο Αρ. Αλαφούζος συνέστησε την εταιρεία το 1976 (σ.σ.: επιβεβαιώνεται από το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών) και προέβαινε σε χρηματιστηριακές πράξεις μετοχών της «Καθημερινής» μέσω λογαριασμού της εταιρείας που τηρούνταν σε υποκατάστημα της Citibank, στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας (Αρ. λογ. 0/160055/057), τον οποίο κατ’ εντολή του διαχειριζόταν η γραμματέας του.

«Διά της χρησιμοποιήσεως, δε, διαφόρων κωδικών υπαλλήλων του, επιτύγχανε να εμφανίζει την απαιτούμενη από τον νόμο διασπορά των μετοχών της “Καθημερινής”, ενώ στην ουσία τέτοια διασπορά δεν υφίστατο», επεσήμανε η Κ. Χατζηβασιλείου.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ

Αποκαλυπτικοί για τον τρόπο απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων στον όμιλο Αλαφούζου ήταν ακόμη και οι μάρτυρες κατηγορίας. Ο Ι. Σιγάλας κατέθεσε ότι το 2000, όταν η «Καθημερινή» εισήχθη στο Χ.Α., ανατέθηκε στην Κ. Χατζηβασιλείου «να προβαίνει σε αγοραπωλησία μετοχών που η ίδια είχε σε δικό της λογαριασμό». Επιβεβαίωσε, μάλιστα, το άνομο της διαδικασίας, λέγοντας ότι «είχε γίνει προφορική συμφωνία με την κ. Χατζηβασιλείου να συμβαίνει αυτό, καθώς και με άλλα άτομα, μεταξύ των οποίων ήμουν κι εγώ».

Σχετικώς, δε, με τη συμμετοχή του στον ΣΚΑΪ, την «Καθημερινή» και ναυτιλιακές εταιρείες του ομίλου, κατέθεσε: «Ημουν μέτοχος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, φυσικά μετά από πρόταση του κ. Αλαφούζου… Φαινόμουν να εισπράττω μερίσματα από άλλες εταιρείες, τα οποία δήλωνα στην Εφορία. Μπορεί αυτά τα χρήματα να θεωρούνταν αμοιβή μου, αλλά στο τέλος της χρονιάς γινόταν το ξεκαθάρισμα… Πήρα μετοχές της “Καθημερινής” κατόπιν εντολής του κ. Αλαφούζου… Τα ποσά των μερισμάτων από τις ναυτιλιακές εταιρείες ήταν μεγάλα… Ο δικαιούχος (σ.σ.: Αλαφούζος) τα ποσά αυτά τα έπαιρνε στο τέλος…».

Ο έτερος μάρτυρας κατηγορίας και στέλεχος του ομίλου, Γιώργος Παπαχρήστος, ανέφερε ότι ελάμβανε τα χρήματα από τις πωλήσεις των μετοχών της «Καθημερινής» του κ. Αλαφούζου και τα κατέθετε στον λογαριασμό της εταιρείας Richal, ομοίως του κ. Αλαφούζου! Είπε συγκεκριμένα για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η χειραγώγηση των μετοχών μέσω της Richal: «Μεταβίβαζα τα χρήματα με εξουσιοδότηση από την κατηγορουμένη. Μετά πήγαινα στην τράπεζα, έπαιρνα τα χρήματα και τα πήγαινα στη χρηματιστηριακή εταιρεία… Είχα προσληφθεί στην εταιρεία “Μελωδία” (μουσική συχνότητα) του κ. Αλαφούζου, αλλά έκανα και εξωτερικές εργασίες στην εταιρεία “Κυκλάδων” (ναυτιλιακή του ομίλου)».

«Η Richal ανήκε στον επιχειρηματία»

Στο καταδικαστικό σκεπτικό για την Καίτη Χατζηβασιλείου, οι δικαστές απλώς καταγράφουν τις έκνομες ενέργειες του ομίλου Αλαφούζου. Εν προκειμένω, τονίζουν: «Λόγω της εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ του επιχειρηματία (Αλαφούζος) και της κατηγορουμένης (Χατζηβασιλείου), η τελευταία ανεδείχθη σε στέλεχος των εταιρειών και της Richal, που ανήκε στον επιχειρηματία, και καθ’ υπόδειξη αυτής προέβαινε στην αγορά μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο όνομά της, αλλά στην πραγματικότητα για λογαριασμό και με χρήματα της εταιρείας αυτής (Richal)… Τις μετοχές η κατηγορούμενη κατ’ εντολή και για λογαριασμό της εταιρείας (Richal) τις πωλούσε και το εισπραττόμενο τίμημα το κατέθετε σε λογαριασμούς της εταιρείας». Στην πρώην ιδιαιτέρα του κ. Αλαφούζου αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ποσού 345.830 ευρώ, το οποίο είχε εισπράξει για λογαριασμό της Richal, δεν απέδωσε και κατακράτησε κατά παράβαση της προφορικής της συμφωνίας μαζί του.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα