Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Ο μεγάλος συμβιβασμός! Σε ξένα funds τα "κόκκινα" δάνεια – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια και επιχειρήσεις

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ... ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ;
- Επαύλεις και ακίνητα σε ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε νησιά ο πρώτος... στόχος των ξένων funds
- Στα "κοράκια" όλα τα "κόκκινα" δάνεια που έχουν ως υποθήκη ακίνητο που δεν είναι πρώτη κατοικία
- Το καθεστώς θα επανεξεταστεί μετά τις γιορτές
- Προστατεύεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η πρώτη κατοικία 

Φωτογραφία αρχείου
- Τι συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Με έναν μεγάλο συμβιβασμό κατέληξαν και συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές ώστε σήμερα να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί την Τρίτη το νομοσχέδιο για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων, προκειμένου η χώρα να πάρει μέχρι την προσεχή Παρασκευή το 1 δισ. ευρώ που περιμένει ως... μάννα εξ ουρανού! Την Τετάρτη άλλωστε συνεδριάζει το EuroWorking Group για να ανάψει το "πράσινο" φως για την εκταμίευση.
Ποιος ήταν αυτός ο μεγάλος συμβιβασμός που επετεύχθη στην τελευταία διαπραγμάτευση κυβέρνησης - κουαρτέτου; Να πωληθούν σε ξένα funds (τα γνωστά... "κοράκια") τα ενυπόθηκα "κόκκινα" δάνεια που έχουν ως υποθήκη ακίνητο που δεν είναι πρώτη κατοικία, αλλά δεύτερη ή εξοχικό. Σε αντάλλαγμα, οι δανειστές έκαναν... πίσω όσον αφορά στο θέμα των "κόκκινων" δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - "Κόκκινα δάνεια"... από το 2016
Όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συμφωνία της Παρασκευή, ανοίγει η αγορά μόνο για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, όχι για όσα αφορούν στην πρώτη κατοικία. Αυτά έχουν βγει από το... κάδρο τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, μαζί με τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά.
Για το επίμαχο θέμα της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων σε ιδιωτικά κεφάλαια, ο Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι:
- η συμφωνία προβλέπει το άμεσο άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια.
- θα εξαιρεθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, (ουσιαστικά αυτό σημαίνει άμεσα απελευθέρωση για τα στεγαστικά δάνεια που δεν αφορούν σε απόκτηση πρώτης κατοικίας), τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με βάση τον ορισμό της ευρωπαϊκής ένωσης) και τα καταναλωτικά δάνεια.
- μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, η ελληνική πλευρά θα αναλάβει να ετοιμάσει το κανονιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση και των υπόλοιπων κόκκινων δανείων (στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων)
- συνεπώς θα υπάρξει και νέος γύρος διαπραγμάτευσης επί του θέματος των κόκκινων δανείων.
Μαζί με τα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια για τα οποία έχει μπει υποθήκη δεύτερη ή εξοχική κατοικία, στα χέρια των ξένων funds περνούν και τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, αυτών δηλαδή που έχουν τζίρο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ και περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Στη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου θα γίνει συζήτηση για τα δάνεια που αφορούν στην πρώτη κατοικία, τα καταναλωτικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για να πάρουν τα "κοράκια" στα χέρια τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια και από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος, κανένα σπίτι που χρωστάει δάνειο για δεύτερη κατοικία δεν θα προστατεύεται...
Όπως αναφέρει η Ημερησία, δανειολήπτες που δεν πληρώνουν το δάνειο που πήραν για να χτίσουν κάποιο εξοχικό ή ένα δεύτερο σπίτι, δεν θα έχουν προστασία από κατάσχεση. Πλέον οι τράπεζες θα μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους ξένους, να πουλήσουν ένα «πακέτο» τέτοιων δανείων σε χαμηλές τιμές και οι νέοι «ιδιοκτήτες» να μπορούν να τα διαχειριστούν όπως θέλουν.
Άρθρο Τσίπρα: Ανόητοι όσοι θεωρούν εχθρό της Ευρώπης την Αριστερά
Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται μικρομεσαίες μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες εταιρείες, τα λεγόμενα distressed funds, που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους. Αυτές οι επιχειρήσεις είτε θα οδηγούνται σε αναγκαστική εκκαθάριση είτε θα υπάρχει μια διαδικασία εξυγίανσης, εφόσον είναι βιώσιμες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Κεφάλαιο, οι ξένοι ενδιαφέρονται για πολυτελή σπίτια σε ακριβά προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γιατί αυτές οι κατοικίες ενδιαφέρουν επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν σπίτι στην Ελλάδα. Ενδιαφέρονται επίσης για επαύλεις και μεγάλες κατοικίες σε παραθεριστικές περιοχές, κυρίως στα νησιά, καθώς επίσης και για ξενοδοχεία.
Η συμφωνία στην οποία έφτασαν κυβέρνηση και δανειστές αφήνει αρκετές εκκρεμότητες, καθώς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν ψηφιστεί το ασφαλιστικό και να έχει βρεθεί πως θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία αλλά και πως θα προστατευθούν τα "κόκκινα" καταναλωτικά δάνεια.
Με την παραπομπή των "κόκκινων" δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ημερησία η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης γίνεται ακόμη πιο βαριά αφού ήδη περιλαμβάνει:
- Το ασφαλιστικό (με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν τους δανειστές να έχουν ζητήσει να ανέβει ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια)
- Το φορολογικό (νέες κλίμακες, νέο αφορολόγητο)
- Τα εργασιακά (πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέες συμβάσεις εργασίας).
Σε αντιστάθμισμα των παραπάνω, η κυβέρνηση αναμένεται εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να καταθέσει πολυνομοσχέδιο «παράλληλου προγράμματος».
Αυτό, θα περιλαμβάνει δράσεις όπως: μέτρα ενίσχυσης στα νοσοκομεία, ενισχυτική διδασκαλία, θέσεις απασχόλησης για την ανεργία κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα