Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Γερμανία:Τρία χρόνια προσπαθούσε να δώσει στην Ελλάδα τη λίστα καταθετών

Γερμανία:Τρία χρόνια προσπαθούσε να δώσει στην Ελλάδα τη λίστα καταθετών
Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούσε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόριανς, να δώσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές τη λίστα με τα ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες, αλλά τα κατάφερε μόλις φέτος, όπως δήλωσε ο ίδιος στην «Καθημερινή».
Ο κ. Μπόριανς ανέφερε ότι πρόκειται για στοιχεία κυρίως από ελβετικές τράπεζες (αφορούν την περίοδο 2006-2008), αλλά ένα μέρος τους αφορά καταθέσεις στο Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν.
«Τελευταία πήραμε ένα δίσκο με δεδομένα από ελβετική τράπεζα με 54.000 καταθέτες. Δεν είναι όλοι παράνομοι. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν το μοντέλο που προτείνουν πολλές τράπεζες στους πελάτες τους...», σημείωσε.
Ο ίδιος ασκεί μια πολύ επιθετική πολιτική στο ζήτημα αυτό, συγκεντρώνοντας δεδομένα από τράπεζες, σχολιάζει ότι η πολιτική «που για πρώτη φορά οδήγησε φοροφυγάδες στην ανάκριση έδωσε τη δυνατότητα σε 120.000 φορολογούμενους να αυτοκαταγγελθούν, σύμφωνα με όσα προβλέπει το
γερμανικό δίκαιο (σ.σ. για να γλιτώσουν την ποινική διαδικασία) και απέφερε στο κράτος επιπλέον έσοδα 5 δισ. ευρώ».
Μάλιστα, σημείωσε ότι οι γερμανικές αρχές δεν αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από την έρευνα, αλλά από τους πολίτες που οι ίδιοι αυτοκαταγγέλλονται για να αποφύγουν την ποινική διαδικασία. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αυτό μπορεί να αφορά και το 60% των περιπτώσεων, ενώ ένα 30% αφορά τη φορολόγηση των τραπεζών. Μόνο ένα 20% των εσόδων προέρχεται από έρευνα του «υλικού» που παραδίδεται στις αρχές από τους πρώην υπαλλήλους των τραπεζών.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας είχε στο παρελθόν, από τριετίας λέει, συνεργασθεί με τον Ελληνα πρόξενο στο Ντίσελντορφ – έτσι ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι η γερμανική ομοσπονδία και τα κρατίδια καταβάλλουν μεγάλα ποσά για την αγορά των στοιχείων αυτών από τη σχετική «μαύρη αγορά» δεδομένων, ο κ. Μπόριανς είπε ότι «διατέθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δωρεάν».
Μάλιστα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται λόγος για 10.588 λογαριασμούς Ελλήνων από τα έτη 2006-2008 με συνολικό περιεχόμενο περίπου 4 δισ. ελβετικά φράγκα. Σημειώνεται ότι η πρώτη κρούση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την παράδοση αυτών των στοιχείων αλλά και την εκπαίδευση Ελλήνων εφοριακών είχε γίνει και από την πρώην πρόεδρο της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ την άνοιξη του 2015 –στο γραφείο του πρωθυπουργού– χωρίς να υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση, καθώς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών βρισκόταν στη φάση της διαπραγμάτευσης.


Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα