Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Οι δικαστές δεν θέλουν τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες

(EUROKINISSI/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ)ΚΟΝΤΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΘΑΝΟΥ(EUROKINISSI/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ) Οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών και οι τραγικές ελλείψεις στα δικαστήρια της χώρας, μπήκαν στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων.
Ησυνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτικών και δικαστικών παραγόντων, αλλά και της ηγεσίας του Αρείου Πάγουπρόεδρος της ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη, μίλησε για την αδυναμία της πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν την δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων... «Η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη. Η πολιτεία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψήφιση του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», ανέφερε.
Η κ. Στενιώτη αναφέρθηκε στα άλυτα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιεύτηκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. «Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλειπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο», είπε με νόημα.
Ωστόσο τόνισε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργούν». Η κ. Στενιώτη απάντησε στα όσα είπε ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ ότι πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών) αλλά και στις φράσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».
Στην περίπτωση του κ. Βούτση,  είπε η κ. Στενιώτη, δόθηκε η εντύπωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θέλουν να υποβάλλουν πόθεν έσχες. Στη συνέχεια δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι ψηλά. Στη δεύτερη περίπτωση, ο κ. Παπαγγελόπουλος, μίλησε για «δικαστικά πραξικοπήματα, δίχως στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους πραξικοπηματίες. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδομείται ο θεσμός της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι σύμφυτη με το κράτος δικαίου. Ολοι έχουμε όραμα για αυτήν. Την θέλουμε ανεξάρτητη, ταχεία, εγγυήτρια των δικαιωμάτων των πολιτών», πρόσθεσε.
Εντονος διάλογος Αθανασίου- Θάνου
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος έριξε τα βέλη του στην πρώην πρόεδρο της Ενωσης και νυν πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία του απάντησε, με αποτέλεσμα να έχουν οι δύο τους έναν πολύ έντονο διάλογο.
Ο κ. Αθανασίου, χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών λέγοντας: «Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίζει ποτέ το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες». Αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου, ο πρώην υπουργός, είπε: «Ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές».
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αφού δεσμεύθηκε ότι οι δικαστές δεν θα διαψεύσουν τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, θέλησε να δώσει απάντηση στον Χαράλαμπο Αθανασίου, με τον οποίο είχε έναν πολύ έντονο διάλογο.
«Μιλήσατε για παραλείψεις. Εσείς παραλείψατε την κ. Κυττέα.... Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κ. Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος... Δεν αντιδράσατε όταν παρελείφθει ο κ. Κουτρουμάνος που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος... Μας είπε σήμερα ο κ. Αθανασίου για αυτήν την διάταξη που μας έκοψε το μιςό των αναδρομικών... Για την δισταυρία, δεν είπε ότι έγινε 5 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών χωρίς ενημέρωση μας».
«Υπάρχει παραπληροφόρηση, όλα είναι αναληθή, η δισταυρία ήταν αίτημα της Ενωσης», απάντησε ο κ. Αθανασίου και ζήτησε το λόγο από την κ. Στενιώτη, η οποία του απάντησε «Είχατε τον λόγο, δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο τώρα».
«Πρέπει να είστε πιο ευγενής και να δίνετε τον λόγο όταν σας ζητείται», αντέδρασε ο κ. Αθανασίου. Σε εκείνο το σημείο η κ. Θάνου σηκώθηκε και είπε «Πρέπει να απαντήσω όταν λέγεται ότι ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου παραπληροφορεί», με τον κ. Αθανασίου να της απαντά ότι «Η Ενωση οφείλει να κρατάει ίσες αποστάσεις από τα κόμματα».
Προσπάθησε να καλύψει τον Παπαγγελόπουλο ο Παρασκευόπουλος
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση πλήττει την δικαιοσύνη, ενώ παραδέχθηκε ότι ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις.
Αναφερόμενος στις βολές που δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για την φράση του περί δικαστικών πραξικοπημάτων, ο Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να τον «καλύψει» λέγοντας ότι «όσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία της».
Χριστοδουλοπούλου υπέρ Βούτση
Απαντώντας στις αιχμές στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση, η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε «ότι οι βουλευτές είναι ύποπτοι και πρέπει να αποδείξουν την αθωότητα τους. Αυτό ήθελε να αναδείξει ο πρόεδρος της βουλής. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν ζητήματα διαφθοράς συναρτώνται με ζητήματα πολιτικής, γιατί αποδιαρθρώνουν την δημοκρατική νομιμοποίηση».
Πρόταση Κουτζαμάνη για επιμήκυνση λειτουργίας
Την επιμήκυνση της λειτουργίας των δικαστηρίων κατά 2-3 ώρες, προκειμένου να επιταχυνθεί η δικαιοσύνη πρότεινε από την πλευρά της η κ. Κουτζαμάνη.
«Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης έχει συνέπειες στην οικονομική ζωή της χώρας. Εχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα», είπε και κάνοντας την πρόταση για την επιμήκυνση του ωραρίου πρόσθεσε «Η εμμονή στη θέση να μην λειτουργούν πέραν του ωραρίου των δημοσιών υπηρεσιών δεν βοηθάει την δικαιοσύνη. Οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να εργαστούν περισσότερο. Τα πινάκια πρέπει να εξαντλούνται. και η πολιτεία να δώσει πόρους για να καλυφθούν τα κενά».
Γιανναδάκη: Μόνο στη Ρουμανία δημοσιοποιείται το πόθεν έσχες
Την αντίθεσή της στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες εξέφρασε η κ. Γιανναδάκη, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αυτό συμβαίνει μόνο στη Ρουμανία. «Σε κάποιες χώρες δεν υπάρχει καν πόθεν έσχες. Θεωρούμε υποκριτικό το γεγονός ότι θα υπάρξει πάταξη της διαφθοράς με την δημοσιοποίηση του. Πέραν από τα σχόλια σε επίπεδο κουτσομπολιού και της στοχοποίησης ορισμένων λόγω των ειδικών καθηκόντων που ασκούν δεν εξυπηρετούν την διαφάνεια, αλλά αυτό που φαίνεται και όχι ό,τι πραγματικά συμβαίνει», είπε.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα