Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Παρέμβαση Κατσέλη στη μάχη τραπεζών και distress funds: Η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν θα είναι ανεξέλεγκτη


Παρέμβαση Κατσέλη στη μάχη τραπεζών και distress funds: Η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν θα είναι ανεξέλεγκτη (vid)
Ερίζουν τράπεζες και distress funds για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, με την πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζών να διαμηνύει πως η εκκαθαριση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται δεν θα είναι ανεξέλεγκτη. Αυτό βεβαίως σημαίνει πως οι δανειολήπτες πρέπει να σπεύσουν να τα βρουν με τις τράπεζες, πριν τα δάνειά τους αλλάξουν χέρια και περάσουν στα ξένα funds. Την εφαρμογή αυστηρών όρων στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων δήλωσε η πρόεδρος της Ελλ. Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, την ώρα που οι πρώτες αγοραπωλησίες δανείων έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεκατέσσερις  φορείς ( κοινωνικοί εταίροι) της χώρας αναλαμβάνουν την ίδια ώρα πρωτοβουλία για την καθιέρωση της διαμεσολάβησης εξωδικαστικά όχι μόνο για τα εργασιακά θέματα αλλά και για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.
Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη να κρατήσει εκτός πώλησης τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων φουντώνει η κόντρα μεταξύ τραπεζών και distress funds για τα πακέτα που είναι έτοιμα προς πώληση…
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δια στόματος της Λούκας Κατσέλη σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων δεν θα είναι ανεξέλεγκτη.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τόνισε ότι «η θέση γενικά των τραπεζών είναι ότι η διαχείριση κόκκινων δανείων μέσω τρίτων θα έχει σχέση με τους όρους και την τιμή για τη μεταφορά, διαφορετικά οι τράπεζες διαχειρίζονται μόνες τους πολύ καλά το θέμα».
Πήραν μπρος για τα καλά πάντως τα γρανάζια της βιομηχανίας πώλησης δανείων.
Πού δεν τα βρίσκουν τράπεζες και εταιρείες;
Oaktree capital / KKR/ Cerberus έχουν βάλει στο μάτι μεγάλα επιχειρηματικά και δη από τον ναυτιλιακό κλάδο. Όμως, το ύψος των επισφαλειών κυμαίνεται στο 28% ενώ ταυτόχρονα έχουν πολύ υψηλές εγγυήσεις πάνω από το 75% και άρα είναι και τα πιο ασφαλή για τις ίδιες τις τράπεζες…
Πώς αμύνονται οι τράπεζες από την πλευρά τους; Επιχειρούν να σπρώξουν τα καταναλωτικά, όπου το ποσοστό των επισφαλειών έχει σπάσει το φράγμα του 65%, αλλά οι καλύψεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες…
Το ζητούμενο όμως είναι τι θα γίνει με τις 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι στο κόκκινο , από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, όταν ο νέος πτωχευτικός θα επιτρέψει και επίσημα τις μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άντζυ Μανουσέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα