Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Ποιος δίνει ίντερνετ στους τζιχαντιστές; Το Spiegel αποκαλύπτει


Ποιος δίνει ίντερνετ στους τζιχαντιστές; Το Spiegel αποκαλύπτειΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ- ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗ
Το ξέρουμε: το ίντερνετ είναι ο αγαπημένος τρόπος του Ισλαμικού Κράτους για να διαδώσει την προπαγάνδα του και για να προσηλυτίσει νέα άτομα στη ρητορική μίσους.
Αλλά πώς κατορθώνει η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία βρίσκεται σε πολεμικές ζώνες που δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα όρθιο από υποδομές τηλεπικοινωνιών, να έχει παροχή διαδικτύου;
Ευρωπαϊκές εταιρείες παρέχουν ίντερνετ                                                                                      Μια έρευνα που παρουσίασε το γερμανικό Spiegel αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι αυτές που παρέχουν ίντερνετ στους τζιχαντιστές μέσω δορυφόρου. Οι εταιρείες αυτές το κάνουν εντελώς συνειδητά, σύμφωνα με το Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό, μάλιστα, έχει στη διάθεσή του και ντοκουμέντα τα οποία αποδεικνύουν ότι όσο εύκολα παρέχουν ίντερνετ τόσο εύκολα μπορούν και να το κόψουν.

Υλικά από την Αντιόχεια της Τουρκίας
Το Spiegel εξηγεί ότι για να αποκτήσουν πρόσβαση στο ίντερνετ τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, αγοράζουν υλικά στην Αντιόχεια της Τουρκίας, μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τα τοποθετούν και έχουν ίντερνετ.
Γαλλική εταιρεία είναι πάροχος
Μια από τις εταιρείες που παρέχουν δορυφορική κάλυψη στους τζιχαντιστές είναι γαλλική.
Ενοχλητική είδηση, αν σκεφτεί κανείς ότι το Παρίσι αιματοκυλίστηκε, 130 αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών και η Γαλλία μετέχει στον πόλεμο εναντίον του ISIS με όλες της τις δυνάμεις.
Πρόκειται για τον γαλλικό όμιλο δορυφόρων Eutelsat (το πιο ενοχλητικό είναι ότι το Caisse des Dépôts, με κρατικά τραπεζικά προϊόντα, είναι μέτοχος). Το Spiegel επικοινώνησε με την εταιρεία  Eutelsat, η οποία απάντησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει πώς χρησιμοποιούνται τα τερματικά της και ότι δεν έχει καμία επαφή με τους πελάτες που τα χρησιμοποιούν.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει ίντερνετ παντού
Ωστόσο, ακτιβιστές στη Συρία αναφέρουν ότι τα δορυφορικά πιάτα βρίσκονται παντού στο Ισλαμικό Κράτος -στις στέγες των ΜΜΕ των τζιχαντιστών, σε σπίτια μελών της πολιτοφυλακής των τζιχαντιστών, παντού. Χωρίς αυτά τα πιάτα, το Ισλαμικό Κράτος θα αποκοβόταν από τον έξω κόσμο.
Τα περισσότερα δορυφορικά πιάτα που καταλήγουν στη Μέση Ανατολή περνούν από το Ρότερνταμ, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου, που βρίσκεται στην Ολλανδία. Περίπου 12 εκατομμύρια κοντέινερ φεύγουν από αυτό το λιμάνι ετησίως και φθάνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τους βρίσκονται στην Απω Ανατολή και οι πελάτες έχουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Λουξεμβούργο.
Στην άκρη της αλυσίδας βρίσκονται μεγάλες εταιρείες διανομής της Ευρώπης (European satellite operators), όπως η γαλλική Eutelsat, η βρετανική Avanti Communications και η λουξεμβουργιανή SES.
Οι εταιρείες διανομής αγοράζουν υπηρεσίες δορυφόρου από τις μεγάλες αυτές εταιρείες και τις μεταπωλούν σε άλλες εταιρείες ή σε ιδιώτες. Συμβαίνει επίσης να συνεργάζονται με άλλους γίγαντες του τομέα, όπως η γερμανική Sat Internet Services που έχει τη βάση της στη γερμανική πόλη Neustadt am Rübenberge.

Γερμανικά προϊόντα
Με επικεφαλής τον Victor Kühne, ο οποίος μετέφερε τη διανομή στην Τουρκία, πριν από μερικά χρόνια, ο γερμανικός κολοσσός έχει έσοδα δισεκατομμυρίων. Και θα είχε περισσότερα αν η αγορά για τεχνολογία ίντερνετ μέσω δορυφόρου δεν ήταν αποκλειστικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι αυτό γιατί δεν είναι συμβατή η τεχνολογία με άλλες τεχνολογίες εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου. Αλλά και η αγορά στην Τουρκία πάει αργά, γιατί το ίντερνετ μέσω δορυφόρου είναι πιο αργό από το ίντερνετ μέσω DSL.
Αλλά μεταξύ 2013 και 2014, αναφέρει το Spiegel, η ζήτηση δορυφορικών πιάτων αυξήθηκε κατακόρυφα. Το πιθανότερο είναι, σχολιάζει το περιοδικό, ότι αυτά τα πιάτα δεν μένουν στην Τουρκία, αλλά μεταφέρονται στη Συρία. Το επωφελές με τη Συρία είναι ότι επειδή δεν έχει άλλο τρόπο παροχής ίντερνετ, οι τιμές του δορυφορικού πιάτου είναι πολύ υψηλές και αποφέρουν έσοδα στις εταιρείες.
Τι απαντούν οι πάροχοι
Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι αυτές οι εταιρείες-κολοσσοί προσπαθούν συνειδητά να βοηθήσουν ή να υποστηρίξουν το Ισλαμικό Κράτος και είναι άγνωστο αν πραγματικά γνωρίζουν ποιος βλέπει τις υπηρεσίες που πουλάνε. Κάποια πηγή που μίλησε στο Spiegel ανέφερε ότι άνδρες με γένια που πληρώνουν μετρητά αγοράζουν αυτά τα πιάτα στην Αντιόχεια. Μαζί με τα πιάτα αγοράζουν και εξοπλισμό για ραδιοεπικοινωνία.
Στο ρεπορτάζ του Spiegel απάντησαν επισήμως και εκπρόσωποι της λουξεμβουργιανής εταιρείας SES, λέγοντας ότι πωλούν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλους διανομείς και δεν γνωρίζουν να υπάρχουν χρήστες σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος. Η SES δήλωσε στο Spiegel ότι αν μάθει κάτι τέτοιο θα κόψει αμέσως τις υπηρεσίες και την πρόσβαση.
Με το GPS γνωρίζουν
«Αλλά όλες αυτές οι δικαιολογίες είναι αληθινές;», διερωτάται το Spiegel. Οταν οι εταιρείες εγκαθιστούν δορυφορικά πιάτα και δίνουν πράσινο φως για εγκατάσταση ίντερνετ, οι χρήστες πρέπει να δώσουν την ακριβή τοποθεσία μέσω GPS ώστε να γίνει η ρύθμιση. Αν δοθούν λάθος στοιχεία τοποθεσίας, τότε οι χρήστες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ ή έχουν πολύ κακή εικόνα, όπως αποδεικνύουν τα ντοκουμέντα που έχει το Spiegel στη διάθεσή του.
Μάλιστα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό αποδεικνύουν ότι τα δεδομένα GPS του 2014 και του 2015 αποδεικνύουν καθαρά ότι τα δορυφορικά πιάτα εντοπίζονται στα σημεία και στις πόλεις που έχει υπό την κατοχή του το Iσλαμικό Kράτος.
Τα περισσότερα από αυτά τα πιάτα εντοπίζονται στο Χαλέπι της Συρίας, στην πρωτεύουσα των τζιχαντιστών Ράκα, στις πόλεις Al-Bab, Deir al-Zor και κατά μήκος του Ευφράτη Ποταμού στο Ιράκ, αλλά και στην πόλη Μοσούλη, την οποία έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα