Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ο Βαρόνος που θα διαλύσει τις βαρονίες

Η διαφορά του Κυριάκου από τους άλλους υποψηφίους είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί σε λίγους μήνες να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Επειδή έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της χώρας. Αυτό είδαν οι πολίτες και τον ψήφισαν. Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος δεν θα δεχτεί να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μία άλλη πρόταση από αυτή του παλαιού πολιτικού κατεστημένου. Ο Κυριάκος είναι αυτήν τη στιγμή ο μόνος… βαρόνος που μπορεί να διαλύσει τις βαρονίες. Αν και γόνος μιας μεγάλης πολιτικής οικογένειας, φαίνεται αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα για τη Νέα Δημοκρατία και για τη χώρα. Επειδή ακριβώς καταλαβαίνει ότι μόνο με ένα σοβαρό κόμμα δυτικού τύπου μπορεί η κεντροδεξιά να αρθρώσει νέο πολιτικό λόγο και να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία.


Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα, το οποίο θα επιτρέπει τις τάσεις και θα προστατεύει τις μειοψηφίες και τη διαφορετικότητα και όχι μία ΕΠΕ που θα εκφράζει τις θέσεις των βαρόνων. Ο μετασχηματισμός που απαιτείται είναι μεγάλος και επίπονος. Αλλά ταυτόχρονα είναι και ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η ίδια η χώρα να περάσει στην άλλη όχθη. Να αφήσει για πάντα πίσω της την Ανατολή και τις παραδοξολογίες της και να φτάσει στη Δύση της διαφώτισης.

Σε αυτές τις εκλογές συνέβησαν πολλά. Από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι ο Κυριάκος είχε πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο ξεκίνησαν τα παρατράγουδα. Είναι σαφές ότι αυτήν τη στιγμή ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να πετύχουν μία αναδιανομή της πίτας στα μέτρα τους. Το δικό τους πρόβλημα δεν είναι αν η χώρα θα σωθεί, αλλά αν οι ίδιοι θα γίνουν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στα επόμενα χρόνια. Κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν η Ελλάδα θυμίζει λίγο από το βασίλειο του… Πούτιν! Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Τα συμφέροντα που αντιστέκονται στο τέλος της μεταπολίτευσης είναι πολλά και ιδιαίτερα ισχυρά. Διαφεντεύουν τον χώρο της ενέργειας και των μέσων ενημέρωσης και δείχνουν αποφασισμένα να ελέγξουν πλήρως τις εξελίξεις. Γι' αυτό και η νίκη του Κυριάκου τους ξάφνιασε. Επειδή αποτέλεσε μία έμπρακτη αντίδραση της ίδιας της κοινωνίας στην παντοδυναμία τους.

Δεν «πέρασαν» τα ψεύτικα μηνύματα από τις δήθεν δημοσκοπήσεις και οι προσπάθειες απαξίωσης του πολιτικού λόγου. Αυτό τους τρομάζει ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ότι μαζί με το τέλος της μεταπολίτευσης, το οποίο θα συμβεί μόνο μέσα από την ενσωμάτωση της δυτικής κουλτούρας στην πολιτική μας ζωή, θα υπάρξει και το τέλος της δικής τους προνομιακής παρουσίας και σκανδαλώδους επικυριαρχίας τους στην οικονομική ζωή της χώρας.

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα