Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ποια είναι η επόμενη κίνηση της Τουρκίας στη Μοσούλη;

Ξεπερνούν τους 600 οι τούρκοι στρατιώτες που έχουν πατήσει στο Ιράκ 
 Εύλογα ερωτηματικά έχουν προκληθεί γύρω από τον πραγματικό στόχο της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα περίχωρα της Μοσούλης.

 Ο πρώην γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη, ο ÖztürkYılmaz, που είχε απαχθεί από τους τζιχαντιστές όταν το Χαλιφάτο είχε καταλάβει την ιρακινή μεγαλούπολη στα 2014, και είναι πλέον βουλευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε στην Hürriyet ότι η επόμενη κίνηση της Άγκυρας αποτελεί το κλειδί.
Ο ίδιος θέτει ερωτήματα για το τι θα συμβεί κατόπιν, «αν η Τουρκία βοηθήσει με την αποστολή στρατευμάτων στη  Μπασίκα  να ξεκαθαρίσει η Μοσούλη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου;»
Ακόμη και στην περίπτωση που η Τουρκία ξεκαθαρίσει την Μοσούλη, μέσω στρατιωτικής επέμβασης, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση; Ποιος θα ελέγχει την περιοχή; Αν η περιοχή παραδοθείς τον έλεγχο ττης προσωρινής κυβέρνησης του (ιρακινού) Κουρδιστάν [KRG], ποια η σημασία της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης;» αναρωτιέται ο Γιλμάζ.
  «Τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν σταλεί, δεν αποτελούν επιχειρησιακή μονάδα και απορώ για τους λόγους που η κυβέρνηση απέκρυψε το ζήτημα ως τώρ. Η διεθνής κοινότητα εξετάζει τρόπους να απομακρύνει τους τζιχαντιστές από τη Μοσούλη εδώ κι έναν χρόνο από τότε που καταλήφθηκε, αλλά ουδένα αποφασιστικής σημασίας μέτρο έχει ληφθεί. Αν ανακαταληφθεί η Μοσούλη, αυτό θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στο Χαλιφάτο. Αλλά ποιος θα την ελέγχει κατόπιν; Αν παραδοθεί ο έλεγχός της στους Κούρδους όπως το Σιντζάρ, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο» είπε ο Γιλμάζ. Για να προσθέσει πως οι Κούρδοι μ;χητές στην περιοχή αγωνιούν να πάρουν στον έλεγχό τους τόσο το Κιρκούκ όσο και τη Μοσούλη για να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε εδάφη.


  «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της Συρία σαν περιέλθουν στον έλεγχο του κουρδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (PYD). Δηλαδή βοηθούμε κάποιους να επεκτείνουν την εδαφική κυριαρχία τους, αλλά δεν καταλαβαίνω τις σχέση έχει η Τουρκία με αυτό. Πώς να διαμορφώσουμε εξωτερική πολιτική όταν δεν γνωρίζουμε τα επόμενα βήματα;», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Γιλμάζ.
  Η τουρκική στρατιωτική διοίκηση πρόσφατα αποκάλυψε λεπτομέρειες για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης Κούρδων Πεσμεργκά μαχητών στην περιοχή της Μοσούλης, με την απσοτολή περί των 150 τούρκων στρατιωτών και 20-25 τεθωρακισμένων. Άλλη όμς είναι η πραγματικότητα.
Ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μπαρζάνι αύριο στην Τουρκία


  Δεν δείχνει να είναι άσχετη με όλα αυτά, η επίσκεψη του επικεφαλής της τοπικής «προσωρινής» κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν, προέδρου Massoud Barzani, αύριο στην Τουρκία.
Την είδηση για την επίσκεψη Μπαρζάνι ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, χτες, για να δικαιολογήσει πως η επίσκεψη αυτή είχε προγραμματισθεί πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης λόγω της αύξησης της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στα περίχωρα της Μοσούλης (με την πρόφαση της εκπαίδευσης Κούρδων μαχητών).
 Ο Τσαβούσογλου είεπ πως η επίσκεψη επρόκειτο να γίνει  στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε μετά την αποστολή και νεων τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τη Μοσούλη.

 Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι ο τούρκος πρεσβευτής στη Βαγδάτη διαβεβαίωσε τους Ιρακινούς αξιωματούχους πως «η Άγκυρα ουδέποτε θα κάνει βήματα για να καταστρέψει τα ιρακινά κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
Είπε ακόμη πως σχεδιάζεται η επίσκεψη του Ιρακινού υπουργού Άμυνας στην Τουρκία, την επόμενη περίοδο.
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ακόμη πως  -όπως πιστεύει- «άλλες χώρες» παίζουν ρόλο στην αντίδραση του Ιράκ εναντίον της Τουρκίας.


Η Τουρκία απέσυρε 350 στρατιώτες από τα σύνορα με το Ιράκ

  Λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί με την Βαγδάτη, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι απέσυρες περί τους 350 στρατιώτες της από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα.
  Η Τουρκία απέσυρε την στρατιωτική αυτή δύναμη μετά την αντίδραση της Βαγδάτης για την ανάπτυξη και άλλων τουρκων στρατιωτών στα περίχωρα της Μοσούλης.
  Τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονταν στα σύνορα έτοιμα να σταλούν στο Ιράκ, στην περίπτωση που Αγκυρα και Βαγδάτη συμφωνούσαν για το θέμα της αποστολής τους για την ανακατάληψη της Μοσούλης, γράφει η  ιστοσελίδα «HürriyetDailyNews» επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.
  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τουρκία έχει στείλει 600 στρατιώτες για να εκπαιδεύσουν Ιρακινούς Σουνίτες τοπικούς μαχητές στη Μοσούλη».
  Η τουρκική ιστοσελίδα θυμίζει πως οι ΗΠΑ έχουν επαναβεβαιώσει «την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη άλλων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ χωρίς την συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης», όπως διαβεβαιώνει και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα για το συντονισμό του πολέμου εναντίον των τζιχαντιστών Brett McGurk, με δηλώσεις του στις 6 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα