Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Πρωτοδικείο Καλαμάτας: Άκυρα και αποχή οι «Βασιλιάδες» των τετραπλών εκλογών

Με αρκετά εμπόδια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Μεσσηνία οι τετραπλές εκλογές, με την πλειοψηφία των εφορευτικών επιτροπών να μην παρουσιάζονται καθόλου και τους δικαστικούς αντιπροσώπους να έχουν πελαγώσει μέχρι το πρωί.
Χθες, μετά το μεσημέρι, συνεχιζόταν ακόμη στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η παράδοση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών σάκων και των πρακτικών της ψηφοφορίας, ενώ από χθες βράδυ επίσημα το Πρωτοδικείο ξεκίνησε την ταξινόμηση και την επίσημη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, ώστε να προχωρήσει σε ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, των τελικών αποτελεσμάτων στο Δήμο Μεσσήνης, αφού εκεί η αναμέτρηση έληξε, και των αποτελεσμάτων συνδυασμών Περιφέρειας και Δήμων που πάνε στη β΄ Κυριακή.
Λάθη
Σε πολλά εκλογικά τμήματα της Καλαμάτας, σε ώρες αιχμής, υπήρξαν ουρές ψηφοφόρων και σημαντική ταλαιπωρία ηλικιωμένων, οι οποίοι έπρεπε να περιμένουν αρκετή ώρα για να ψηφίσουν και στις τέσσερις κάλπες.
Σε πολλά εκλογικά τμήματα ο ψηφοφόρος έπρεπε να παραλάβει μόνος του τα

ψηφοδέλτια, καθώς υπήρχαν μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ο γραμματέας, με άλλους δικαστικούς να είναι αυστηροί και να προσπαθούν να τηρήσουν τη διαδικασία κατά γράμμα κι άλλους να είναι ιδιαίτερα χαλαροί, με τον ψηφοφόρο να επιλέγει το ψηφοδέλτιο που θέλει, να το σταυρώνει επιτόπου και να το βάζει στο φάκελο.
Δεν έλειψαν και τα λάθη, με ψηφοφόρους να ψηφίζουν μόνο ευρωεκλογές και να φεύγουν χωρίς να ψηφίσουν περιφερειακές, ή να ψηφίζουν μόνο δημοτικές και όχι κοινοτικές.
Τα όσα ευτράπελα έγιναν φάνηκαν στη συνέχεια και όταν άνοιξαν οι κάλπες. Ψηφοδέλτια βρίσκονταν σε άλλη κάλπη από αυτή που έπρεπε (π.χ. ψηφοδέλτιο των περιφερειακών στην κάλπη των ευρωεκλογών), ενώ και κάποιοι που έφτασαν στο παραβάν με σταυρωμένο ψηφοδέλτιο στην τσέπη, μπέρδεψαν τους φακέλους και έβαζαν άλλα ντ’ άλλων.
Στις ευρωεκλογές στη Μεσσηνία τα άκυρα ψηφοδέλτια έφτασαν το 3%, στις περιφερειακές το 4% και στις δημοτικές στο 3,14%. Όσο για την αποχή, σε όλες τις εκλογές ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Καθυστέρηση στα αποτελέσματα
Έπειτα απ’ όλα αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο, το βράδυ των εκλογών η μετάδοση των αποτελεσμάτων στη Μεσσηνία καθυστέρησε αρκετά, ενώ καταγράφηκαν και αρκετά προβλήματα με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από δικαστικούς αντιπροσώπους. Πολλά τηλεγραφήματα έφταναν με αρκετά λάθη, με τους υπαλλήλους των εκλογικών συνεργείων να μην μπορούν να κάνουν την καταχώρηση στο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών και να ξεκινά η αναζήτηση των δικαστικών αντιπροσώπων. Κάποιοι, μάλιστα, όπως μας είπαν υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας, εντοπίσθηκαν με χίλια βάσανα αρκετά αργά το πρωί της Δευτέρας, ενώ άλλοι ακόμα και το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχαν δώσει «σημεία ζωής».
Ευτυχώς, πάντως, αρκετοί ήταν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που έκαναν σωστά τη δουλειά τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ενώ την κατάσταση έσωσε και η επιλογή αρκετών να στείλουν τα τηλεγραφήματα των αποτελεσμάτων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όχι φαξ.
Χθες το πρωί τα γραφεία του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας είχαν πλημμυρίσει από σάκους με εκλογικά αποτελέσματα και οι υπάλληλοι ήταν έτοιμοι για την ταξινόμηση και την καταμέτρηση ενός τεράστιου όγκου δουλειάς, που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει.   Της Βίκυς Βετουλάκη tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα