Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας - Μπομπ Ντίλαν - Όμηρος


«Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον».
O Μπομπ Ντίλαν απαγγέλει Όμηρο στη διάλεξη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 (ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ) Μπομπ Ντίλαν: «Κάθε τόσο επιστρέφω στον Όμηρο, που λέει, τραγούδησε με τη φωνή μου, Μούσα, και μέσα από μένα, πες την ιστορία».
«Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον»
Με μια ιδιότυπη διάλεξη ολοκληρώθηκε η περιπετειώδης απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας από την Σουηδική Ακαδημία στον τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν.
Βλέπετε, προκειμένου να παραλάβει το χρηματικό έπαθλο, ύψους περίπου 800.000 ευρώ, ο Ντίλαν έπρεπε να παραδώσει μια διάλεξη στην Ακαδημία. Ο Μπομπ Ντίλαν λειτούργησε αναλόγως, στέλνοντας λίγο πριν το τέλος της προθεσμίας μια ομιλία 4.000 λέξεων, με αναφορές στον Θερβάντες, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Ντάνιελ Ντεφόε, τον Μπόμπι Ντικ, αλλά και την Οδύσσεια του Ομήρου, τονίζοντας την ενακτήρια φράση: «Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον».

Ο ίδιος ο Μπομπ Ντίλαν διαβάζει με την παράξενα γοητευτική χρειά του το κείμενο ενώ τον συνοδεύουν διακριτικά ήχοι από πιάνο: «Όταν τιμήθηκα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας αναρωτήθηκα ποια ακριβώς είναι η σχέση μεταξύ των τραγουδιών μου και της λογοτεχνίας. Ήθελα να το σκεφτώ και να εντοπίσω τη σύνδεση. Εδώ θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις σκέψεις μου… Ο Οδυσσέας έφτασε να γίνει ένας άγνωστος. Και όταν όλα τελείωσαν, όταν γύρισε σπίτι, κάθισε με τη γυναίκα του και της διηγήθηκε τις ιστορίες.... Είναι ένας δρόμος δύσκολος να τον περπατήσεις. Από πολλές απόψεις, κάποιες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα, έχουν συμβεί και σ' εσένα. Και στο δικό σου ποτό έριξαν ναρκωτικό. Κι εσύ μοιράστηκες το κρεβάτι σου με τη λάθος γυναίκα. Κι εσένα σε συνεπήραν μαγευτικές φωνές, γλυκές φωνές, με παράξενες μελωδίες. Κι είχες επίσης δύσκολα διλήμματα. Κι ακόμα δεν είχε τελειώσει τίποτα».
Σάρα Ντάνιους γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας δήλωσε σχετικά: «Η ομιλία είναι εξαιρετική και, όπως αναμέναμε, γλαφυρή. Αφού απέστειλε την ομιλία, η περιπέτεια Ντίλαν πλησιάζει στο τέλος της».
Ολόκληρη η διάλεξη του Μπομπ Ντίλαν, στο τέλος οι αναφορές από την Οδύσσεια.
VIDEO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα