Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Καιρός - Καύσωνας: «Σπάει» το ρεκόρ διάρκειας του '87 - 45άρια και την Πέμπτη με στάχτη και κίνδυνο νέων πυρκαγιών


Αποπνικτική ατμόσφαιρα και έντονη δυσφορία κυρίως στα αστικά κέντρα, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της όγδοης κατά σειράς ημέρας του καύσωνα, που εξακολουθεί να πλήττει όλη τη χώρα.
Το θερμόμετρο και αύριο Πέμπτη σύμφωνα με το meteo θα σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλία θα φτάσει ακόμα και τους 46 βαθμούς με τις υψηλές θερμοκρασίες να καταγράφονται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 40-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-46, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 39-41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 20 έως 40-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 39-40 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά δυτικοί - βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.
Στην Αττική οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς έως 3 μποφόρ, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 40-42 βαθμούς.
Καύσωνας και στη Θεσσαλονίκη με τους ανέμους αρχικά να πνέουν ασθενείς και από το μεσημέρι νότιοι - νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη συμπρωτεύουσα θα κυμανθεί από 25 έως 37-39 βαθμούς.
Δείτε χάρτες της ΕΜΥ με τις αυριανές θερμοκρασίες


Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
- Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
- Περιφέρεια Κρήτης
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οι απλές χειρουργικές μάσκες δεν προστατεύουν - «Να φοράτε μάσκες Ν-95», συμβουλεύει η ελληνική αντικαρκινική εταιρεία:
Οδηγίες προς όλους τους πολίτες και ιδίως προς τους ογκολογικούς ασθενείς για την προφύλαξή τους από τον καπνό των πυρκαγιών εξέδωσε νωρίτερα η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τονίζοντας πως τα μικροσωματίδια PM 2.5 και όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αλλά και από τα πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που ασυλλόγιστα πετιούνται στα δάση, αποτελούν μείζονα παράγοντα κινδύνου για την υγεία και για την καρκινογένεση.
Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στους ογκολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους είναι καταβεβλημένοι από τη νόσο ή τις θεραπείες της, να παραμένουν στην οικία τους και να αποφεύγουν την έξοδο από αυτήν εκτός εάν πρόκεiται για επείγουσα ανάγκη υγείας.
Σε ό,τι αφορά όλους τους πολίτες, προτείνεται η χρήση των ειδικών μασκών Ν-95 για την προστασία από την εισπνοή μικροσωματιδίων ΡΜ 2.5 και όχι των χειρουργικών μασκών που χρησιμοποιούνται για την πανδημία.   protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα