Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Τραγική κατάσταση από την υποστελέχωση


Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας δημιουργεί τραγική κατάσταση στη λειτουργία αρκετών σημαντικών κλινικών. Σε κλινικές μείζονος σημασίας υπάρχουν μόλις οι μισοί μόνιμοι γιατροί ή και λιγότεροι από αυτούς, με βάση το οργανόγραμμα του νοσοκομείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερεφημέρευση που οδηγεί στην εξουθένωση των γιατρών, με κινδύνους για τους ίδιους και για τους ασθενείς.
Τα στοιχεία αυτά σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την τελευταία πανελλαδική απεργία των υγειονομικών.
Αναλυτικά, η κ. Μάλλιου ενημέρωσε ότι “από τις 127 οργανικές θέσεις του νοσοκομείου είναι καλυμμένες οι 71 κι έχουμε και 30 επικουρικούς γιατρούς”.
Για τα προβλήματα από την υποστελέχωση και τους κινδύνους που προκαλούνται από την υπερεφημέρευση των γιατρών, επεσήμανε: “Μία Παθολογική Κλινική αντί να έχει 6 γιατρούς, που ορίζει το οργανόγραμμα, έχει 3. Αυτό σημαίνει ότι 3 γιατροί καλούνται να καλύψουν με εφημερίες έναν ολόκληρο μήνα. Κάθε γιατρός εφημερεύει μία στις 3 μέρες και θα έχει 24ωρη εφημερία. Αυτό δεν είναι για ένα μήνα, αλλά θα συμβαίνει για πολλούς μήνες. Υπάρχει υπερεφημέρευση του γιατρού. Και αυτό είναι επισφαλές για το γιατρό και για τους ασθενείς, γιατί οδηγεί σε μια εξουθένωση του γιατρού, σε μείωση της προσοχής του, σε έκπτωση της σωματικής και της πνευματικής του δύναμης. Οδηγεί σε αδυναμία παροχής άδειας και ρεπό. Αν ένας γιατρός δηλώσει ότι θα πάρει άδεια 15 μέρες, οι υπόλοιποι δύο θα εφημερεύουν μέρα πάρα μέρα και δεν έχουν δυνατότητα να πάρουν ρεπό την επόμενη μέρα από την εφημερία τους. Οδηγεί σε επιπλέον επιβάρυνση, σε επιπλέον εξουθένωση και επιπλέον αύξηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους και σε επιπλέον μείωση της επιστημονικής απόδοσης του γιατρού”.
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νομού εκτίμησε πως “όλα αυτά οδηγούν σε παραιτήσεις, σε μείωση του ενδιαφέροντος κάλυψης των θέσεων. Δηλαδή, ένας γιατρός από την Αθήνα που ξέρει ότι η Παθολογική αντί να έχει 6 γιατρούς έχει καλυμμένες τις 3 θέσεις, δύσκολα θα βάλει τον εαυτό του σε υποψηφιότητα”.
Συμπλήρωσε ότι “η υποστελέχωση μειώνει και τη δυνατότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του γιατρού. Αν ένας από τους τρεις γιατρούς αποφασίσει ότι θέλει να πάει να εξειδικευτεί σε κάτι άλλο, να δηλώσει επιστημονική άδεια που δικαιούται για 3 μήνες βάσει νόμου, δεν θα το κάνει. Γιατί δεν θα μπορέσει να αφήσει πίσω του τους δύο συναδέλφους να βγάλουν όλη την υπόλοιπη δουλειά. Αν κάποιος από αυτούς τους γιατρούς αρρωστήσει, όπως έγινε πρόσφατα που η μία γιατρός αρρώστησε από Covid κι έλειψε 15 μέρες, οι υπόλοιποι γιατροί επιβαρύνονται τόσο πολύ που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αρρωστήσουν και οι ίδιοι και να πέσει εντελώς η λειτουργία της συγκεκριμένης κλινικής. Οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο που μας έχει εξουθενώσει τελευταία και ενέχει κινδύνους για μας και τους ασθενείς”.
ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ
Ενημερώνοντας για την κατάσταση σε κάθε κλινική, έκανε λόγο για τραγική κατάσταση από τις ελλείψεις γιατρών, σημειώνοντας:
“Στην Παθολογική Κλινική υπάρχει μια τέλεια παρανομία, καθώς στο οργανόγραμμα είναι ρυθμισμένο βάσει νόμου ότι χρειάζονται 12 γιατροί για να εξυπηρετήσουν τις 80 κλίνες που έχει το οργανόγραμμα. Οι 6 γιατροί των δύο Παθολογικών Κλινικών μας βγάζουν ακριβώς την ίδια δουλειά που θα έπρεπε να βγάλουν 12 γιατροί.
Οι νεφρολόγοι μας, από τις 5 οργανικές είναι καλυμμένες οι 3, και αντί η διοίκηση να προκηρύξει τις υπόλοιπες 2, προσλαμβάνει γιατρό με μπλοκάκι. Οι ελαστικές σχέσεις των επικουρικών γιατρών και των γιατρών με μπλοκάκι θεωρούμε ότι βλάπτουν σοβαρά την υγεία των πολιτών.
Η ιατρική πρακτική προϋποθέτει τη δημιουργία μιας σταθερής επιστημονικής ομάδας, η οποία δεν μπορεί να υφίσταται με γιατρούς νομάδες που έρχονται για 2-3 μήνες, και με επικουρικούς που δεν ξέρουν πού θα βρεθούν τον επόμενο χρόνο”.
ΜΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ Η ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργίας κλινικής με επικουρικούς γιατρούς είναι, κατά την κ. Μάλλιου, η Ορθοπαιδική, επισημαίνοντας:
“Η λειτουργία της στηρίζεται σε τεράστιο βαθμό στους 3 επικουρικούς γιατρούς της, καθώς η κλινική έχει 6 οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες μόνο οι 2, με βαθμούς διευθυντών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Φανταστείτε τι θα γίνει αν δεν προκηρυχθούν και δεν προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμων νέων γιατρών στην Ορθοπαιδική. Είναι μία από τις μεγαλύτερες κλινικές του νομού μας. Στην Ορθοπαιδική έχουν να γίνουν προσλήψεις πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχουν δύο προκηρύξεις που είναι χαμένες στην ΥΠΕ, η μία από το 2018 και η άλλη από το Μάρτιο του 2020. Οι υπόλοιπες θέσεις από τις 6 ούτε καν έχουν προκηρυχθεί”.
ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών παρατήρησε ότι “στην Ακτινολογική, από τις 7 θέσεις είναι καλυμμένες οι 3 με μόνιμους γιατρούς και σε 2-3 μήνες θα υπάρξει τραγικό πρόβλημα με τις εφημερίες, δεν θα μπορούν να βγουν. Οι γιατροί προσπάθησαν να καθιερώσουν τις απογευματινές απεικονιστικές εξετάσεις, που άρχισαν να γίνονται το 2017. Το 2019, όμως, η διοίκηση τις σταμάτησε και οι γιατροί ζητούν να ξαναγίνουν, διότι αποτελούν ένα κίνητρο για να έρθουν καινούργιοι γιατροί στην Ακτινολογική. Στην Παιδιατρική, και κει τα πράγματα είναι τραγικά, καθώς από τις 5 μόνιμες θέσεις είναι καλυμμένη μόνο η μία. Η λειτουργία της γίνεται με γιατρούς που μετακινούνται από Κέντρα Υγείας. Υπάρχουν δύο προσλήψεις παιδιάτρων που βρίσκονται στην ΥΠΕ και δεν έχουν γίνει ακόμα από το Μάρτιο του 2021”.
ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΤΕΠ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ
Για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ανέφερε ότι “τα πράγματα είναι τραγικά” κΑι εξήγησε: “Προκηρύχθηκαν δύο φορές όλες οι θέσεις και δεν έχουν πληρωθεί, παρά μόνο οι 2. Η μία θέση βρίσκεται στο ΤΕΠ αυτή τη στιγμή και ο άλλος γιατρός πήρε μετάθεση κι έφυγε. Στο ΤΕΠ είναι επιβεβλημένο να αλλάξει η προκήρυξη και να γίνει με άλλες ειδικότητες γιατρών. Το έχουμε ζητήσει από τη διοικήτρια. Με τέτοιες ειδικότητες που θα μπορούσαν να έχουν πληρωθεί, με γενικούς γιατρούς ή επειγοντολόγους”.
Επίσης, για το Ογκολογικό παρατήρησε πως “η κατάσταση είναι τραγική, καθώς υπάρχει μόνο μία γιατρός και για να βρει χρόνο να εξεταστεί ένας ογκολογικός ασθενής πρέπει να περιμένει ένα μήνα. Να μη μιλήσουμε για τις χημειοθεραπείες που μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν και 2 μήνες για να γίνουν”.
Τέλος, κατήγγειλε ότι “η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να έχει οπωσδήποτε, βάσει οργανογράμματος, έναν γιατρό εργασίας, ο οποίος δεν έχει έρθει ποτέ στο νοσοκομείο μας”. 
Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα