Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

13 χρόνια ΔΙΑΥΓΕΙΑ: Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για περισσότερη διαφάνεια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά με αφορμή τα 13 χρόνια λειτουργίας της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, που θεσπίστηκε με «νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», διατυπώνει νέες προτάσεις επέκτασης και αναβάθμισης της καθώς είναι το βασικότερο μέσο για τη διαφάνεια και την ανοικτή ενημέρωση των πολιτών στη χώρα.
«Το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2010, δημιουργήθηκε με στόχο να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο οι αποφάσεις των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης. Η υποχρέωση δημοσίευσης εκτείνεται σε κυβερνητικά όργανα, φορείς του δημόσιου τομέα, Ανεξάρτητες Αρχές και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης στο μήνυμά του και σημειώνει: «Παρά τη σημαντική πρόοδο, που επιτεύχθηκε με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση της διαφάνειας»
Συγκεκριμένα προτείνει:
  • Συνταγματική κατοχύρωση: Κατοχυρώνουμε συνταγματικά το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, διασφαλίζοντας περαιτέρω τη διαφάνεια.
  • Επέκταση της Διαύγειας: Υποχρεώνουμε όλους τους φορείς και τις εταιρείες που διαχειρίζονται δημόσιους πόρους να δημοσιεύουν τις αποφάσεις τους στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
  • Αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση: Οι διοικητές νοσοκομείων και δημόσιων οργανισμών επιλέγονται μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού με 5ετη θητεία.
  • Αξιοποίηση ανοικτών δεδομένων: Αξιοποιούμε τα δεδομένα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ για την αποτελεσματική αξιολόγηση και βελτίωση των δημοσίων δράσεων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζει ότι «στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον, να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και να ενισχύσουμε τη λογοδοσία σε κάθε επίπεδο της διακυβέρνησης».
Το τηλεοπτικό μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://drive.google.com/file/d/1x96itHzo-9YTTUChDc_XUbxnfo90rSzN/view?usp=sharing

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα