Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Τεχνολογία: Πού πηγαίνουν τα ηλεκτρονικά απορρίματα;


Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο μικρά ηλεκτρικά είδη, όπως καλώδια, φωτιστικά, μίνι ανεμιστήρες και ατμιστές μίας χρήσης, πετάχτηκαν πέρυσι, όπως έδειξε έρευνα της Material Focus.
Αυτά τα προϊόντα«Fast Tech», της ηλεκτρικής εκδοχής της γρήγορης μόδας, είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τύπος ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Η βρετανική ΜΚΟ Material Focus -που χρηματοδοτείται από τα τέλη που καταβάλλουν οι παραγωγοί ηλεκτρικών ειδών όταν δεν επιτυγχάνουν τους κυβερνητικούς στόχους ανακύκλωσης- ανέθεσε στην Opinium Research μια έρευνα σε 2.000 άτομα σχετικά με το είδος των μικρών ηλεκτρικών ειδών που απορρίπτουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε ένα μέσο βρετανικό σπίτι μπορεί να βρει κανείς 30 αχρησιμοποίητα ηλεκτρικά αντικείμενα που μαζεύουν σκόνη, ωστόσο αυτά τα αντικείμενα περιέχουν πολύτιμες πρώτες ύλες που κάλλιστα μπορούν να ανακυκλωθούν
Με βάση τις απαντήσεις, εκτιμάται ότι 471 εκατομμύρια αντικείμενα γρήγορης τεχνολογίας πετάχτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, μεταξύ των οποίων:
  • 260 εκατομμύρια ατμιστές μίας χρήσης
  • 30 εκατομμύρια LED, ηλιακά και διακοσμητικά φώτα
  • 26 εκατομμύρια καλώδια
  • 10 εκατομμύρια στικάκια USB
  • 7 εκατομμύρια ασύρματα ακουστικά
  • 5 εκατομμύρια μίνι ανεμιστήρες
Το μέσο κόστος κτήσης των 4 λιρών για αυτά τα είδη, ενθαρρύνει τους καταναλωτές να τα θεωρούν αναλώσιμα, αν και δεν είναι πάντα έτσι σχεδιασμένα. Όλα περιέχουν πολύτιμες πρώτες ύλες, όπως καλώδια χαλκού και μπαταρίες λιθίου, οι οποίες μπορούν να ανακτηθούν μέσω της διαδικασίας ανακύκλωσης.
Ο Scott Butler, εκτελεστικός διευθυντής της Material Focus, δήλωσε: «Οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι περιέχουν πολύτιμα υλικά και απλά τα πετάνε στον κάδο, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουμε ό,τι υπάρχει μέσα σε αυτά τα προϊόντα αντί να τα ανακυκλώνουμε και να τα επαναχρησιμοποιούμε σε κάτι καινούργιο. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οτιδήποτε έχει βύσμα, μπαταρία ή καλώδιο μπορεί να ανακυκλωθεί».
Ένα διεθνές πρόβλημα
Παρόμοια είναι η εικόνα παγκοσμίως. Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πετούν 9 δισεκατομμύρια κιλά καλώδια, παιχνίδια, ατμιστές και παρόμοιες συσκευές, τις οποίες συχνά δεν αναγνωρίζουν ως ηλεκτρονικά απόβλητα, σύμφωνα με έρευνα του Waste Electrical and Electronic Equipment Forum.
Η έρευνα της Material Focus έδειξε ωστόσο ότι η ποσότητα των ηλεκτρικών αποβλήτων έχει μειωθεί από το 2017. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πολλά ηλεκτρικά είδη είναι πλέον ελαφρύτερα, αλλά και στο γεγονός ότι τα ποσοστά ανακύκλωσης έχουν αυξηθεί. Το 60% των ανθρώπων δηλώνουν τώρα ότι ανακυκλώνουν τα ηλεκτρικά τους είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα