Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Διαζύγιο - εφιάλτης λόγω της Εφορίας!


Ακριβά κόστισε το διαζύγιο σε ζευγάρι, το οποίο ναι μεν χώρισε πολιτισμένα, αλλά επί 16 χρόνια η Εφορία τους ταλαιπωρεί, πότε με την επιβολή τεκμηρίων και πότε με φόρους δωρεάς άνω των 50.000 ευρώ.
Η ιστορία εντάσσεται σε εκείνες της φορολογικής τρέλας, καθώς για καθαρά τυπικούς λόγους βεβαιώθηκαν φόροι ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ και μάλιστα η υπόθεση απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, όπως καταγράφεται στην απόφαση της ΔΕΔ, το ζευγάρι χώρισε το έτος 2007 και στο πλαίσιο της συμφωνίας τους, μεταβιβάστηκε στη σύζυγο ένα ακίνητο, αντικειμενικής αξίας 1.190.858,75 ευρώ, όπως προέβλεπε ένα προσύμφωνο που είχαν κάνει πριν τον γάμο.
Σύμφωνα με το προσύμφωνο, αν ποτέ χώριζαν, ο σύζυγος θα μεταβίβαζε στη σύζυγο την κυριότητα ακινήτου το οποίο ήταν κυριότητάς του, με αξία προσδιορισμένη από τους συμβαλλόμενους σε 1.143.852,81 ευρώ, προς τη σύζυγο.
Όμως, μέσα στη συμφωνία του ζευγαριού ήταν, ο σύζυγος να πληρώσει και τον φόρο μεταβίβασης, ο οποίος ανέρχονταν σε 134.615,29 ευρώ.
Ο φόρος μεταβίβασης που αναλογούσε ήταν 134.615,29 ευρώ και βεβαιώθηκε από την ΔΟΥ στη σύζυγο.
Η σύζυγος, την 19/6/2007 κατέθεσε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. επιταγή έκδοσης του πρώην συζύγου της, προς εξόφληση του Φόρου Μεταβίβασης του συγκεκριμένου ακινήτου, που είχε προσδιοριστεί σε 134.615,29 ευρώ.
Οι δύο πρώην σύζυγοι είχαν την εντύπωση πως, εκτός από τον γάμο τους, ξεμπέρδεψαν και με την Εφορία, αλλά έκαναν λάθος.
Τεκμήριο ο ΦΜΑ
Το αμέσως επόμενο φορολογικό έτος, η Εφορία, εξέλαβε το ποσό του φόρου μεταβίβασης (134.615,29 ευρώ) ως τεκμαρτή δαπάνη και το καταλόγισε στη σύζυγο, με αποτέλεσμα ο φόρος εισοδήματος του 2008 να εκτοξευτεί στα ύψη, λόγω των τεκμηρίων.
Δηλαδή η Εφορία εφάρμοσε το πόθεν έσχες για την προέλευση των χρημάτων του φόρου μεταβίβασης.
Αφού συνήλθε από το σοκ, κατέθεσε προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο μετά από πολλά χρόνια αποδέχτηκε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο φόρος μεταβίβασης εξοφλήθηκε με επιταγή που εκδόθηκε στο όνομα του πρώην συζύγου της, σε εκτέλεση των συμφωνηθέντων με το μεταξύ τους προσύμφωνο.
Ο φόρος εισοδήματος ακυρώθηκε και επιστράφηκε ή συμψηφίστηκε το ποσό που είχε καταβληθεί, αλλά η περιπέτεια για τη φορολογούμενη δεν είχε τελειώσει.
Φόρος δωρεάς
Αμέσως μετά, η Εφορία σκαλίζοντας τη φορολογική νομοθεσία, αντεπιτίθεται με άλλη... στρατηγική.
Αφού κρίθηκε από το δικαστήριο, πως δεν αποτελεί τεκμήριο το ποσό του φόρου μεταβίβασης που πλήρωσε ο πρώην σύζυγός της για το ακίνητο, η εφορία το χαρακτήρισε «δωρεά».
Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε στις 12 Δεκεμβρίου 2022 οριστική διορθωτική πράξη φόρου άτυπης δωρεάς, με την οποία γνωστοποιούσε τη βεβαίωση φόρου δωρεάς ύψους 31.985 ευρώ!
Μάλιστα, ο φόρος δωρεάς υπολογίστηκε, όχι με 10%, που είναι ο συντελεστής όταν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά με τους αυξημένους συντελεστές 20%-40% που ισχύει για τις δωρεές μεταξύ ξένων!
Ο λόγος είναι, πως η Εφορία εξήγησε, πως όταν προσκομίστηκε στην Εφορία η επιταγή του πρώην συζύγου για την πληρωμή του ΦΜΑ είχαν χωρίσει και δεν ήταν πια σύζυγοι!
Η φορολογούμενη προσέφυγε στη ΔΕΔ, η οποία απέρριψε την προσφυγή της και επικύρωσε τον φόρο δωρεάς, ενώ για τη διεκδίκηση του δίκιου της, η μοναδική οδός είναι πλέον τα διοικητικά δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα