Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Πώς θα κουρεύονται κόκκινα δάνεια με νέα χρηματοδότηση


Τη νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίξει το δρόμο για το «κούρεμα» πολλών κόκκινων δανείων περιμένουν τράπεζες και εξειδικευμένοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού. Αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα θέσει νέους κανόνες για τη λειτουργία των μη τραπεζικών χρηματοδοτικών εταιρειών, κάτι που θα επιτρέψει και τη δημιουργία νέων προϊόντων χρηματοδότησης.
Ένα από αυτά τα νέα, για την ελληνική αγορά, προϊόντα χρηματοδότησης θα είναι το Discounted Payoff Financing (DPO), για το οποίο υπάρχει έντονη κινητικότητα εδώ και μήνες στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τράπεζες και funds να βρίσκονται σε συζητήσεις για να το αξιοποιήσουν στην Ελλάδα -Εθνική, για παράδειγμα, βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με τη Fortress.
Το DPO θεωρείται κατάλληλο για να αξιοποιηθεί για μικρά επιχειρηματικά δάνεια και για στεγαστικά και ειδικότερα για όσα δάνεια έχουν πολύ χαμηλή αξία ενεχύρου, η οποία είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του δανείου. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται μια αδιέξοδη κατάσταση, αφού ούτε μια εταιρεία διαχείρισης δανείου θα ήθελε να προχωρήσει σε πλειστηριασμό από τον οποίο θα εισπράξει λιγότερα από το ύψος του δανείου, ούτε και ο δανειολήπτες θέλει να εξυπηρετήσει ένα δάνειο που έχει μεγαλύτερη αξία από το ενέχυρο.
Το DPO ουσιαστικά είναι μια χρηματοδότηση που διευκολύνει να εξοφληθεί το δάνειο με έκπτωση, δηλαδή να αγοράσει ο δανειολήπτης κουρεμένο, πληρώνοντας ένα τίμημα εφάπαξ.
Πολλά είναι τα στεγαστικά ή και επιχειρηματικά δάνεια που είχαν συναφθεί την περίοδο 2005 - 2009, όταν οι τιμές των ακινήτων στην ελληνική αγορά βρίσκονταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν όχι σε επίπεδα «φούσκας». Με την απότομη πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων που έφερε η οικονομική κρίση, για μεγάλο αριθμό δανείων η αξία του ενεχύρου έπεσε έως και πολύ χαμηλότερο από το υπόλοιπο του δανείου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις και ευρύτερα στα δάνεια όπου οι εξασφαλίσεις είναι χαμηλότερες από το ύψος του δανείου, οι servicers θα μπορούσαν να δεχθούν γενναία κουρέματα, της τάξεως του 40% με 50%, αν μπορούσε ο δανειολήπτες να εξοφλήσει εφάπαξ το δάνειο. Φυσικά, οι περισσότεροι δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να βρουν τόσα μετρητά και σε αυτό το σημείο μπορεί να παίξει ρόλο το DPO Financing, που θα λειτουργεί ως εξής:
  • Μια χρηματοδοτική εταιρεία θα δανείζει τον οφειλέτη για να ξεπληρώσει το δάνειό του, διασφαλίζοντας ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά χαρακτηριστικά του δανειολήπτη θα οδηγήσουν σε μια νέα, βιώσιμη χρηματοδότηση.
  • Στη συνέχεια, η νέα εταιρεία θα ομαδοποιεί τέτοιες χρηματοδοτήσεις και θα τις αναχρηματοδοτεί μέσω τιτλοποιήσεων. Ένα μέρος ή και το σύνολο αυτών των τιτλοποιήσεων θα μπορεί να περιέρχεται στις τράπεζες, δημιουργώντας μια εύκολη λύση για την αύξηση των υγιών δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα