Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos έλεγαν πως η οδηγία που δόθηκε κεντρικά είναι να επισπευσθούν οι όποιες αλλαγές και βελτιώσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα όσα αποκόμισαν οι πολίτες για το ΕΣΥ είναι άκρως αρνητικά για το προφίλ της κυβέρνησης.
Υπό το πρίσμα αυτό ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανακοινώσεις για αλλαγές στα νοσοκομεία, που θα σχετίζονται με νέα τμήματα και νέες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα μονάδες για το τραύμα.
Βέβαια οι συνολικότερες τροποποιήσεις που θα γίνουν στο ΕΣΥ αναμένονται προς το τέλος του χρόνου με ένα ενιαίο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στις εφημερίες, στους ελέγχους κ.α.
Μέχρι τότε όμως τα δημόσια νοσοκομεία ειδικά της Αττικής θα «πνίγονται» από την γενικότερη αποδιοργάνωση, την αταξία, τα ράντζα αλλά και τις ουρές αναμονής.
Μάλιστα η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα με δεδομένο ότι θα ξεκινήσει το τριπλό κύμα γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού.Αγκάθι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η εικόνα των νοσοκομείων δεν πρόκειται πάντως να αλλάξει εάν δεν οργανωθεί το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ένα σύστημα που βρίθει προβλημάτων αλλά και ελλείψεων προσωπικού.
Άλλωστε με βάση επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει, εκτιμάται ότι περίπου το 60% των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί σε μικρότερες μονάδες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ωστόσο οι αλλαγές έχουν "παγώσει" όπως εξάλλου και ο προσωπικός γιατρός που σήμερα καλύπτει μόνο τον μισό πληθυσμό, ενώ δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών για να απευθύνονται πρώτα σε εκείνον πριν φτάσουν σε νοσοκομείο.
Οι αλλαγές που έχουν υποτυπωδώς ανακοινωθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προς ώρας είναι μόνο στα χαρτιά, ενώ το υπουργείο Υγείας προχωρά σε ορισμένα «φρεσκαρίσματα» στα Κέντρα Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που προβλέπει ανακαινίσεις και βελτιώσεις.
Κατά τα άλλα για να γίνουν αλλαγές στη δομή των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ευαγγελίζεται η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη θα χρειαστούν χρόνια, όσο άλλωστε πρέπει να διαρκούν και τα επιχειρησιακά σχέδια. Να σημειωθεί πως έχει δηλώσει ότι θα ενοποιήσει τις δομές υπό την «ομπρέλα» των Τοπικών Φορέων (Δήμους κ.λ.π.).
Ωστόσο το σχέδιο δεν φαίνεται να προχωρά και εξαιτίας της μη συνεργασίας στους κόλπους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos. Παρά τη διάψευση Χρυσοχοΐδη ότι οι σχέσεις του με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι άριστες, συνομιλητές και των δύο διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία επαφή μεταξύ τους. Μάλιστα με βάση τις ίδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να φέρει μία ισορροπία, χωρίς όμως όπως φαίνεται αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα