Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Ένα χωριό, ένας απολογισμός!

Είναι άδικο να κατηγορείς γενικά.
Είναι δίκαιο να λες την αλήθεια.
Καταρχάς να συμφωνήσουμε ότι κάθε αιρετός θέλει στο τέλος της θητείας του ο απολογισμός των πεπραγμένων του να είναι θετικός.
Άλλο όμως τι θα ήθελα και άλλο τι μπορώ!
Θα προσπαθήσω να είμαι δίκαιος και όσο μπορώ πιο αντικειμενικός!
Στο ερώτημα τι έγινε στο Ρίπεσι την τελευταία 4ετια, η απάντηση πρέπει να δοθεί με στοιχεία. Ταυτόχρονα, δίνεται και η απάντηση στο ζητούμενο που είναι: τι πρέπει να γίνει την 5ετία που έρχεται.
Ύδρευση: υπεύθυνος φορέας ΔΕΥΑΤ
Βλάβες: Σχετικά με την ύδρευση να αναφέρω ότι το δίκτυο ύδρευσης του χωριού είναι πεπαλαιωμένο με πολλές κακοτεχνίες και θέλει οπωσδήποτε αντικατάσταση από τον αρμόδιο φορέα.
Με την παρούσα κατάσταση, οι βλάβες είναι πολλές: κατά μέσο όρο είναι περίπου είκοσι το χρόνο συμπεριλαμβάνοντας και τις παροχές. Από αυτές τις βλάβες:
Α) Οι μισές αποκαθίστανται με ιδία μέσα.
Β) Οι άλλες μισές αποκαθίστανται από την ΔΕΥΑΤ με συνήθως μεγάλη καθυστέρηση και πολλές φορές αφού έχει εντοπιστεί (σκαφτεί) η βλάβη με ιδία μέσα.
Γ) Η αποκατάσταση του οδοστρώματος σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται με ιδία μέσα, και όχι από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που είναι ο αρμόδιος φορέας.
Καθαρισμός: Επίσης, ο ετήσιος καθαρισμός των δεξαμενών γίνεται με ιδία μέσα και ποτέ από την ΔΕΥΑΤ.
Αντλιοστάσια: Δεν συντηρούνται ποτέ από την ΔΕΥΑΤ και δύο φορές που είχαν σοβαρή βλάβη αντιμετωπίστηκαν σχετικά ή μάλλον σχετικά γρήγορα! (6 μέρες χωρίς νερό την πρώτη φορά και 3 μέρες την άλλη).
Στα θετικά να σημειωθεί ότι με επιμέλεια της ΔΕΥΑΤ το νερό της ύδρευσης χλωριώνεται κανονικά!
Στα αρνητικά να σημειωθεί ότι οι υδρομετρητές δεν καταγράφονται και οι συγχωριανοί δεν πληρώνουν ανάλογα με την κατανάλωση του νερού, αλλά με πάγια ετήσια εισφορά.
Αποχέτευση
Το μισό χωριό εξυπηρετείται από υποτυπώδες δίκτυο αποχέτευσης του οποίου τα λύματα καταλήγουν στο βουνό. Λόγω κακοτεχνίας έχουμε συχνά βουλώματα, κάθε μήνα σχεδόν καλείται το αποφρακτικό του Δήμου! Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα είναι σε συγκεκριμένο σημείο και χρειάζεται αντικατάσταση αγωγού. Ακόμα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα λύματα
που καταλήγουν στο βουνό και είναι εστία μόλυνσης (δυσοσμία, κουνούπια, επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα). Επίσης, να σημειωθεί ότι όλοι οι συγχωριανοί που είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο αποχέτευσης πληρώνουν πάγια εισφορά στον υπεύθυνο φορέα του Δήμου που είναι η ΔΕΥΑΤ.
Ηλεκτροφωτισμός
Οι δημοτικοί λαμπτήρες είναι παλιάς τεχνολογίας, απαιτείται η αντικατάστασή τους με νέας τεχνολογίας (LED) για οικονομία και καλύτερη απόδοση. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων γίνεται από εργολάβο του Δήμου με πολλά προβλήματα όμως. Πολλές φορές η
αντικατάστασή τους γίνεται με ιδία μέσα και τους τελευταίους μήνες ο ηλεκτρολόγος έρχεται χωρίς λαμπτήρες και αναγκαζόμαστε να του τις προσφέρουμε εμείς αφού ο Δήμος αδυνατεί!!!
Αγροτική οδοποιία 
Το Ρίπεσι είναι ένας ορεινός οικισμός, με έντονα επικλινές έδαφος. Για αυτό το λόγο η αγροτική οδοποιία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Την τελευταία 4τια η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Πρόπερσι έπεσαν γύρω στα δέκα φορτηγά στουρνάρι και πέρσι ήρθε για δύο μόνο μέρες το γκρέιτερ !!! Πέρσι αναγκάστηκαν κάτοικοι που διατηρούν σπίτι στον παλαιό οικισμό Κοτσάνι να συντηρήσουν με δικά τους έξοδα τον κεντρικό αγροτικό δρόμο! Επίσης, όλοι οι αγροτικοί έχουν κλείσει από κλαριά! Να σημειωθεί ότι για την αγροτική οδοποιία δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή μηχανήματα (τσάπα, φορτηγό, γκρέιτερ) που συντονισμένα από χωριό σε χωριό θα
φέρουν αποτέλεσμα. Κινούνται αποσπασματικά και μεμονωμένα με, δυστυχώς, ρουσφετολογικά κίνητρα!
Καθαριότητα
Η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δρόμων γίνεται με ιδία μέσα!.
Σπάνια να φτάσουν εδώ εργάτες του Δήμου.
Επίσης η καθαριότητα του νεκροταφείου γίνεται με ιδία μέσα! 
Στον τομέα της αποκομιδής σκουπιδιών τα πράγματα είναι καλύτερα μιας και γίνεται κανονικά. Το μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη κάδων (λείπουν 4 κάδοι). Να σημειωθεί ότι πριν από τρία χρόνια είχε αντικατασταθεί μέρος των κατεστραμμένων κάδων με καινούργιους!
Πρέπει να σημειωθεί ότι ερχόμενος κανείς στο χωριό από το Κοπανάκι, στη θέση "Σπαρτέζα" έχει δημιουργηθεί, με την ανοχή του Δήμου Τριφυλίας, ένας καινούργιος και μόνιμος σκουπιδότοπος. Είναι ανάγκη ο Δήμος να λύσει το θέμα της περισυλλογής των ογκωδών αντικειμένων και της ανακύκλωσης!
Συνοικισμός Τσερτάικα
Στο Ρίπεσι ανήκει και ο συνοικισμός Τσερτέικα. Είναι ένας συνοικισμός ζωντανός με έξι μόνιμους κατοίκους και δεκαπέντε σπίτια που κατοικούνται περιστασιακά. Ίσως είναι και ο μοναδικός συνοικισμός στη Μεσσηνία που εξυπηρετείται με χωματόδρομο! Ο χωματόδρομος αυτός, ενώ θα έπρεπε να συντηρείται διαρκώς και με προτεραιότητα, είναι συχνά
σε πολύ άσχημη κατάσταση! Η ασφαλτρόστρωση του δρόμου Πάστρα - Τσερταίικα - Κοτσάνι πρέπει να είναι σε προτεραιότητα!!!
Έργα ανάπτυξης
Τα έργα υποδομής σε έναν τόπο υποδηλώνουν και την ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο! Αυτό που έγινε στο Ρίπεσι την τελευταία 4τια είναι η πλακόστρωση του περιβάλλοντα χώρου της Βρύσης με την άμεση επέμβαση του Δημάρχου και η τσιμεντόστρωση ενός μέρους του κεντρικού δρόμου που ήταν κατεστραμμένος (30 κυβικά μπετό).
Οι ανάγκες βέβαια σε τσιμεντο-στρώσεις είναι πολλές. Πχ ο περιμετρικός δρόμος για τα πάνω σπίτια είναι σε άσχημη κατάσταση, σχεδόν αδιάβατος! 
Επίσης, σεβόμενοι τον παραδοσιακό ύφος του χωριού πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις πλακοστρώσεις των δρόμων και των μονοπατιών εντός του οικισμού!
Η επισκευή και συντήρηση του Δημοτικού σχολείου και δημιουργία Πολιτιστικού κέντρου πολλαπλών χρήσεων αποτελεί αναγκαιότητα για το μέλλον.
Ακόμα πρέπει να λύσουμε το θέμα του κεντρικού δρόμου δηλαδή την διαπλάτυνσή του σε κάποια σημεία, έτσι ώστε να μπορεί να περνάει λεωφορείο (Πέρασμα για Νέδα και Ναός Επικούριου Απόλλωνα)!
Πολιτική προστασία
Ίσως το σοβαρότερο θέμα που αντιμετωπίζει το χωριό μας είναι ότι είναι τελείως απροστάτευτο σε περίπτωση πυρκαγιάς! Λόγω της γεωφυσικής του θέσης χτισμένο μέσα στο δάσος ο κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι τεράστιος!
Απαιτείτε άμεσα εκπόνηση μελέτης τόσο για την προστασία των κατοίκων (σχέδιο εκκένωσης) όσο και για την προστασία των κατοικιών. Μετά από πρόσκλησή μας ο Διοικητής της Πυροσβεστικής επισκέφτηκε το χωριό μας, υποδεικνύοντας πιθανή θέση δεξαμενής για έκτακτη ανάγκη. Χρειάζεται όμως προφανώς η συνεργασία του Δήμου, του Δασαρχείου, της
Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στον τομέα αυτό.
Ζητούμενο πολλών ετών είναι και η διάνοιξη των αγροτικών δρόμων (ζώνες πυρασφάλειας) 
α. Κεραίες - Σταυρό β) Σπανού - Σουλιμαίικα γ) Βούρα – Παρασκευού. Με ιδία μέσα έγινε η διάνοιξη παλιών και νέων μονοπατιών.
Υγεία
Μετά από πολλά χρόνια επαναλειτουργεί ο θεσμός του Αγροτικού Ιατρού με δική μας πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα ανακαινίζεται το κτίριο του ιατρείου, ώστε εθελοντές - γιατροί περισσότερων ειδικοτήτων να επισκέπτονται τους κατοίκους του χωριού μας!
Πολιτισμός
Η προστασία και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας είναι εξίσου σημαντική!
Το χωριό μας διαθέτει ένα πλήρες Αρχείο, το οποίο ψηφιοποιείται με ιδία μέσα από την Κοινότητα και από τους εθελοντές του χωριού μας. Πλήθος φωτογραφιών και κειμηλίων διασώθηκε, συντηρήθηκε και εκτίθεται στο ανακαινισμένο Κοινοτικό Γραφείο, με δαπάνες των συγχωριανών μας στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021», της οποίας η σύσταση ήταν πρωτοβουλία της Κοινότητας.
Το χωριό μας, με την συνεργασία όλων μας, κατάφερε αυτό που καταφέρνουν όσοι πορεύονται μαζί: την εξωστρέφεια και την ποιότητα σε πλήθος εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πολιτισμού μας.
Το 2021 πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω:
Ανακαίνιση 2 χώρων: (α) Κοινοτικό γραφείο Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) (β) Ιατρείο
Διάνοιξη 3 μονοπατιών: Ρίπεσι – Σουλιμά, Ρίπεσι – Σταυρός (Πάνω Λάπι), Κροϊμάδι - Παρασκευού
Έκδοση βιβλίου
Κατασκευή του μεταλλίου των Ντρέδων από τον γλύπτη και χαράκτη κ. Γιώργο Σταματόπουλο
Εξασφάλιση Αιγίδας από (α) την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και (β) τον Δήμο Τριφυλίας
Διοργάνωση 3 Εκθέσεων: (α) Εγγράφων, Κειμηλίων και Βιβλίων στο Κοινοτικό Γραφείο, (β) Εικαστικών στο Ιατρείο και (γ) Φωτογραφίας στο Εν Ρίπεσι - Φαγοποτείον
Πραγματοποίηση 3 Εικαστικών Εργαστήριων:
Πραγματοποίηση 3 Εκδηλώσεων:
o Εορτασμός 25ης Μαρτίου 2021
o 27/6/2021: Ζωντανή Διαδικτυακή Εκδήλωση με θέμα «Η Τέχνη θέλει Ελευθερία και η Ελευθερία θέλει Αγώνα και Ενότητα: Το μετάλλιο της Ορκωμοσίας των Ντρέδων»
o 31/7/2021: «Οι Ντρέδες της Ορεινής Τριφυλίας στον αγώνα για την Ελευθερία»
Πεζοπορία από το Ρίπεσι στο Πάνω Λάπι σε εκδήλωση για τη μάχη των Εφτά Λαπαίων κατά του Ιμπραήμ
Πεζοπορία – Επίσκεψη στο Σιδηρόκαστρο
Συναυλία Δημοτικής Φιλαρμονικής της Καλαμάτας με αφιέρωμα στο 1821
Παιδική Παράσταση « Το κρυφό Σχολείο»
Χάρη στη οικονομική ενίσχυση των συγχωριανών μας, οι οποίοι κάλυψαν το 70% των δαπανών, του Δήμου, της Περιφέρειας και των χορηγών μας το χωριό μας γιόρτασε περήφανα τα 200 χρόνια με πλήθος εκδηλώσεων που λίγα χωριά κατάφεραν.
Παραθέτουμε τον συγκεντρωτικό πίνακα με τα έσοδα και τις δαπάνες, λεπτομέρειες των οποίων έχουν ήδη δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και μπορούν να κοινοποιηθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Επιτροπή Ρίπεσι 1821- 2021
Επιτροπή Ρίπεσι 1821-2021    
  
ΈσοδαΟικονομική Ενίσχυση συγχωριανών

9562

73%

 
 Τράπεζα Ελλάδος

2000

15%

 
 Warner

1000

8%

 
 IKBKK

500

4%

 
 Σύνολο

13062

100%

 
  
Δαπάνες

-10473

 
Προς διάθεση 09/2021

2589

 
Δαπάνες για προθήκες

-1600

 
Προς διάθεση 07/2023

989

 
  
  
Δαπάνες ΚΕΠΑΠΕΔΗΤ

-3146

23%

 
Δαπάνες Επιτροπής

-10473

77%

 
Σύνολο Δαπανών

-13619

100%

 
  
  
  
Χορηγία σε προϊόν 
Χορηγία Pepsi – Cola2500 εμφιαλωμένα νερά 
 20 κιβώτια αναψυκτικά 
 20 κιβώτια Μπύρες 
Super Market150 αναψυκτικά 
  
Δήμος Τριφυλίας: Τεχνική Υπηρεσία – πλακόστρωση του περιβάλλοντα χώρου της βρύσης/
αποκατάσταση μικρού επικίνδυνου μέρους της οδοποιίας   
Το 2022 το χωριό μας διοργάνωσε Συμπόσιο Γλυπτικής με εξαιρετική επιτυχία με παρακαταθήκη 4 έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και σπουδαιότητας.
14 μέρες η Κοινότητα και κάτοικοί της φιλοξένησαν τους γλύπτες, τη Μύρτιδα, επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια, εκθέσεις, συναυλίες, και είδαμε όλοι μαζί τους γλύπτες να δουλεύουν ασταμάτητα στον ανακαινισμένο εξωτερικό χώρο του
Δημοτικού Σχολείου.
Και πάλι οι συγχωριανοί μας ήταν αυτοί που στήριξαν το Συμπόσιο, τα έργα του οποίου τους δωρίστηκαν από τους μεγάλους καλλιτέχνες που συμμετείχαν. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται αναλυτικά οι συμμετέχοντες, καθώς επίσης και η ζημία, η οποία καλύφθηκε με ιδία
μέσα. Επίσης, στο σημείο αυτό θέλουμε να αναφερθεί ότι ο Δήμος δεν προχώρησε σε αποδοχή της δωρεάς που είχαμε εξασφαλίσει από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια ύψους 5000 ευρώ, με το οποίο ποσό θα είχαν μεταφερθεί τα γλυπτά στην τελική τους θέση. Έχει εκπονηθεί μελέτη για τη δημιουργία 3 κοινόχρηστων χώρων με την τοποθέτηση των έργων, η οποία έχει κατατεθεί τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον Δήμο για
χρηματοδότηση χωρίς καμία πρόοδο μέχρι στιγμής.
Συμπόσιο Γλυπτικής
Συμπόσιο Γλυπτικής   
Έσοδα   
 Οικονομική Ενίσχυση Συγχωριανών

3570

42%

 Πώληση Χειροτεχνιών

1395

16%

 Περριφέρεια Πελοποννήσου

2000

24%

 ΙΚΒΚΚ

1500

18%

  

8465

100%

ΔαπάνεςΔαπάνες συμποσίου

-9694

 
 Ζημία που καλύφθηκε από τους διοργανωτές

-1229

 
    
    
 Δαπάνες συμποσίου

-9694

26%

 Δαπάνες ΚΕΠΑΠΕΔΗΤ

-7509

20%

 Χορηγία Μαρμάρων (τιμή πώλησης 4 κυβικά μάρμαρο Θάσου)

-20000

54%

    
 Δαπάνες συνολικά

-37203

100%

Το 2023 το χωριό μας μαζί με όλους τους φορείς πραγματοποίησε πλήθος εκδηλώσεων όπως Παραδοσιακό Καρναβάλι, Νυχτερινή Πεζοπορία, Συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Καλαμάτας, το 1 ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκυμαντέρ, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και καλλιτεχνικά εργαστήρια κατασκευής κούκλας και φωτογραφίας.
Οι παραπάνω δράσεις (Κοινότητας, Συλλόγου, εθελοντών συχωριανών μικρών και μεγάλων) είναι μάλλον η αντίδραση στην ερημοποίηση του χωριού μας, τονίζοντας την αξία του, που με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να χαθεί!
Ό,τι έχει αξία διαφυλάσσεται! Και εμείς αυτό θα κάνουμε ακόμα και αν αδιαφορεί ο Δήμος και η Πολιτεία!!!
Κανελλόπουλος Περικλής
Πρόεδρος Κοινότητας Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι)
Υποψήφιος Δημ Σύμβουλος Τριφυλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα