Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπολογιζόμενη σε ετήσια βάση, ανήλθε σε 12,71% έναντι 10,04% στο σύνολο των σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης που εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ. Τα έσοδα από τόκους αντιστοιχούσαν στο 78% των λειτουργικών εσόδων έναντι 59,5% στην Ευρωζώνη.
Πάνω από το 14% ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων
Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 διαμορφώθηκε στο 14,26% έναντι 15,73% στην Ευρωζώνη, ενώ σε απόλυτα ποσά τα κεφάλαια αυτά ανέρχονταν σε 20,6 δις. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ο δείκτης τους διαμορφωνόταν στο 5,7% έναντι 2,26% στην Ευρωζώνη. Τα δάνεια που έχουν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο (του σταδίου 2) ανήλθαν στο 10,75% των συνολικών δανείων έναντι αντίστοιχου ποσοστού 9,19% για τις σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Από τα ρυθμισμένα δάνεια των τραπεζών, λίγο περισσότερα από τα μισά (6,06 δις. ευρώ) εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ τα υπόλοιπα 5,7 δις. ευρώ έχουν «κοκκινίσει» ξανά και σε αυτά ο συντελεστής κάλυψης ξεπερνά το 38%.
Κάτω από το 60% ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις
Ο λόγος των δανείων προς καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σχεδόν ο μισός από την Ευρωζώνη (59,64% έναντι 105,08%), γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλο είναι το περιθώριο που έχουν για πιστωτική επέκταση.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά καταθέσεων νοικοκυριών στη συνολική χρηματοδότησή τους, σχεδόν 58%.
Η ρευστότητα των τραπεζών ήταν πολύ υψηλή, με τον σχετικό δείκτη (LCR) να διαμορφώνεται πάνω από 210% έναντι 158% στην Ευρωζώνη, ενώ ο συντελεστής μόχλευσης ανήλθε στο 7,09% έναντι 5,67%, αντίστοιχα.
Η έκθεσή τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ανερχόταν σε περίπου 37 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα