Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Το δημόσιο φεσώνει ιδιώτες παρά τα πλεονάσματα!


Στο υψηλότερο σημείο από το 2017 εκτοξεύτηκαν φέτος τα φέσια του Δημοσίου προς ιδιώτες, τα οποία αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ μετά την εκρηκτική αύξηση που καταγράφεται.
Παρά τα πλεονάσματα που καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός λόγω της ακρίβειας και της υψηλής φορολογίας, εντούτοις το κράτος και οι φορείς Γενικής Κυβέρνησης δεν πληρώνουν έγκαιρά τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα φέσια.
Πρόκειται για οφειλές που έπρεπε να εξοφληθούν σε διάστημα 90 ημερών από τη γένεσή τους, πλην όμως, διαπιστώνεται πως δεν τηρείται η προθεσμία και τα χρέη διογκώνονται με ανησυχητικό ρυθμό την τελευταία διετία (2022-2023), με κίνδυνο να φτάσουν ξανά στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου, που κυμαίνονταν σε 5-6 δισ. ευρώ.
Τα συγκεκριμένα χρέη αφορούν οφειλές του κράτους προς προμηθευτές καθώς και επιστροφές φόρων, αλλά και οφειλές προς τους προμηθευτές των δημοσίων φορέων με πρωταγωνιστές τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η εικόνα που αναδεικνύουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έρχεται σε αντίθεση με τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, που χτίζουν τα υπερέσοδα και παρατηρείται το φαινόμενο το δημόσιο να χρωστάει το 1,5% του ΑΕΠ σε φυσικά και, κυρίως, νομικά πρόσωπα.
Υπενθυμίζεται πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αποτελούσαν μόνιμο σημείο τριβής των ελληνικών κυβερνήσεων με την τρόικα, η οποία πίεζε για τον μηδενισμό των συγκεκριμένων οφειλών αλλά το κατώτατο ποσό στο οποίο έφτασαν ήταν το 1,9 δισ. ευρώ.
Στα ύψη των «φέσια»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου εκτοξεύτηκε στο ποσό των 2,97 δισ. ευρώ, από 2,37 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022.
Δηλαδή στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 25,1%.
Επίσης, το ποσό των 2,87 δισ. ευρώ είναι το υψηλότερο από το 2017, καθώς στα επόμενα χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, για να ακολουθήσει η έκρηξή τους, το 2022 και φέτος. Από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως:Οι εκκρεμείς οφειλές του Κράτους και των φορέων Γενικής κυβέρνησης ανήλθαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 2.966 εκατ. ευρώ, από 2.370 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 596 εκατ. ευρώ. Από το ποσό των συνολικών χρεών της Γενικής Κυβέρνησης, τα 1.374 εκατ. ευρώ αποτελούν οφειλές των νοσοκομείων, και 545 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 590 εκατ. ευρώ, από 658 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, καταγράφοντας μικρή μείωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα