Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΑΑΔΕ: Οι 15 κατηγορίες επιχειρήσεων που γλιτώνουν το λουκέτο από το ψηφιακό υπερόπλο ΕΛΕΓΧΟΣ Live

Mε το ηλεκτρονικό όπλο του «ΕΛΕΓΧΟΣ Live» που ξεκινά και ολοκληρώνει τον έλεγχο επί τόπου, εκδίδοντας ηλεκτρονικό σημείωμα με φόρους και πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις,οι ελεγκτές της εφορίας έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους. Αλλωστε, το λουκέτο σε παράρτημα πολυεθνικής στο Σύνταγμα μπήκε με βάση τα στοιχεία που είχαν οι ελεγκτές στη διάθεση τους στα tablets τους από το σύστημα ΕΛΕΓΧΟΣ live που βλέπει σε πραγματικό χρόνο τη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων.
Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν στην οθόνη των φορητών τους υπολογιστών το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, βλέπουν on line τις διαβιβάσεις αποδείξεων, διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας ορίζουν την «καμπάνα» εκδίδοντας το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου.
Σε ποιες επιχειρήσεις δεν μπαίνει λουκέτο
Ωστόσο, για κάποιους κλάδους η φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπει αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης σε περίπτωση παράβασης αλλά πρόστιμο το οποίο μπορεί να φθάσει έως και 5.000 ευρώ.
Στις συγκεκριμένες κατηγορίες εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 παραστατικών πώλησης, ή εφόσον η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, επιβάλλεται, αντί της αναστολής λειτουργίας του γραφείου ή της επαγγελματικής εγκατάστασης, ειδική χρηματική κύρωση από 1.000 έως 2.500 ευρώ.
Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση από 2.501 έως 5.000 ευρώ.
Σε κάθε επόμενη διαπίστωση εντός δύο ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση 5.000 ευρώ.
Οι κατηγορίες των υπόχρεων για τους οποίους αντί της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων θα επιβάλλονται πρόστιμα (ειδικές χρηματικές κυρώσεις) είναι οι εξής:
 1. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και -οδοντιατρικές υπηρεσίες.
 2. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
 3. Κλινικές ή θεραπευτήρια.
 4. Οίκοι ευγηρίας.
 5. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
 6. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
 7. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.
 8. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
 9. Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
 10. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
 11. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
 12. Γραφεία τελετών.
 13. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
 14. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
 15. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα