Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 17/6, Ένας ξεχασμένος αιματηρός εμφύλιος στην Αθήνα - Πυροβολούσαν ακόμα και το φέρετρο του γιού του Κανάρη!

Ένας ξεχασμένος αιματηρός εμφύλιος στην Αθήνα, που άφησε πίσω του 250 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. το μίσος ήταν τέτοιο, που πυροβολούσαν ακόμα και το φέρετρο του γιού του Κανάρη!
Στην Ιστορία καταγράφηκε ως «Ιουνιανά» και ήταν μια ακόμα εμφύλια διαμάχη στην Ελλάδα που άφησε πίσω της 250 νεκρούς!
Τα Ιουνιανά ξέσπασαν μια μέρα σαν σήμερα 17 Ιουνίου του 1863 και κορυφώθηκαν δυο μέρες μετά· αντίπαλες ομάδες ήταν οι Ορεινοί και οι Πεδινοί.
Ο βασιλιάς Όθων έχει πλέον φύγει από τη χώρα και οι Πεδινοί με επικεφαλής τον Δημήτριο Βούλγαρη, αρχηγό του Αγγλικού κόμματος, ενισχυμένοι με ληστοσυμμορίτες και οι Ορεινοί προσκείμενοι στο Γαλλικό και Ρωσικό Κόμμα υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη, τον Δημήτριο Γρίβα και τον Πάνο Κορωναίο, προσπάθησαν να ασκήσουν εξουσία, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν· ήταν ένας ακόμα εμφύλιος σπαραγμός, περίεργος, σύντομος, αλλά ανθρωποβόρος.
Η Αθήνα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης: δεκάδες οι νεκροί στους χωματόδρομους και ανάμεσά τους και ο υπολοχαγός του πεζικού Αριστείδης Κανάρης, γιος του ένδοξου πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη. Και αυτά συνέβαιναν οκτώ μήνες μετά την έξωση του Όθωνα και τη διακήρυξη εκείνων που τον εκδίωξαν: «…Τα δεινά της Πατρίδος τώρα έπαυσαν»! Πώς άρχισε η αιματοχυσία.
Εκείνη την εποχή οι συμμορίες ληστών αφθονούσαν και μάλιστα ένας από τους διαβόητους λήσταρχους της εποχής, ο Κυριάκος, κατέλαβε με τους άνδρες του τη Μονή των Ασωμάτων (Μονή Πετράκη) ακριβώς πίσω από τα βασιλικά Ανάκτορα. Οι ληστοσυμμορίτες κατέλαβαν τα κελιά των Μοναχών και απειλούσαν να επιτεθούν στην Αθήνα. Οι Χωροφύλακες πολιόρκησαν τη Μονή και μάλιστα κάτοικοι της πρωτεύουσας προεξοφλώντας το αποτέλεσμα έσπευσαν συν γυναιξί και τέκνοις να απολαύσουν το θέαμα (!)…

Ο Δημήτριος Βούλγαρης.

Ληστές και Χωροφύλακες «τα βρήκαν»!
Και τότε συνέβη κάτι το σύνηθες για ελληνικά δεδομένα, (αλλά και κάτι που συνέβαινε στον Μεσαίωνα…): οι Χωροφύλακες προσπάθησαν να συνδιαλλαγούν με τους ληστές με αποτέλεσμα, όταν αυτό έγινε γνωστό στην Κυβέρνηση, να συλληφθεί ο επικεφαλής αξιωματικός Λεωτσάκος. Και ξαφνικά προκλήθηκε απρόβλεπτη ένταση: οι Χωροφύλακες του Λεωτσάκου συνέλαβαν τους υπουργούς Κουμουνδούρο και Καλλιφρονά και απαίτησαν την απελευθέρωση του επικεφαλής τους! Η Κυβέρνηση υποχώρησε! Και οι Χωροφύλακες που στασίασαν συνεπικουρούμενοι από τους ληστές του Κυριάκου βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας ζητωκραυγάζοντες! Ελλάδα, ξέφραγο αμπέλι…
Το βράδυ της 18ης Ιουνίου, ένας έξαλλος οπλισμένος πολύχρωμος συρφετός από στρατιώτες, ληστές, ενόπλους, πολιτοφύλακες, βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης και χωροφύλακες, μαζεύτηκαν κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού του Βούλγαρη πυροβολώντας στον αέρα. Και τότε ο υπουργός των Στρατιωτικών Πάνος Κορωναίος διέταξε τον τακτικό Στρατό (κατώτερο αριθμητικά των στασιαστών) να επιτεθεί. Και ο εμφύλιος ξέσπασε! Οι ένοπλοι των Πεδινών αριθμούσαν περίπου 1.600 άνδρες με επίλεκτη μονάδα τους ληστές του Κυριάκου, και οι κυβερνητικοί στρατιώτες δεν ήταν περισσότεροι από 600 άνδρες!
Κι όπως αναφέραμε πριν, ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο γιος του Κωνσταντίνου Κανάρη, που πυροβολήθηκε στο υπογάστριο, έξω από τα Ανάκτορα. Ήταν δε τόσο το μίσος και το μένος των αντιπάλων παρατάξεων που κατά την κηδεία του γιου του Πυρπολητή, κάποιοι πυροβολούσαν τον νεκρό!

Ο Πάνος Κορωναίος

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε προσωρινή ανακωχή, οι προσπάθειες συμβιβασμού όμως απέτυχαν. Την επομένη η κατάσταση ξέφυγε: η μάχη διεξαγόταν πλέον από δρόμο σε δρόμο, από στενό σε στενό, ενώ είχαν στηθεί και οδοφράγματα! Οι λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών ήταν ανεξέλεγκτες· οι δολοφονίες επίσης. Κι ανάμεσα στους τραυματίες και ο υπουργός Κορωναίος! Το απόγευμα της αιματηρής ημέρας οι τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) αποβίβασαν αγήματα και κατέλαβαν την Εθνική Τράπεζα, φοβούμενες ληστεία των αποθεμάτων χρυσού.
Αργά το βράδυ, με την διαμεσολάβηση του μητροπολίτη Αθηνών Θεόφιλου, αλλά και την επέμβαση των πρεσβευτών των τριών Μεγάλων, συνήφθη 24ωρη ανακωχή και μέρα με τη μέρα οι πιο μετριοπαθείς πέτυχαν συμβιβασμό. Στο μεταξύ ο λήσταρχος Κυριάκος και οι άνδρες του είχαν διαφύγει στα βουνά και μετρούσαν τη λεία τους. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 250 και το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη έπεσε στα Τάρταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα