Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 18/6, Δημοκρατία στην Αίγυπτο από στρατιωτικούς! Ο διαβόητος τελευταίος βασιλιάς πέθανε από το φαγητό!


Μια μέρα σαν σήμερα, 18 Ιουνίου του 1953, ανακηρύχθηκε η Αιγυπτιακή Δημοκρατία, με τον στρατηγό Μοχάμεντ Ναγκίμπ να είναι ο πρώτος πρόεδρος. Ο τελευταίος βασιλιάς, ο Φαρούκ ο Α’ είχε ήδη εξοριστεί. Η Διακήρυξη της Δημοκρατίας ήταν μια συνταγματική πράξη που εκδόθηκε από το Επαναστατικό Συμβούλιο Διοίκησης της Αιγύπτου. Σκοπός εκείνου του εγγράφου ήταν να αρχίσει η μετάβαση της Αιγύπτου προς τη Δημοκρατία.
Ο τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου, βρισκόταν ήδη έναν χρόνο εξόριστος στην Ιταλία, απολαμβάνοντας τα πάθη του· και ήταν και πολλά. Ο Φαρούκ ο Α’ είχε Αλβανική, Κιρκασική, Τουρκική, Γαλλική και Ελληνική καταγωγή· λάτρευε τις γυναίκες, το φαγητό, το ποτό, τη διασκέδαση και το χρήμα. Ο Φαρούκ, όταν ενθρονίστηκε το 1936, είχε περιουσία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων και εκτάσεις ης στην Αίγυπτο που αντιστοιχούσαν στο 1/7 των καλλιεργήσιμων γαιών της χώρας!
Και ο λαός αγαπούσε τον Φαρούκ: τον αποκαλούσαν «al malik al mahbub», δηλαδή: ο αγαπημένος βασιλιάς. Κι από αγαπημένος σιγά σιγά έγινε μισητός! Ο Φαρούκ λάτρευε τον λαμπερό και πανάκριβο βασιλικό τρόπο ζωής· αν και είχε ήδη χιλιάδες στρέμματα γης, δεκάδες παλάτια και εκατοντάδες αυτοκίνητα, ο νεαρός βασιλιάς ταξίδευε συχνά στην Ευρώπη για ψώνια εκατομμυρίων (το 1951, είχε αγοράσει το διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού 94 καρατίων Star of the East από τον κοσμηματοπώλη Χάρι Ουίνστον), όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηκόων του λιμοκτονούσε. Λέγεται ότι ο Φαρούκ έτρωγε 600 στρείδια την εβδομάδα! Το προσωπικό όχημα του Βασιλιά ήταν μια κόκκινη Bentley Mark VI του 1947 και δεν επιτρεπόταν κανένα άλλο όχημα στην Αίγυπτο να έχει κόκκινο χρώμα!

 
 Ο Φαρούκ ήταν οκνός, παχύσαρκος, βραδύνους, τζογαδόρος (στις Κάννες, ο Φαρούκ έπαιζε μπακαρά επί 7 ώρες κόντρα στον μεγιστάνα του Χόλιγουντ Ντάριλ Ζανούκ και έχασε περίπου 150.000 δολάρια!), γυναικάς· παντρεύτηκε δύο φορές (η δεύτερη σύζυγός του ήταν 17 χρονών!) κι έφτασε κοντά και σε τρίτο γάμο. Είχε διάσημες ερωμένες κι ανάμεσά τους τη Βρετανίδα συγγραφέα Μπάρμπαρα Σκέλτον, τη Σουηδή συγγραφέα Μπριγκίτε Στένμπεργκ, τη Γαλλίδα τραγουδίστρια Ανί Μπεριέ, την Αμερικανίδα καλλονή-ηθοποιό Πατρίτσια Ουάιλντερ, την επίσης Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Πατ Ρέινι και εκατοντάδες άλλες…
Ένας αστικός μύθος λέει πως ο Φαρούκ υπέφερε από εφιάλτες στους οποίους τον κυνηγούσε ένα λιοντάρι! Ζήτησε τη συμβουλή του πρύτανη Μουσταφά αλ-Μαραγκί , ο οποίος του είπε: «Δεν θα ησυχάσεις μέχρι να σκοτώσεις ένα λιοντάρι». Ο Φαρούκ σκότωσε δύο, στον ζωολογικό κήπο του Καΐρου!

 
 Στις 18 Μαρτίου του 1965, ο Φαρούκ έπαθε ανακοπή στο γαλλικό εστιατόριο Ile de France κοντά Ρώμη, έπειτα από ένα μεταμεσονύκτιο δείπνο με στρείδια και αρνί· κάποιοι ισχυρίζονται ότι δηλητηριάστηκε από την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών· ήταν 45 ετών και ζύγιζε 135 κιλά. Μαζί του το βράδυ εκείνο βρισκόταν η τραγουδίστρια της Όπερας Ίρμα Καπέτσε Μινούτολο που αργότερα θα συστηνόταν ως Ίρμα Καπέτσε Φαρούκ…
Ο Φαρούκ ήταν εκείνος που είχε πει: «Ήμουν υποχρεωμένος να ξοδεύω τρία εκατομμύρια το χρόνο. Ελάτε στη θέση μου»! Και μιλούσε για λίρες Αγγλίας. Τον φουκαρά…
Και η δήθεν δημοκρατία στην Αίγυπτο συνέχισε την πορεία της, χωρίς τον Φαρούκ, αλλά με σκληρούς στρατιωτικούς επικεφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα