Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 19/6, Οι Ναζί δεν ήταν οι πρώτοι: η… σήμανση των Εβραίων με το κίτρινο αστέρι είναι πολύ παλιά ιστορία

Μια μέρα σαν σήμερα, 19 Ιουνίου του 1269, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Εβραίοι θα είναι υποχρεωμένοι να φέρουν ειδικό κίτρινο σήμα στα ενδύματά τους. Κι όσοι θεωρούν ότι οι Ναζί του Χίτλερ ήταν οι πρώτοι διδάξαντες, κάνουν λάθος.
Το κίτρινο σήμα, γνωστό και ως κίτρινο μπάλωμα ή και κίτρινο αστέρι, οι Εβραίοι είχαν την υποχρέωση να το φορούν σε κάποια Χαλιφάτα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το «σημάδεμα» εκείνο «έδειχνε» τον φέροντα ως ξένο, θρησκευτικά και εθνοτικά και επίσης τον καθιστούσε «μιαρό» ανάμεσα στους άλλους πολίτες.
Η πρακτική της χρήσης ειδικών ενδυμάτων ή σημάνσεων για τη διάκριση των Εβραίων (και άλλων μη μουσουλμάνων) στις μουσουλμανικές χώρες φαίνεται ότι εισήχθη στο Χαλιφάτο των Ομαγιάδων από τον χαλίφη Ομάρ Β' στις αρχές του 8ου αιώνα, όμως και οι Χριστιανοί δεν πήγαιναν πίσω. Η Δ’ Σύνοδος του Λατερανού με επικεφαλής τον πάπα Ιννοκέντιο Γ' αποφάσισε το 1215 ότι Εβραίοι και Μουσουλμάνοι πρέπει να φορούν διακριτικά (habitus) ρούχα.

«Όποιος φοράει αυτό το σημάδι είναι εχθρός του λαού μας»…

«Συμβαίνει λοιπόν κατά καιρούς οι Χριστιανοί να συνάπτουν σχέσεις από λάθος με τις γυναίκες των Εβραίων ή Σαρακηνών και οι Εβραίοι και οι Σαρακηνοί με τις Χριστιανές. Επομένως, για να μην δικαιολογηθούν στο μέλλον, υπό το πρόσχημα αυτού του είδους λάθους, για τις υπερβολές τέτοιων απαγορευμένων συναναστροφών, αποφασίζουμε ότι αυτοί οι Εβραίοι και Σαρακηνοί και των δύο φύλων σε κάθε χριστιανική επαρχία και ανά πάσα στιγμή θα χαρακτηρίζονται στα μάτια του κοινού από άλλους λαούς μέσα από τον χαρακτήρα του φορέματός τους». Ό,τι διέτασσαν οι Εβραίοι το υιοθετούσαν τώρα οι Χριστιανοί.
Το 1227, η Σύνοδος της Narbonne , στον κανόνα 3, αποφάσισε: Για να διακρίνονται οι Εβραίοι από τους άλλους, διατάσσουμε και διατάζουμε εμφατικά ότι στο κέντρο του στήθους (των ενδυμάτων τους) θα φορούν ένα οβάλ σήμα.
Το 1269, στη Γαλλία, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ’ επιβάλλει πρόστιμο δέκα λιβρών ασημιού σε όσους Εβραίους δεν έχουν στα ενδύματά τους το ευδιάκριτο σήμα. Και στην Αγγλία το ίδιο: «Κάθε Εβραίος, αφού γίνει επτά ετών, θα φοράει ένα διακριτικό σημάδι στο εξωτερικό του ένδυμα, από κίτρινη τσόχα μήκους έξι ιντσών και πλάτους τριών ιντσών…».
Και η Ιστορία σέρνεται στο 1939, όταν οι Ναζί- στο αποκορύφωμα του αντισημιτισμού στην Ευρώπη- διέταξαν τους Εβραίους Πολωνούς να φορούν ένα αναγνωριστικό σήμα υπό την απειλή του θανάτου! Παλιός λεκές, λοιπόν, για την ανθρωπότητα το σημάδεμα των Εβραίων, λεκές που μένει ακόμα ανεξίτηλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα