Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 21/6, Όταν οι Θεοί έκαναν χώρο για να καθίσει πλάι τους ακόμα ένας: ο Πελέ!


Οι Θεοί των ανθρώπων εκείνη την ημέρα ένιωσαν άβολα... Το ημερολόγιο έγραφε 21 Ιουνίου- μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή- του έτους 1970. Ήταν η μέρα που η Γη σταμάτησε να γυρίζει για 90 λεπτά… Ήταν η μέρα που ο θεός Πελέ θα ανέβαινε για μια ακόμα φορά στον ουρανό, την προτελευταία του…
Οι τελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου είχαν γίνει στο Μεξικό και τέσσερις Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Δυτική Γερμανία και η Ουρουγουάη είχαν φθάσει μέχρι τους ημιτελικούς. Η Γερμανία του Φραντς Mπεκενμπάουερ είχε καταλάβει την τρίτη θέση, η Ουρουγουάη την τέταρτη και στον τελικό η Βραζιλία, η ομάδα θρύλος του 20ου αιώνα, είχε συντρίψει την Ιταλία 4-1. Ο αγγλικός τύπος είχε γράψει την επομένη: «θα έπρεπε να απαγορεύεται ένα τόσο ωραίο ποδόσφαιρο».
Αν τώρα κάποιος θέλει να αφηγηθεί την ιστορία του τελευταίου γκολ, κατ' αρχάς σηκώνεται όρθιος σε ένδειξη σεβασμού: η μπάλα πέρασε από όλη τη Βραζιλία ακόμα από τα πόδια και των 11 ποδοσφαιριστών και τέλος, ο Πελέ την έδωσε, χωρίς καν να κοιτάξει, στον Κάρλος Αλμπέρτο, που έρχονταν ταχύτατα από πίσω και αυτός την έστειλε στα δίχτυα. Το πιο απλό και ωραιότερο γκολ σε Μουντιάλ!


Πελέ σήμαινε ποδόσφαιρο, ή ποδόσφαιρο Πελέ; Ακόμα το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Κάποια φορά ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής σταμάτησε έναν πόλεμο· ή Νιγηρία και η Μπιάφρα έκαναν ανακωχή για να τον δουν να παίζει! Όταν ο Πελέ έτρεχε, περνούσε μέσα από τους αντιπάλους του σαν μαχαίρι. Όταν σταματούσε, οι αντίπαλοι χάνονταν μέσα στους λαβύρινθους που ζωγράφισαν τα πόδια του. Όταν πηδούσε, ήταν σαν να σκαρφάλωνε με σκάλα στον αέρα. Όταν εκτελούσε φάουλ, οι αντίπαλοι που σχημάτιζαν τείχος ήθελαν να σταθούν ανάποδα ακόμα με το πρόσωπο στραμμένο προς το τέρμα για να μη χάσουν το γκολ… Αυτός ήταν ο Πελέ που στο στάδιο Αζτέκα στέφθηκε για τελευταία φορά Πρωταθλητής Κόσμου.
Εκεί, στο Μεξικό, η ομάδα που μάγεψε και τον πιο απομακρυσμένο φίλο του ποδοσφαίρου, θα ύψωνε το πιο λαμπρό τρόπαιο για 3η φορά στην ιστορία της. Εκεί και ο Πελέ, Κυριακή 21 Ιουνίου του 1970, θα στρίμωχνε τους μέχρι τότε λατρευόμενους Θεούς από τους ανθρώπους για να καθίσει πλάι τους.
Από τους περισσότερους ποδοσφαιρικούς αναλυτές εκείνη η Εθνική Βραζιλίας θεωρείται ακόμα και σήμερα η πληρέστερη και η καλύτερη ομάδα που αγωνίστηκε ποτέ στα γήπεδα. Ακόμα και οι τυφλοί, μπορούν να σου διηγηθούν εκείνον τον τελικό! Τυχεροί όσοι είδαν σε ζωντανή μετάδοση το παιχνίδι εκείνο που έμελλε να είναι ο συναρπαστικότερος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι το 2022· αποκαθηλώθηκε όταν ο Μέσι και ο Εμπαπέ δίδαξαν μοντέρνα θαύματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα