Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Φιλιατρά: Άγνωστοι αφαίρεσαν τη σήμανση από τη μνημειακή Μουριά Ταμπάκη

Τσιμέντο να γίνει» τιτλοφορείται κείμενο μελών από τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά», στο οποίο γίνεται αναφορά στην αφαίρεση, από αγνώστους, της επετειακής σήμανσης από τη μνημειακή μουριά Ταμβάκη.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: 
«Συμπατριώτες/ισσες, τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” σας ενημερώνουν ότι η επετειακή ετικέτα από τη μνημειακή μουριά Ταμπάκη στην Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών αφαιρέθηκε! Ως γνωστόν, το δέντρο αυτό έχει ενταχθεί στο δίκτυο 71 Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης μαζί με τη μνημειακή βελανιδιά Λελώνη στον Άϊ Γιώργη Φιλιατρών. Αυτά είναι τα δύο δέντρα ορόσημο στα Φιλιατρά που σχετίζονται επίσημα με το 1821. Παρόλα ταύτα, κάποιοι “γνωστοί – άγνωστοι” αφαίρεσαν τη σήμανση από τη μουριά, γιατί;
Στο πρόσφατο παρελθόν ο Δήμος Τριφυλίας, μη εκτιμώντας την ιστορική και πολιτιστική αξία της μουριάς αυτής, επιχείρησε να την κόψει για μια θέση πάρκινγκ! Το ζήτημα είχε πάρει πανελλαδική διάσταση από τις συλλογικότητες Ανυπότακτα Φιλιατρά και Φίλοι Πλατείας & Πεζοδρόμου, και τελικά η καταστροφή του δέντρου αποφεύχθηκε.
Τι γίνεται όμως σήμερα;
Για το μέλλον και την κατάσταση αυτού του ιστορικού δέντρου, αλλά και όλων των αιωνόβιων δέντρων της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών, για ό,τι δυσοίωνο μέλλει γενέσθαι από τις πράξεις ή παραλείψεις τους, υπευθύνους ορίζουμε εξαρχής το Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η μουριά Ταμπάκη έχει ζητηθεί να ενταχθεί στον επίσημο κατάλογο διατηρητέων μνημείων της φύσης. Το αίτημα αυτό παρακωλύεται αναιτιολόγητα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία δε γνωμοδοτεί προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση έγκρισης και λήψης αποφάσεως από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αυτό συμβαίνει, διότι το δέντρο σχετίζεται με το έργο της περιβόητης ανάπλασης της Πλατείας που δρομολογούν από κοινού Δήμος και Περιφέρεια. Ένα έργο που θα στοιχίσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και που δε σέβεται τα αιωνόβια δέντρα, όπως και τη μουριά, η οποία δεν υπάρχει στα σχέδια της μελέτης της επαπειλούμενης “ανάπλασης”! Την έχουν εξαφανίσει τελείως!
Η μουριά Ταμπάκη δεν είναι το σάπιο δέντρο που οι “βάνδαλοι”, οι ανιστόρητοι και οι εχθροί των Φιλιατρών θέλουν να κόψουν. Κάτω απ’ τη σκιά της έχουν χυθεί: αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας όλων εκείνων των εργατών γης που κυνηγώντας το μεροκάματο του κόπου και πόνου, ξεροστάλιαζαν με τις ώρες από κάτω ή και κοιμόντουσαν στρωματσάδα, ως απόκληροι ή εσωτερικοί μετανάστες.
[…] Η δε Δημοτική Αρχή, που δε σέβεται τα ήδη υπάρχοντα κηρυγμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία της πλατείας (σιντριβάνι, κτίριο Σπέντζα) και τους τοποθετεί παρανόμως οθόνες και πίδακες αλλοιώνοντας τη μορφή τους χωρίς άδεια από τις αρμόδιες Αρχές, να κοιτάξει να αλλάξει μυαλά! Ήδη βρίσκεται στα δικαστήρια κατηγορούμενη για το ζήτημα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα