Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας: Ζητούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και ελέγχους για την τήρησή τους


“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τις ζωές μας”
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας, τις επόμενες μέρες πρόκειται να επικρατήσουν επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες και οι εργάτες θα βρεθούν να δουλεύουν σε εργασιακούς χώρους-καμίνια.
Το 2023 είχαμε πάνω από 16 νεκρούς εργαζόμενους στην χώρα μας, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή εν ώρα εργασίας, χωρίς καμία μέριμνα από τις αρμόδιες αρχές και την εργοδοσία για να αποφευχθεί το κακό.
Φέτος βλέπουμε να παίζεται ξανά το ίδιο έργο από το κράτος και τις υπηρεσίες του, να μην παίρνουν κανένα μέτρο για να προφυλάξουν τους εργαζόμενους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα
Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να παίξουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα, γιατί ξέρουν πως αν σταματήσουν τη δουλειά δεν θα πάρουν μεροκάματο, παρόλο που ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το δώσει. Οι αποδεκατισμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί άλλωστε δεν επαρκούν να το ελέγξουν ούτε να το επιβάλλουν.
Οι εργοδότες και οι εργολάβοι με την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Παίζουν κυριολεκτικά με τις ζωές τον εργατών για τα κέρδη τους, για να βγει η δουλειά και να πιαστούν οι χρόνοι παράδοσης.
Σε πολλά εργοτάξια συνεχίζουν να γίνονται εργασίες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ακόμα και Κυριακές, με χιόνια και με καύσωνες. Οι νέοι εργαζόμενοι, νέοι εργοδηγοί και τεχνικοί ασφαλείας οι οποίοι δουλεύουν και αυτοί χωρίς δικαιώματα, δεν έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση από τους προϊσταμένους τους, ποια μέτρα ασφαλείας και υγιεινής πρέπει να τηρούνται στους εργασιακούς χώρους.
Απαιτούμε άμεσα, ο Δήμος Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η Επιθεώρηση Εργασίας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να διεξάγουν ελέγχους για:
Την άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως γιαπιά, μηχανοστάσια, ασφαλτοστρώσεις. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτή των εργασιών προβλέπεται ήδη ρητά στη συλλογική σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών κλάδων).
Τα μέτρα προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.
Περιορισμός άλλων βαρέων εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
Όσες φορές έγινε διακοπή παράνομων εργασιών ή εργασιών σε ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα, έγινε μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν.Μεσσηνίας και όχι από τον κρατικό μηχανισμό ή λόγω της καλής θέλησης της εργοδοσίας. Στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και της πλειοψηφίας των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν χωράει, αποτελεί κόστος, που προσπαθούν να το μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται, για αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τις ζωές μας.
Όποιος συνάδελφος οικοδόμος απειληθεί ή δεχθεί πιέσεις να δουλέψει σε μη κατάλληλες συνθήκες ή στον εργασιακό του χώρο δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να επικοινωνήσει με το συνδικάτο στα τηλέφωνα 6977673306- 6988909449.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα