Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Διάσκεψη για την Ειρήνη: Ο Γιώργος Παπανδρέου για μια προοδευτική Ευρώπη κόντρα στις ακροδεξιές πολιτικές

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ με τον Γιώργο Παπανδρέου να στέλνει ένα μήνυμα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά.
«Το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία είναι ένα παράδειγμα που πρέπει όλους να μας συνετίσει και να δούμε και τις δικές μας ευθύνες» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός που σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του χαρακτήρισε «θετικό» το παράδειγμα των Πρεσπών «παρότι δεν επιβραβεύτηκε και αυτό δημιουργησε ένα αρνητικό κλίμα σε όλα τα δυτικά βαλκάνια».
Στην Ελλάδα υπονομεύεται το κράτος δικαίου
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, έκρινε πως η σταθερότητα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια «βασίζεται στο κράτος δικαίου» το οποίο, όπως είπε, «βλέπουμε να υπονομεύεται από τη σημερινή κυβέρνηση». Συνέχισε λέγοντας πως «βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων», προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο σεβασμός στα σύνορα των χωρών.
«Εάν αυτές οι αρχές εμπεδώνονται και γίνονται σεβαστές, θα αποφύγουμε συγκρούσεις» πρόσθεσε.
Το ιστορικό χρέος των προοδευτικών δυνάμεων
Με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ευρώπη να είναι νωπό ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως «έχουμε δει την άνοδο της Ακροδεξιάς, αλλά και την αποτυχία της Δεξιάς -της πιο ήπιας εάν θέλετε, αλλά εν πάση περιπτώσει Δεξιάς- να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα», θέτοντας με τη σειρά του ένα ερώτημα: «Ποιες είναι οι δυνάμεις οι οποίες θα προχωρήσουν την ενότητα της Ευρώπης, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών; Ποιες είναι οι δυνάμεις που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα θέματα, της κλιματικής αλλαγής και μια μετάβαση που είναι και δίκαιη;».
«Πιστεύω ότι είναι οι προοδευτικές δυνάμεις, που έχουν αυτό το ιστορικό χρέος μπροστά στην άνοδο -θα έλεγα- και του νεοναζισμού, του φασισμού, της ακροδεξιάς πολιτικής που θα διαλύσει την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει όλες οι δυνάμεις, δημοκρατικές, αριστερές, σοσιαλδημοκρατικές, σοσιαλιστικές, πράσινες, φιλελεύθερες να μπορέσουν να συνεργαστούν με τον α ή β τρόπο, για μια προοδευτική Ευρώπη, για προοδευτικά Βαλκάνια, για μια προοδευτική Ελλάδα» κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα