Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η Αργεντινή χάνει τον πόλεμο με τους Βρετανούς και μια στυγνή δικτατορία καταρρέει


Μία μέρα σαν σήμερα, στις 14 Ιουνίου του 1982 η δικτατορία της Αργεντινής έχασε τον πόλεμο με τους Βρετανούς. Οι στρατηγοί που είχαν ορκιστεί να δώσουν τη ζωή τους για να επανακτήσουν τις Μαλβίνες Νήσους- τα Φόκλαντ δηλαδή- που είχε αρπάξει η Βρετανική Αυτοκρατορία, παραδόθηκαν πειθήνια χωρίς μία γρατζουνιά.
Το καθεστώς Βιντέλα θεωρείται το πιο στυγνό του 20ου αιώνα στη Νότια Αμερική: εξαφάνισε βρέφη, πέταξε ανθρώπους στη θάλασσα από αεροπλάνα, εκτέλεσε, βίασε, βασάνισε…
Οι ένοπλες δυνάμεις είχαν αρπάξει την εξουσία από την Ισαμπέλα Περόν (τρίτη σύζυγο του Χουάν Περόν) στις 24 Μαρτίου του 1976. Ο στρατηγός Χόρχε Βιντέλα ήταν ο επικεφαλής του πραξικοπήματος που σύντομα θα ορκιζόταν πρόεδρος της Αργεντινής.
Κι αμέσως άρχισε η απηνής δίωξη της αριστερής αντιπολίτευσης, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια και οι στυγνές δολοφονίες. Στη διάρκεια του αποκαλούμενου «Βρώμικου Πολέμου», από το 1976 ως το 1983, έχει υπολογιστεί ότι εξαφανίστηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι, κυρίως αντίπαλοι του καθεστώτος. Όπως κόμπαζε ο Βιντέλα: «Πρέπει να πεθάνουν όσοι άνθρωποι χρειάζεται στην Αργεντινή, για να είναι η χώρα πάλι ασφαλής»!

Παράδοση άνευ όρων... 

Μόνο την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου του 1976, όταν σκαρφάλωσε στην εξουσία ο Βιντέλα, εκατοντάδες κρατικοί λειτουργοί εξαφανίστηκαν! Όμως όλα σκεπάστηκαν από την λάμψη του Χρυσού Κορμού, του τροπαίου του Μουντιάλ, το πρώτο που σήκωσαν αργεντίνικα χέρια. Ο Βιντέλα παρέδωσε την εξουσία το 1981 στον στρατηγό Ρομπέρτο Βιόλα, ενώ το χουντικό καθεστώς κατέρρευσε ένα χρόνο μετά την ήττα των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο των Φόκλαντ.
Το 1985 ο Βιντέλα, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, δικάστηκα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά του απονεμήθηκε χάρη, όπως και σε άλλα κορυφαία στελέχη του πραξικοπήματος, με το σκεπτικό ότι έπρεπε η χώρα να κοιτάξει – ενωμένη - μπροστά, αφήνοντας πίσω της τις πληγές του διχασμού. Ο Χόρχε Βιντέλα άφησε την τελευταία του πνοή ενώ κοιμόταν στη φυλακή στις 17 Μαΐου του 2013. Οι δεσμοφύλακες - λένε - τον βρήκαν το πρωί παγωμένο και χαμογελαστό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα