«Κορώνα - γράμματα» παίζουν καθημερινά με τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμη και με την ίδια τη ζωή τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί, στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, εξαιτίας του επικίνδυνου υπόστεγου μεταξύ του κυρίως κτηρίου του σχολείου και του χημείου και αμφιθεάτρου.
Ο ημιυπαίθριος αυτός χώρος, όπου και βρίσκεται το υπόστεγο, διαστάσεων 15,23 μ. Χ 7 μ., είναι στατικά ανεξάρτητος από τα διπλανά κτήρια.
Ήδη από το 1999, σε έγγραφο του τότε διευθυντή του σχολείου, Σωτηρίου Παπανικολάου, για ζημιές από σεισμούς και επικίνδυνα κτίσματα, αναφερόταν πως μετά τους σεισμούς στις 18/11/1998 τα κτήρια του Γυμνασίου παρουσίασαν διάφορα προβλήματα, τα οποία επεσήμαναν στους αρμόδιους φορείς. Μεταξύ αυτών, για το υπόστεγο τονιζόταν χαρακτηριστικά: «Το υπόστεγο που βρίσκεται μεταξύ του κυρίως σχολείου και του αμφιθεάτρου, είναι μια παλιά κατασκευή με πολύ υψηλές κολώνες χωρίς αντιστηρίγματα. Έχει υποστεί στην ταράτσα του πάμπολλες ρηγματώσεις, που τις διαπερνά η βροχή, στάζει από κάτω και τη διαβρώνει συνεχώς. Κατά καιρούς πέφτουν οι σοβάδες από το μεγάλο ύψος της οροφής, επικίνδυνο για τους μαθητές. Επίσης, με τους πρόσφατους σεισμούς έχει αποκολληθεί περιμετρικά ο τοίχος του, που υπάρχει στη δυτική πλευρά, από το φέροντα σκελετό. Στην πρόσφατη επίσκεψη μηχανικού βγήκε το συμπέρασμα ότι είναι ασύμφορη η οποιαδήποτε επισκευή και πρέπει να κατεδαφιστεί».
Σε νεώτερο έγγραφο του διευθυντή του σχολείου, στις 29-01-2001, προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Ν. Μεσσηνίας και κοινοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον ΟΣΚ, το Δήμο Κυπαρισσίας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τονιζόταν σχετικά: «Σύμφωνα με το μηχανικό του Δήμου κ. Κανελλόπουλο, είναι επικίνδυνος για τους μαθητές» (σ.σ. ο ημιυπαίθριος χώρος ανάμεσα στο κυρίως κτήριο και το αμφιθέατρο, όπου είναι το υπόστεγο) και ζητούσαν την άμεση κατεδάφιση του επικίνδυνου αυτού τμήματος, προτείνοντας μάλιστα και την κατασκευή αιθουσών για τις ανάγκες του σχολείου.
Στις καταλήψεις που κάνουν, εδώ και χρόνια, οι μαθητές στο Γυμνάσιο, μεταξύ των αιτημάτων που διεκδικούν είναι και η άμεση κατεδάφιση του επικίνδυνου αυτού υπόστεγου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει θέσει το θέμα μετ’ επιτάσεως και, μάλιστα, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς άνθρωποί του έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε σύντομα να δοθεί λύση, να κατεδαφιστεί το επικίνδυνο υπόστεγο και να μην κινδυνεύουν, πλέον, όπως όλα αυτά τα χρόνια, μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Θυμίζουμε πως, στο δίκαιο και διαρκές αίτημα για την κατεδάφιση του επικίνδυνου υπόστεγου, τόσο ο Δήμος όσο και η, τότε, Νομαρχία, σε κάθε «ενόχληση» μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, μονίμως απαντούσαν πως μελετάται το θέμα. Μάλιστα, έλεγαν πως εκπονείται μελέτη για την κατεδάφιση του υπόστεγου και την κατασκευή νέων αιθουσών, κάτι ωστόσο που, μετά από τόσα χρόνια, δεν έχει υλοποιηθεί. Ούτε καν κάποια μελέτη έχει παρουσιαστεί. Στις τελευταίες καταλήψεις, μάλιστα, του 2009 και του 2010, ο τότε δήμαρχος Κυπαρισσίας, Γιώργος Σαμπαζιώτης, διαβεβαίωνε πως προχωρά η εκπόνηση της μελέτης από τη Νομαρχία για την κατεδάφιση και τη δημιουργία πολυχώρου, για τις ανάγκες του σχολείου, με βιβλιοθήκη και εργαστήρια. Βεβαίως, τίποτα απολύτως δεν έγινε και ο πολυχώρος ήταν μια ακόμη υπόσχεση που έμεινε υπόσχεση.
Επιτέλους, οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι του Δήμου Τριφυλίας, πια, ας αντιληφθούν και συνειδητοποιήσουν τάχιστα τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών από το ετοιμόρροπο υπόστεγο. Αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους για οτιδήποτε ενδεχομένως συμβεί, ας προβούν άμεσα στην κατεδάφισή του. Δεν καταλαβαίνουν πως περαιτέρω αδιαφορία τους στο πρόβλημα αυτό θα συνιστά, τουλάχιστον, «παράβαση καθήκοντος» και «εγκληματική αμέλεια»; Του Ηλία Γιαννόπουλου |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα