Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

DVD και φωτοτυπίες αντί βιβλίων στα σχολεία

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011, υπόγραψε η πρόεδρος του ΟΕΔΒ Σοφία Χαροκόπου τη σύμβαση με τις τρεις εταιρείες για την αγορά του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρωθεί η εκτύπωση και των υπολοίπων σχολικών βιβλίων, ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η εκτύπωση του συνόλου των σχολικών βιβλίων - πέραν των 33 τίτλων που τυπώνονται με αποθέματα περσινού χαρτιού- θα ξεκινήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς , δεδομένου ότι υπολείπονται κάποιες τυπικές διαδικασίες όπως να μπει το χαρτί στις αποθήκες κλπ.
Επομένως, είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε στιγμές μοναδικές τη φετινή σχολική χρονιά μαθητές κι εκπαιδευτικοί καθώς το υπουργείο κι επισήμως με εγκύκλιο του ενημερώνει, ότι έχρι να παραλάβουμε τα σχολικά βιβλία θα κάνουμε μάθημα με dvd και φωτοτυπίες.
Ειδικότερα το Υπ. ΠΔΒΜΘ με εγκύκλιο που έστειλε σήμερα το απόγευμα σε όλα τα σχολεία της χώρας ενημερώνει τους Διευθυντές ότι οι ίδιοι και οι Εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο» και να αξιοποιούν το σχετικό υλικό, με κάθε πρόσφορο τρόπο
(σ.σ. με φωτοτυπίες εφόσον υπάρχουν φωτοτυπικά), για τους ίδιους και τους μαθητές τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η καθυστέρηση της αποστολής των σχολικών εγχειριδίων,
Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το Υπ. ΠΔΒΜΘ θα διανείμει σε όλους τους μαθητές DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να μελετούν ηλεκτρονικά τα μαθήματα.
Γιατί φτάσαμε εδώ; Τι συνετέλεσε ώστε να δημιουργηθεί αυτό το χάος;
Από τις αρχές της φετινής χρονιάς είχαν αρχίσει να υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το πρόβλημα που θα ανέκυπτε.
Ενώ η διαδικασία για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων άρχισε από τον Φεβρουάριο του 2011 παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω της απόρριψης του βασικού διαγωνισμού. Ευθύνη για το μπάχαλο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχαν το Ελεγκτικό Συνέδριο, η γραφειοκρατία και η ολιγωρία τριών υπουργείων, αλλά και του δικού μας του Υπ. ΠΔΒΜΘ
Τώρα πως εμπλέκεται το ελεγκτικό συνέδριο; Το ελεγκτικό συνέδριο εμπλέκεται άργησε να υπογράψει τη σύμβαση για την προμήθεια του χαρτιού, ενώ σημειώνεται ότι για τα 45 εκατομμύρια τεύχη των 1200 τίτλων σχολικών βιβλίων απαιτούνται 15, 000 τόνοι χαρτί, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι φτάνουμε στις αρχές Αυγούστου και δεν έχουν ακόμα οριστεί οι αρμόδιες επιτροπές του ΟΕΔΒ για τα σχολικά βιβλία και αντί η κα Υπουργός να «τραβήξει το αυτί» της προέδρου του ΟΕΔΒ κας Σοφίας Χαροκόπου, με δική της απόφαση δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 253/8-8-2011, την αναβαθμίζει και την τοποθετεί Αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβούλιου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (Ι.Τ.Υ.Ε), το οποίο αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες του ΟΕΔΒ.
Σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της κας Χαροκόπου, σύμφωνα με δημοσίευμα του esos.gr έπαιξε το γεγονός ότι «θεωρείται στενή φίλη της Α. Διαμαντοπούλου.
Σχετικά, λοιπόν, γράφει το esos.gr:
«Η πρόεδρος του ΟΕΔΒ Σοφία Χαροκόπου που θεωρείται στενή φίλη της Α. Διαμαντοπούλου αναβαθμίστηκε θεσμικά , παρά το γεγονός ότι με ευθύνη της φέτος οι μαθητές θα πάρουν αντί για βιβλία φωτοτυπίες και DVD.
H κ. Χαροκόπου όχι μόνο δεν απομακρύνεται από τον ΟΕΔΒ , αλλά με απόφαση που υπέγραψε η υπ. Παιδείας , διορίζεται στη θέση Αντιπροέδρου του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα μετά την κατάργηση του ΟΕΔΒ»
Οι περίφημες επιτροπές για τα σχολικά βιβλία συγκροτούνται τελικά στις 25 Αυγούστου!!! Ναι στις 25 Αυγούστου. Δεκαοχτώ μόλις ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για μάθημα. Με αυτό το δεδομένο, την καθυστέρηση της συγκρότησης της επιτροπής, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν έγκαιρα βιβλία στα σχολεία.
ΑΗ καθυστέρηση αυτή αποδεικνύεται από το 9ο θέμα της Πράξης 28/24-8-2011 του Δ.Σ. του ΟΕΔΒ
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω η εκτύπωση του συνόλου των σχολικών βιβλίων δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, μόνο τα μισά θα έχουν μόλις το 20% των βιβλίων ενώ στα υπόλοιπα δεν θα υπάρχει ούτε για δείγμα. Οι αποθήκες του υπουργείου είναι σχεδόν άδειες από χαρτί. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες
• Στο Δημοτικό από τους 183 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόνο οι 15
• Στο Γυμνάσιο από τους 178 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόνο οι 5
• Στο Λύκειο από τους 207 τίτλους βιβλίων έτοιμοι είναι μόνο οι 13
• Στην Τεχνική εκπαίδευση από τους 419 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόλις οι 26
Μ’ όλα αυτά εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» έμεινε κενό περιεχομένου, αφού στην εκπαίδευση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε τα αυτονόητα. Τι άλλο να περιμένει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα