Κόσμος, το καλοκαίρι στην Τριφυλία, υπήρχε αρκετός, περισσότερος σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά η κίνηση στην αγορά, ακόμη και την περίοδο των εκπτώσεων, ήταν «χαλαρή». Με λιγότερα χρήματα στην τσέπη, εξαιτίας των περικοπών, ψυχολογία στο ναδίρ, από τα πολλά προβλήματα και τις υποχρεώσεις, αβεβαιότητα και ανησυχία για το προσεχές μέλλον, οι πολίτες περιορίζονταν να κάνουν αγορές μόνο στα απολύτως αναγκαία και απαραίτητα. Οι επαγγελματίες, που από την πλευρά τους, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις, είδαν την κίνηση και τα έσοδά τους να μειώνονται δραστικά και δραματικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και να συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις τους, είναι προβληματισμένοι και απογοητευμένοι.
Με τις υποχρεώσεις να «τρέχουν», βλέπουν να διαφαίνεται δυσοίωνο το μέλλον της τοπικής αγοράς, όπως σημείωσαν στο «Θ».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Φώτης Παναγιωτόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Αν και οι εκπτώσεις των καταστημάτων ήταν σε υψηλά επίπεδα, η κίνηση, στο σύνολο των εμπορικών καταστημάτων, ήταν μειωμένη γύρω στο 30% σε σχέση με πέρυσι, αφού η κρίση έχει επηρεάσει και μειώσει την αγοραστική δύναμη του κόσμου.
Ο κόσμος ήταν συγκρατημένος στις αγορές του, κι ενώ άλλες χρονιές κοιτούσε πρώτα την ποιότητα, φέτος εξέταζε πρώτα την τιμή. Προσπαθούσε, όπου μπορούσε, να τα συνδυάσει. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το είδος του προϊόντος που ήθελε να αγοράσει. Αν αυτό που ήθελε, το έβρισκε σε ικανοποιητική, για τις δυνατότητές του, τιμή, το αγόραζε αμέσως. Αν όχι, το σκεφτόταν πολύ. Από τις αρχές Αυγούστου υπήρχε κόσμος που έκανε “έρευνα αγοράς”, κοιτάζοντας τα είδη και ρωτώντας για τις τιμές. Κατά τα μέσα Αυγούστου ξεκίνησε να κάνει τις αγορές του και πολύ περισσότερο προς τα τέλη του μήνα, αν όμως τότε έβρισκαν τα είδη που ήθελαν. Την προσεχή περίοδο με τις προσφορές ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον, αλλά δεν ξέρω αν ο κόσμος θα έχει οικονομική δυνατότητα και αν θα υπάρχουν στα καταστήματα τα είδη που θα θέλει ή θα έχουν εξαντληθεί».
Η Ιωάννα Στυλιανοπούλου, με το κατάστημα In Style - με ό,τι αφορά τη γυναίκα – σημείωσε: «Τον Αύγουστο η κίνηση ήταν, περίπου, στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά με μια πτώση γύρω στο 10%, λόγω του ότι οι Αθηναίοι που κατέβηκαν δεν είχαν τα χρήματα που διέθεταν άλλες χρονιές. Καλά πήγε ο Αύγουστος. Όσο περνούσαν οι μέρες αυξανόταν και η κίνηση, προς τα μέσα, γιατί υπήρχε αρκετός κόσμος. Τώρα, με τις προσφορές, θα δουλέψουμε με τους ντόπιους και πιο πολύ με τα καινούργια πράγματα που θα έρθουν για φθινόπωρο και χειμώνα. Την αγορά στους Γαργαλιάνους έχει ενισχύσει πολύ και η λειτουργία του Costa Navarino, αφού, κυρίως, οι εργαζόμενοι σε αυτό κάνουν εδώ τις αγορές τους».
Με τη σειρά της η Μπέττυ Γκαβού, με κατάστημα ενδυμάτων και αξεσουάρ, είπε ότι «εμείς δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη διαφορά με τις άλλες περιόδους, με την άποψη ότι δεν έχουμε περαστικό κόσμο. Συμπαθητικά κινηθήκαμε. Όχι με εξάρσεις, με το κάτι παραπάνω που περιμένουμε κάθε καλοκαίρι. Ικανοποιητικά μπορώ να σας πω. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες διακυμάνσεις στην κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων γιατί το κάθε κατάστημα έχει τους δικούς του πελάτες από την περιοχή, οι οποίοι και κάνουν τις αγορές τους. Απλώς, από την 1η Αυγούστου φάνηκαν και όσοι έκαναν διακοπές στην περιοχή και επέλεξαν να κάνουν κάποιες αγορές».
Στην Κυπαρισσία, ο Ανδρέας Παπακυριακόπουλος, με το Silverado casual, σημείωσε: «Η κρίση έχει χτυπήσει πάρα πολύ τον κλάδο μας, την ένδυση και την υπόδηση. Πανελλαδικά, που συζητάω με συναδέλφους, είμαστε γύρω στο 40% κάτω σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι. Όσον αφορά στην περίοδο των εκπτώσεων, τις πρώτες μέρες φάνηκε πως θα έχουμε αρκετά καλή και ικανοποιητική κίνηση, αλλά όσο περνούσαν οι μέρες “έπεσε” η δουλειά. Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η κίνηση ήταν μειωμένη. Ο κόσμος, και με το δίκιο του, με τόσα προβλήματα που έχει, κοιτάζει πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις της οικογένειάς του. Μετά, αν έχει την οικονομική δυνατότητα, θα σκεφτεί για κάποιες αγορές ρούχων και υποδημάτων. Πάντως, η αγορά της Κυπαρισσίας μπορεί να καλύψει κάθε επιλογή σε ένδυση και υπόδηση, με ποιότητα και σε πολύ καλές, για την εποχή που διανύουμε, τιμές!».
Με τη σειρά της η Μάρω Αναγνωστοπούλου με το κατάστημα υποδημάτων «Μάρω» στην Κυπαρισσία, ανέφερε: «Η κίνηση στις εκπτώσεις ήταν υποτονική. Σε σχέση με τον κόσμο που είχε η πόλη την περίοδο αυτή, δεν κινήθηκε η αγορά. Εάν ο κόσμος είχε την οικονομική δυνατότητα και ψώνιζε, θα είχαμε βγάλει τις υποχρεώσεις μας και δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όμως, ο κόσμος δεν είχε χρήματα. Περιοριζόταν στα απολύτως αναγκαία και απαραίτητα. Σε γενικές γραμμές, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά ούτε και δυσαρεστημένοι σε σχέση με το χειμώνα που περάσαμε. Αναμένουμε να δούμε πώς θα πάει από εδώ και πέρα, που θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, όπως όλα δείχνουν. Εδώ, θέλω να σημειώσω πως έχουμε, εκτός από όλα τα άλλα, να αντιμετωπίσουμε και τα υψηλά ενοίκια. Κάτι πρέπει να γίνει και με αυτό».
Η Άννα Κόντου, με το κατάστημα παιδικών «Τουίτι» στην Κυπαρισσία, σημείωσε: «Από την καλοκαιρινή σεζόν, δουλέψαμε περισσότερο τον Αύγουστο με τις εκπτώσεις. Τους άλλους δύο μήνες ήταν μικρή η κίνηση. Αλλά όχι απογοητευτική. Ως καλοκαίρι δεν ήταν χάλια, όπως ακούμε για αλλού, ήταν απλά καλά. Από εδώ και πέρα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Είναι πολύ σφιγμένα τα πράγματα. Πραγματικά, πολλοί μας λένε πως θέλουν να ψωνίσουν, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα. Θα δούμε τι θα γίνει, πού θα βγει αυτή η κατάσταση».
Η Δέσποινα Νασοπούλου, με το κατάστημα «Νάνι underwear» στην Κυπαρισσία, τόνισε: «Ενώ περιμέναμε πως το καλοκαίρι θα πάρουμε μια ανάσα, τίποτα σχεδόν, δεν υπήρξε κίνηση. Την περίοδο των εκπτώσεων, μόνο, ήταν λίγο καλύτερα. Όχι όμως ότι είχαμε την αναμενόμενη κίνηση που περιμέναμε, για να πάρουμε, όπως σας είπα, μια ανάσα. Με αυτά τα δεδομένα δεν προχωράει το πράγμα. Δυστυχώς, έγιναν και τα εσώρουχα είδος πολυτελείας».
Τοποθετηθείς ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε: «Μέχρι τις 10 Αυγούστου η κίνηση ήταν υποτονική. Από τις 10 μέχρι τις 22 - 23 Αυγούστου η αγορά κινήθηκε ικανοποιητικά στα εμπορικά καταστήματα. Σε γενικές γραμμές οι δύο περίπου αυτές εβδομάδες ήταν καλές, μπορώ να πω, αλλά όχι αυτό θα αναμέναμε. Ο κόσμος έχει περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Από εδώ και πέρα, τα πράγματα αρχίζουν και ζορίζουν. Ειδικά τώρα που ο ΦΠΑ ανεβαίνει στα τρόφιμα και την εστίαση, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ακούμε για χαράτσια που έρχονται, ότι θα είναι μαύρος Σεπτέμβρης και ο κόσμος θα είναι περισσότερο επιφυλακτικός. Ας ελπίσουμε ότι ο Έλληνας θα βρει τρόπους - διεξόδους και δε θα τα παρατήσει».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Νίκος Φάμπας έκανε λόγο για «περίεργη ακινησία» στην αγορά, σημειώνοντας: «Ναι μεν είχε κατέβει κόσμος, κυκλοφορούσε στην πόλη, αλλά ήταν διστακτικός και δεν έκανε αγορές. Ίσως σκεφτόταν αυτό που έρχεται το Σεπτέμβρη. Ήδη αυτό φάνηκε από σήμερα (σ.σ. προχθές), που αρχίσανε τα νέα μέτρα και σταθμά με την αύξηση του ΦΠΑ, που δυσκολεύουν πολύ την τσέπη. Καταλάβαινα ότι ο κόσμος ήθελε να ψωνίσει, να χαλάσει χρήμα στην αγορά, το αισθανόταν ότι κάτι πρέπει να κάνει, κάπως να το ευχαριστηθεί, όμως οι τσέπες ήταν γεμάτες «καβούρια», και με το δίκιο του βέβαια. Οι κινήσεις που έκανε ήταν διστακτικές και επιλεκτικές. Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων, που τις βλέπουμε να είναι ζόρικες. Τα γνωστά παιχνιδάκια που κάνουν οι «σορτσάκηδες» που κάθονται πίσω από ένα κομπιούτερ και παίζουν με το χρήμα του κόσμου, έχουν ανακατέψει το σύμπαν όλο και δεν ξέρουμε πού θα βγάλει. Όμως, υπάρχουν κάποιοι και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που βγάζουν χρήμα από όλη αυτή την αναμπουμπούλα. Όλα αυτά, όμως, έχουν αντίκτυπο στο λιανεμπόριο». Του Ηλία Γιαννόπουλου |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα