Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Βιβλία; Ούτε για δείγμα

Σχολικά δεν υπάρχουν ακόμη και στα βιβλιοπωλεία
Τα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας με τη σειρά έχουν πάρει πολλοί γονείς αυτές τις μέρες, αναζητώντας σχολικά βιβλία για τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τις υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας, τα εγχειρίδια θα αρχίσουν να διανέμονται από τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ για τις φωτοτυπίες που μοιράζονται στους μαθητές, ακούγονται παράπονα για κακή εκτύπωση, μπερδέματα στις σελίδες ή απουσία χρωμάτων στην ύλη των μικρών τάξεων του Δημοτικού, γεγονός που δυσκολεύει την εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο, ακόμη και οι γονείς που δέχονται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα σχολικά βιβλία του δημόσιου σχολείου, δεν μπορούν να τα βρουν, καθώς δεν υπάρχουν ούτε στα βιβλιοπωλεία, αφού και αυτά κάνουν τις προμήθειές τους από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων του υπουργείου. Την κατάσταση μας περιέγραψαν χθες βιβλιοπώλες της Καλαμάτας.

Σταύρος Παπαχρήστου
«Ο κόσμος ψάχνει, αλλά δεν υπάρχουν»
«Σχολικά εγχειρίδια. Τα ψάχνει ο κόσμος, αλλά δεν υπάρχουν όλα, μόνο μερικοί τίτλοι. Π.χ. από βιβλία κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου υπάρχουν ελάχιστα. Τα άλλα ψιλο-υπάρχουν. Οι τιμές ξεκινούν από 1 ευρώ και φτάνουν τα 5,50 περίπου. Οι ελλείψεις παρουσιάζονται περισσότερο στα μαθήματα του Λυκείου. Σίγουρα το βιβλίο έχει μικρότερο κόστος από τις φωτοτυπίες. Ο κόσμος, όμως, για τα παιδιά του δεν τσιγκουνεύεται. Αν έχει ανάγκη να τα αγοράσει, θα τα πάρει».
Μίνα Παπουτσή, μητέρα μαθητή
«Φωτοτυπίες κακής ποιότητας,
που δε διαβάζονται»

«Ο γιος μου πηγαίνει στην Α΄ Λυκείου. Τους δίνουν φωτοτυπίες, που δεν είναι καλά εκτυπωμένες και δε “βγάζουν” τα γράμματα. Κάνουν οικονομία στο μελάνι. Τα τυπώνουν, τάχα ότι δώσανε ύλη στα παιδιά. Πολλά από αυτά, θέλουν μικροσκόπιο για να διαβαστούν. Τώρα ρώτησα για βιβλία στο βιβλιοπωλείο, αλλά ψάχνω και περσινά από άλλα παιδιά. Αν δε βρω, θα αγοράσω. Όμως, είναι τόσα πολλά τα έξοδα, που δεν μπορούμε να τα καλύψουμε, γιατί τα παιδιά έχουν και άλλες δραστηριότητες, τις οποίες δε γίνεται να διακόψουμε. Πληρώνουμε κι εκεί, πληρώνουμε και στο σχολείο. Σήμερα μου ζήτησε 16 ευρώ για να πληρώσει τη Δευτέρα το βιβλίο των Αγγλικών στο Λύκειο. Και στα Αγγλικά δε βρίσκεις περσινά βιβλία από άλλα παιδιά, γιατί κάθε τόσο τα αλλάζουν. Κατά τα άλλα, δωρεάν παιδεία».
Κατερίνα Κονταργύρη
«Οι λίστες φέτος έχουν μικρύνει κατά πολύ»
«Πολλοί ρωτάνε για βιβλία, αλλά περισσότερο ρωτούσαν πριν αρχίσει το σχολείο. Τώρα οι δάσκαλοι τους καθησύχασαν, τους είπαν ότι τον Οκτώβρη θα πάρουν τα βιβλία τους, οπότε αρκούνται στις φωτοτυπίες που δίνει το σχολείο. Πάντως, τα σχολικά βιβλία είναι φθηνά, από 1 μέχρι 7-8 ευρώ. Όμως, πολλά δεν τα έχουμε ούτε εμείς. Ζητάμε συνέχεια, αλλά δεν υπάρχουν. Οι γονείς δυσκολεύονται, πολλοί μουρμουράνε κιόλας. Δεν έχουν άδικο, αλλά παρατήρησα ότι, σε σχέση με τις άλλες χρονιές, οι λίστες έχουν μικρύνει πολύ. Και στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία, ακόμη και τα φροντιστήρια αγγλικών βάζουν λιγότερα βιβλία. Εμείς πάλι κάνουμε εκπτώσεις σε τρίτεκνους και πολύτεκνους για όλα τα σχολικά και σε όλους γενικά για βοηθήματα και Αγγλικά».
Λεωνίδας Μακρής
«Πέρα από το κόστος
είναι και η ταλαιπωρία»

«Βιβλία προμηθευόμαστε κι εμείς από εκεί που παίρνουν τα σχολεία. Έχουμε όλοι τον ίδιο προμηθευτή, οπότε υπάρχει έλλειψη και σε μας. Το περσινό στοκ εξαντλείται σιγά σιγά. Λένε ότι θα τα τυπώσουν στα μέσα Οκτώβρη. Ο κόσμος ζητάει, αλλά δε βρίσκει. Πάντως, τα βιβλία είναι πιο φθηνά από τις φωτοτυπίες. Ξεκινούν από 1 ευρώ τα τετράδια εργασιών έως 3 - 4 ευρώ τα κανονικά βιβλία. Σίγουρα υπάρχουν παράπονα, όταν δεν έχει ο άλλος το πρωτότυπο να διαβάσει. Με τις φωτοτυπίες δεν είναι το ίδιο, σε κάποιες περιπτώσεις είναι κακή η εκτύπωση, υπάρχουν προβλήματα και γκρίνια. Το χειρότερο δεν είναι τα χρήματα, αλλά η ταλαιπωρία. Οι γονείς είναι αγανακτισμένοι με την ανοργανωσιά που υπάρχει παντού, ακόμη και στα σχολεία».
Δήμητρα Δημοπούλου
«Οι φωτοτυπίες πιο ακριβές από το βιβλίο»
«Ο κόσμος ζητάει συνεχώς σχολικά εγχειρίδια, έχει αγχωθεί υπερβολικά. Εμείς προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι τα σχολεία έχουν μεριμνήσει και έχουν δώσει σε φωτοτυπίες τα πρώτα κεφάλαια των σχολικών βιβλίων ή τις πρώτες σελίδες. Όμως οι γονείς αγχώνονται, γιατί, ειδικά τα μικρά παιδιά, που έχουν συνηθίσει στο έγχρωμο εγχειρίδιο, όταν πάνε ξαφνικά στο ασπρόμαυρο δεν μπορούν να δουλέψουν. Λέει, για παράδειγμα, “περιγράψτε την εικόνα”. Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, παίζουν ρόλο τα χρώματα, τα οποία δε φαίνονται στη φωτοτυπία. Από βιβλία, εμείς δίνουμε περσινά, ό,τι μας έχει μείνει. Δεν υπάρχει καμία πηγή για να προμηθευτείς, αφού όλοι παίρνουν από τον Οργανισμό. Μετά τις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν, αλλά δε θα δοθούν όλα ταυτόχρονα. Για το κράτος είναι μεγάλο έξοδο να βγάζει φωτοτυπίες, όταν ένα βιβλίο Γλώσσας Δημοτικού έκανε 1,25 ευρώ, ενώ οι φωτοτυπίες του πρώτου κεφαλαίου και 20-30 σελίδες, με ένα σπιράλ, πάνε σχεδόν 2 ευρώ. Και δεν είναι έγχρωμες, όπως το βιβλίο. Οι γονείς έχουν εκνευριστεί με την προχειρότητα, πάνε από βιβλιοπωλείο σε βιβλιοπωλείο, οι δάσκαλοι γκρινιάζουν, όλοι είναι παραπονεμένοι».
Λυκούργος Καρολεμέας
«Οι γονείς παίρνουν
σειρά τα βιβλιοπωλεία»

«Αυτά που δίνουμε είναι ό,τι είχαμε από πέρυσι. Φέτος, από τους 100 τίτλους που έχουμε ζητήσει, μας έχουν έρθει γύρω στους 10-15. Ο κόσμος παίρνει σειρά τα βιβλιοπωλεία και ψάχνει να βρει στο παιδί του τα βιβλία. Έχουν ξεκινήσει με CD και φωτοτυπίες, ενώ κάνουν βιβλιοδεσίες ένα ένα κεφάλαιο. Υπάρχουν όμως παράπονα για τις φωτοτυπίες, όπως λένε οι γονείς, ότι δεν είναι καλή η εκτύπωση ή ότι μπερδεύονται. Σε μας έρχονται με τις φωτοτυπίες για βιβλιοδεσίες. Μαζί με τα υπόλοιπα, για τη βιβλιοδεσία δεν παίρνουμε χρήματα από τους γονείς. Δημιουργείται πρόβλημα στα παιδιά, που δεν μπορούν να διαβάσουν σωστά τα μαθήματά τους. Επίσης, λόγω έλλειψης βιβλίων, “φεύγουν αγκαλιές” τα βοηθήματα».

Κώστας Λυμπερόπουλος

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει
μόνο φροντιστήριο και βοήθημα»

«Αρκετός κόσμος ζητάει βιβλία, όμως ο κεντρικός μας τροφοδότης είναι ο Οργανισμός Σχολικών Εκδόσεων. Όταν πάψει να έχει, δεν έχουμε κι εμείς. Από τη στιγμή που στέρεψε η κεντρική δεξαμενή, δουλεύουμε όλοι με αυτά που έχουν μείνει στα ράφια μας. Στα βοηθήματα, επειδή παράγονται και εκδίδονται στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουμε πρόβλημα. Μακάρι να μπορούσε και το δημόσιο να λειτουργήσει στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Δυστυχώς, αυτό είναι ανέφικτο. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται Δημόσιο. Υπάρχει το φροντιστήριο και το βοήθημα. Μέσω αυτών προκόβει ο Έλληνας μαθητής. Και στο ξενόγλωσσο βιβλίο δε βγάζουμε φωτοτυπίες, γιατί αυτό διώκεται ποινικά. Όσο για τις φωτοτυπίες, ο μέσος Έλληνας θα επιβαρυνθεί αρκετά χρήματα, γιατί η εκτύπωση στο φωτοτυπικό χαρτί είναι σαφώς ακριβότερη από τα βιβλία του Οργανισμού. Όλα αυτά θα γυρίσουν μπούμερανγκ κάποια στιγμή, ο μέσος Έλληνας θα τα πληρώσει».
Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα