Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Προετοιμάζεται δημοκρατική εκτροπή με την τοποθέτηση Σγουρού στη θέση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης απορριμάτων;

sgouros_07062014.jpg
Όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Το Ποντίκι» η Κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα θέση για να την καταλάβει ο Γιάννης Σγουρός. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες της εφημερίδας πρόκειται να τοποθετηθεί ως Γενικός Γραμματέας για την διαχείριση των απορριμμάτων. [tribune]
Στην περίπτωση που συμβεί αυτό ο απερχόμενος Περιφερειάρχης θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν «υπέρ- Περιφερειάρχης» στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ουσιαστικά δηλαδή θα αποτελέσει «καπέλο» στη νέα Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν το βασικό θέμα σύγκρουσης στην προεκλογική περίοδο στην Περιφέρεια Αττικής και πρόκειται για το ζήτημα των σκουπιδιών που ενδιαφέρουν τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Φούχτελ όσο και επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας.

Epikairo: Ο Ν. 3852/ 2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» και ειδικοτερα το άρθρο 104 προβλέπει τη
συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Ο ΦοΔΣΑ αυτός προβλέπεται να έχει τη μορφή ενιαίου συνδέσμου (ΝΠΔΔ), στον οποίο θα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι της περιφέρειας. Εκτός αυτού και στον νέο κώδικα της αυτοδιοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση και ειδικότερα στο άρθρο 96 σχετικά με τις αρμοδιότητες των περιφερειών αναφέρει χαρ/κα ότι στις αρμοδιότητες των περιφερειών ανήκει "η έγκριση και ο έλεγχος της πορείας υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού υλοποίησης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων".

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν δείχνει να υπολογίζει ούτε τον Καλλικράτη, ούτε βέβαια να σέβεται τον νέο κώδικα αυτοδιοίκησης που η ίδια προωθεί. Προκειμένου απ' ότι φαίνεται να εξυπηρετηθούν συμφέροντα ως προς την διαχείριση αποβλήτων, δεν διστάζει να παρέμβει ωμά στην λαϊκή ετυμηγορία και να διορίσει τον ηττηθέντα υποψήφιο Γιάννη Σγουρό, μόνο και μόνο για να μην επιτρέψει στη νέα Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, που και την εντολή από τους πολίτες της περιφέρειας έχει, αλλά και τις αρμοδιότητες εκ του νόμου(!) να επιλέξει πολιτικά έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων.

Η μεθόδευση αυτή συνιστά εκτροπή για μια σειρά από λόγους: Συνίσταται θέση γενικού γραμματέα, την ώρα που ο Καλλικράτης ρυθμίζει το ζήτημα επισταμένως υπέρ της περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης. Και έρχεται η δεξιά των Σαμαρά-Βενιζέλου, του συγκεντρωτισμού να καπελώσει την περιφέρεια, καταστρατηγώντας κάθε έννοια αυτοδιοίκησης, μόνο και μόνο επειδή το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών δεν τους άρεσε. Επιπλέον συνιστά εκτροπή γιατί αντιμετωπίζουν τα δημόσια αξιώματα ως έναν τρόπο βολεύματος αποτυχημένων πολιτευτών. Ο Σγουρός καλώς ή κακώς έχασε. Γιατί αντι να πάει στο σπίτι του, πρέπει σώνει και ντε να ιδρυθεί μια θέση μόνο και μόνο για εκείνον; Για να παίρνει τον μισθό του Γενικού Γραμματέα; Εκτός αυτού, συστήνεται αυτή η θέση. Γιατί να μην ακολουθηθεί η διαδικασία του openGov και να επιλεγεί ένας γενικός γραμματέας με αξιοκρατικά κριτήρια, προκειμένου να βοηθήσει την εκλεγείσα περιφερειάρχη στο δύσκολο έργο της; Αντ' αυτού δημιουργείται η θέση για να βολευτεί ο Σγουρός, ως ανταμοιβή της ήττας του. Και το κυριότερο: Αυτή η είδηση συνιστά ομολογία ότι αυτή η κυβέρνηση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, αφήνοντας την βάσιμη υπόνοια ότι η υποψηφιότητα Σγουρού είχε αυτή τη στόχευση. Ανεπανόρθωτο πλήγμα για την αυτονομία της πολιτικής και της δημοκρατικής λειτουργίας, βαριές σκιές για τον απερχόμενο περιφερειάρχη, του οποίου ο βίος και πολιτεία στο αξίωμα πρέπει να διερευνηθούν υπό το φως των νέων δεδομένων.

Όπως και να χει, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το δημοσίευμα,. θα συνιστά προσβολή για τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του Γιάννη Σγουρού, οι οποίοι ψήφισαν για λόγους εντελώς διαφορετικούς ενδεχομένως από τους πραγματικούς. Θα συνιστά επίσης βάναυση παραβίαση της λαϊκής ετυμηγορίας και ακόμα μια απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση, υπό τον μανδύα του μνημονίου, εκτελεί τα μεγαλύτερα συμβόλαια διαπλοκής..
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Ιουνίου 2014 16:07
- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/8322-proetoimazetai-dimokratiki-ektropi-me-tin-topothetisi-tou-sgouroy-sti-thesi-tou-genikoy-grammatea-diaxeirisis-aporrimaton?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#sthash.QZHlmXZf.wg0n9fvL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα