Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μαζική «ανταρσία» φορολογουμένων φοβάται το υπουργείο Οικονομικών

Δεν έχουν υποβληθεί ακόμη 2.500.000 φορολογικές δηλώσεις
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Οικονομικών έρχεται αντιμέτωπο με το φαινόμενο οι φορολογούμενοι να αρνούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, και μάλιστα μαζικά. Δεν έχει ξανασυμβεί 6 ημέρες πριν από τη λήξη της επίσημης προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σε σύνολο περίπου 5.800.000 φορολογικών δηλώσεων να μην έχουν υποβληθεί 2.500.000. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς φαίνεται πως μια παράταση στην προθεσμία υποβολής δεν λύνει το πρόβλημα ούτε της υποβολής αλλά ούτε και της πληρωμής των φόρων. 

Οπως αναφέρουν λογιστές και φοροτέχνες, εφέτος οι φορολογούμενοι, ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες, θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύ υψηλότερη φορολογία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το φαινόμενο αυτό θα είναι πολύ πιο έντονο σε όσους δηλώνουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα. Αντίθετα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, εφόσον δεν είχαν σημαντικό αριθμό φοροαπαλλαγών να συμπεριλάβουν στη φορολογική δήλωσή τους, δεν θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω φόρο. Μάλιστα σε ορισμένους από αυτούς ενδεχομένως να προκύψει και μείωση, γιατί έχει γίνει το προηγούμενο έτος μηνιαία παρακράτηση βάσει των συνολικών αποδοχών τους.
Τι συμβαίνει όμως και οι φορολογούμενοι αρνούνται να υποβάλουν δήλωση ενώ γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στην προθεσμία πληρωμής των φόρων; (Και παράταση να δοθεί, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί ως τις 31 Ιουλίου.) Απάντηση δεν μπορεί να δώσει κανείς ή μάλλον δεν θέλει να πιστέψει κανείς στο υπουργείο Οικονομικών ότι ο λόγος είναι πως μπορεί οι συγκεκριμένοι πολίτες να μην έχουν να πληρώσουν τους φόρους και καθυστερούν νομίζοντας ότι θα μεταθέσουν για αργότερα και την πληρωμή των φόρων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής του ΟΓΑ στήριξε τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μιλώντας στα Μέσα τόνισε ότι στις οικογένειες με παιδιά που δεν υποβάλουν τη δήλωση ως την Κυριακή 22 Ιουνίου δεν θα  καταβληθεί η δόση στα μέσα Ιουλίου αλλά αργότερα. Ούτε αυτό όμως ήταν ικανό να συγκινήσει μαζικά τους φορολογουμένους και να υποβάλουν δηλώσεις.
Χθες ο ίδιος αναγκάστηκε να δώσει νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων και της αίτησης Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα σε μια προσπάθεια οι πολίτες να ανταποκριθούν στην πιο σημαντική υποχρέωσή τους απέναντι στο κράτος, αυτήν της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η νέα προθεσμία που καθόρισε ταυτίζεται με την τελευταία ημέρα εκπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων, δηλαδή την 30ή Ιουνίου.
Το ίδιο έπραξε και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος δήλωνε το πρωί της Τρίτης ότι όσοι θέλουν να λάβουν κοινωνικό μέρισμα με τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση και αίτηση ως τις 30 Ιουνίου. Δηλαδή όλα τα επιδόματα που δίνει αυτή την περίοδο το κράτος έχουν συνδεθεί απόλυτα με τις φορολογικές δηλώσεις και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους σε μια προσπάθεια να σπεύσουν οι πολίτες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών και να εκπληρώσουν την εν λόγω υποχρέωσή τους.
Επίσης, για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών έφθασε στο σημείο μέσω ανακοινώσεων να προσπαθεί να τονώσει στους πολίτες το αίσθημα φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα, επισημαίνει ποιες ώρες μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι χωρίς να «σέρνεται» το σύστημα. Αυτές είναι ως τις 9.30 π.μ., από τις 2 μ.μ. ως τις 5 μ.μ. και μετά τις 9. 30 μ.μ.

Η διαδικασία χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος
  • Βασική προϋπόθεση χορήγησης στις 18 Ιουλίου: να έχουν υποβληθεί ως τις 30 Ιουνίου φορολογική δήλωση και αίτηση Α21.
  • Στις 18 Ιουλίου θα γίνει πληρωμή και σε όσους είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το 2013 και η αίτηση έχει εκκαθαριστεί.
  • Αιτήσεις Α21 που θα υποβληθούν μετά τις 30 Ιουνίου θα ικανοποιηθούν σε επόμενη πληρωμή.
  • Μόλις υποβληθεί το Α21 μπορεί παρακολουθεί ο ενδιαφερόμενος την αίτηση από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα