Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Φόβοι για μεθοδεύσεις υποβάθμισης και «λουκέτα» σε σχολικές μονάδες της Τριφυλίας

Αναστάτωση και αντιδράσεις προκαλούν αποφάσεις για σχολεία
 Του Ηλία Γιαννόπουλου
Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Τριφυλία από τις αποφάσεις των διευθυντών  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχα, για τη χωροταξική κατανομή μαθητών σε σχολικές μονάδες, ενώ γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζουν αντιδράσεις προς κάθε κατεύθυνση.
Πολλοί, δε, δεν κρύβουν τους έντονους φόβους και τις ανησυχίες τους για μεθοδεύσεις με σκοπό την υποβάθμιση ή και τα οριστικά «λουκέτα» σε σχολικές μονάδες. Τα πυρά εκτοξεύονται κατά ριπάς σε βάρος των διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ευθεία στόχευση υπάρχει και σε βάρος της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, προσωπικά του δημάρχου, του υπεύθυνου Παιδείας, του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και των μελών της Επιτροπής και του Γραφείου Παιδείας του Δήμου.
Πριν προλάβουν να κοπάσουν οι αντιδράσεις γονέων, μαθητών και κατοίκων του Πύργου και του Μουζακίου Τριφυλίας, καθώς και των Γαργαλιάνων, για την απόφαση του διευθυντή Π.Ε. Μεσσηνίας με την οποία, σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή που έκανε, οι μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού του Πύργου και του Μουζακίου υποχρεούνταν να εγγραφούν για να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο της Χώρας, αντί του Γυμνασίου Γαργαλιάνων, και την οποία μετά τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες πήρε πίσω, υπάρχουν και άλλες αποφάσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση των μαθητών, καθώς και τις «ζώνες» για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, που προκαλούν αναστάτωση και αντιδράσεις!

Με την υπ' αρ. πρωτ. 4565/ 30/05/2014 απόφαση, ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας τροποποίησε - συμπλήρωσε την αριθμ 2929/02-04-2014 απόφαση με θέμα «Χωροταξική κατανομή μαθητών στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας - επαναπροσδιορισμός Σχολικών Περιφερειών».
Και στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τριφυλίας, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία, αλλά και στα χωριά και τους οικισμούς, έχει προκληθεί αναστάτωση.
Στους Γαργαλιάνους διαμαρτύρονται επειδή, ενώ στην πόλη λειτουργούν δύο διθέσια Νηπιαγωγεία, στο ένα από αυτά κατανεμήθηκαν σχεδόν τα 2/3 της πόλης και όλες οι Τοπικές Κοινότητες, πλην δύο, ενώ στο άλλο μόλις το 1/3 της πόλης και οι δύο μόνο Τοπικές Κοινότητες!
Στην Κυπαρισσία, η πόλη διαθέτει 3 Νηπιαγωγεία. Με την κατανομή που έγινε, όπως λένε γονείς και κάτοικοι της περιοχής, συρρικνώνεται το 1ο Νηπιαγωγείο, που στεγάζεται και λειτουργεί σε κτήριο που είναι δωρεά προς τον τέως Δήμο Κυπαρισσίας για τη λειτουργία σχολικής μονάδας, με χώρους μάθησης και υποδομή, ενώ «μεταφέρονται» οι μαθητές από Τοπικές Κοινότητες και πολύ μεγάλο τμήμα της πόλης, σύμφωνα με τις "Ζώνες", στο 2ο Νηπιαγωγείο στην Άνω Πόλη. Αυτό έχει μόνον δύο αίθουσες, εκ των οποίων η μία δε χωρά πάνω από 10 παιδιά και η άλλη, για το Ολοήμερο, είναι μεγαλύτερη, αλλά επίσης δε χωρά πάνω από 20 - 25 (το ανώτερο) παιδιά, χωρίς αυτά να είναι στοιβαγμένα το ένα επάνω στο άλλο. Μάλιστα, στην απόφαση της κατανομής (http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%9999-17%CE%9D) βλέπει κανείς πως οι περιοχές που - υποτίθεται - από αυτές να πάνε τα παιδάκια στο 1ο Νηπιαγωγείο, είναι σχεδόν ακατοίκητες! 
Με την υπ' αρ. πρωτ. 4552/ 26-05-2014 απόφαση, ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, με θέμα «Χωροταξική κατανομή μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια Μεσσηνίας», κατένειμε χωροταξικά τους μαθητές στις Σχολικές Μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και επαναπροσδιόρισε τις Σχολικές Περιφέρειες των Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή (http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%99%CE%A99-9%CE%9F%CE%9F), οι μαθητές από το Μουζάκι και τον Πύργο Τριφυλίας που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Επαγγελματικό Λύκειο, υποχρεούνται να εγγραφούν και να φοιτήσουν στο ΕΠΑΛ της Μεσσήνης και όχι στο ΕΠΑ της Κυπαρισσίας!
Όπως, μάλιστα, μας είπαν από το Μουζάκι και τον Πύργο, οι μαθητές από τη Χώρα, το Αμπελόφυτο, το Πετροχώρι και του Ρωμανού του Δήμου Πύλου - Νέστορος κατανέμονται να φοιτήσουν στο ΕΠΑΛ της Κυπαρισσίας, αλλά οι μαθητές από το Μουζάκι και τον Πύργο Τριφυλίας υποχρεούνται να πάνε στο ΕΠΑΛ Μεσσήνης. Χαρακτήρισαν, δε, την απόφαση αυτή τελείως άδικη, πρόχειρη και εκτός πραγματικότητας.
Για τις αποφάσεις αυτές, όπως άλλωστε αναγράφεται και στο σκεπτικό τους, ελήφθησαν υπόψη μια σειρά από νόμοι, διατάξεις, εγκύκλιοι, αποφάσεις, προτάσεις, εισηγήσεις και μεταξύ αυτών αναφέρονται και αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, έγγραφα του Δήμου Τριφυλίας και του Γραφείου Παιδείας, γι' αυτό και γονείς, μαθητές και κάτοικοι της Τριφυλίας μιλούν για παθητική στάση, αν όχι και συνενοχή του Δήμου και των υπευθύνων επί ζητημάτων Παιδείας στα προβλήματα που προκαλούνται με τις εν λόγω αποφάσεις!
- Πηγή:tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα