Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος – με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ- υπερασπίζεται με ζέση το έργο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου


Κάποιος …φούρνος θα έπεσε! Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος – με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ- υπερασπίζεται με ζέση το έργο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, με αφορμή ένα ανιστόρητο, πράγματι,  σχόλιο της σημερινής ”Καθημερινής”.
Του Δώρου Θυμητικού
Βεβαίως ο κ. Βενιζέλος δεν έπαψε να είναι …μηδενιστής απέναντι στον Γ. Παπανδρέου και τα όσα πέτυχε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά την διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής της 26-27 Οκτωβρίου 2011, όντως εντυπωσιακά. Το λέει προφανώς γιατί θεωρεί ότι του …ανήκει αποκλειστικώς, αφού ήταν από τον Ιούνιο Υπουργός Οικονομικών ( και αντιπρόεδρος μαζί με τον κ Θ. Πάγκαλο) στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, ξεχνά, μονίμως, ότι η συμφωνία της 27ηςΟκτωβρίου 2011, απλά επικύρωνε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου 2011, όταν ο ίδιος δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί και τη διαπραγμάτευση την έκαναν άλλοι.
Ποιοι όμως δούλεψαν ως ομάδα για αυτή την επιτυχία της υπό τον Γ. Παπανδρέου κυβέρνησης;
Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας μάχης
Ας δούμε – πριν την σημερινή ανακοίνωση/δικαίωση του Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ- τι είπε εκείνη την νύχτα ο τότε Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για αυτούς που δούλεψαν το ”πακέτο” που διαπραγματεύτηκε και κέρδισε και σήμερα -δικαιολογημένα – πανηγυρίζει ο έχων συμμετοχή σε αυτό κ. Βενιζέλος.
ΓΑΠ :<<(…)Επιτρέψτε μου, πριν κλείσω, να ευχαριστήσω μερικούς τουλάχιστον από τους πολλούς συνεργάτες που συνέβαλαν και να πω, επίσης, ότι μερικοί είχαν τέτοια πίεση, που θα έπρεπε να τους παρασχεθεί και ιατρική περίθαλψη. Βλέπω τον Γιώργο Ζανιά εδώ, που ευτυχώς είναι κοντά μας, είναι όμως και ο άλλος Γιώργος, ο Γλυνός, που δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας, ο οποίος από την πίεση έπαθε δυστυχώς έμφραγμα, αλλά ευτυχώς είναι καλύτερα τώρα.
Να ευχαριστήσω, λοιπόν, τον Γιώργο Ζανιά, τον Πέτρο Χριστοδούλου, την Μαρία Ασημακοπούλου, τον Γιώργο Γλυνό, τον Θεόδωρο Σωτηρόπουλο, που είναι ο Πρέσβης μας εδώ και, βεβαίως, από την Κυβέρνηση, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Φίλιππο Σαχινίδη, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Ηλία Μόσιαλο, καθώς και πολλούς σημαντικούς ξένους τεχνικούς Συμβούλους.
Και θέλω να σας πω ότι οι εταίροι μας, πολλές φορές, επικαλέστηκαν την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης και τους τεχνικούς Συμβούλους που είχαμε, θεωρώντας τους ως την καλύτερη δυνατή ομάδα διεθνώς, και συμβουλεύονταν αυτούς τους ανθρώπους, για να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Και πάλι, τους ευχαριστώ(…)>>.
Τι απαντά σήμερα το ΠΑΣΟΚ για τότε

Η σημερινή ανακοίνωση του Γρ. Τύπου του ΠΑΣΟΚ που είναι και μια απάντηση στην ΝΔ και τον κ Σαμαρά για όσα πρέσβευε τότε (Ζάππεια και επιμονή σε εκλογές που είχε ως αποτέλεσμα, τον Νοέμβριο του 2012, να ληφθούν πολύ σκληρά μέτρα για να επανέλθει η χώρα σε αυτά που είχε πετύχει τον Οκτώβριο του 2011).

<<Το  σημερινό πρωτοσέλιδο,  εντός πλαισίου, σχόλιο της εφημερίδας «Καθημερινή» επιδιώκει  να τονίσει το προφανές:  Ότι δεν είναι εφικτός ο τετραγωνισμός  του κύκλου, δηλαδή η ολοκλήρωση της εξόδου από τη κρίση χωρίς δύσκολες αποφάσεις και κόστος.
Παραδόξως η σωστή τοποθέτηση της εφημερίδας επί της αρχής  συνοδεύεται από μια ασύνδετη με  την αρχή  αυτή κριτική προς το ΠΑΣΟΚ, με τη διατύπωση: «Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να ξαναδοκιμάσει την καταστροφική εμπειρία της δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2011, καλό θα ήταν να θυμηθεί τις ολέθριες συνέπειες που ακολούθησαν …»
Πρόκειται, φοβούμαστε,  για απώλεια μνήμης του συντάκτη  ή σκόπιμη αντιστροφή της πραγματικότητας.
Από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011 έως την έγκριση του δεύτερου προγράμματος – αυτού που ισχύει σήμερα – στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27.10.2011, έγινε πράγματι συνολική και ριζική επαναδιαπραγμάτευση που οδήγησε στην  αύξηση του δανείου από τα 130 στα 249 δις ευρώ, στην  ριζική βελτίωση των όρων του (επιτόκια, περίοδος χάριτος, διάρκεια κοκ), στο εντυπωσιακό «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 180 δις ευρώ  σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (παραπάνω από 80 % του ΑΕΠ), στη ριζική αναδιάρθρωση του υπολοίπου χρέους (μικρό μέσο επιτόκιο, μεγάλη μέση διάρκεια, καλά τοποθετημένες λήξεις κοκ), στην ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. .
Οι εκλογές του 2012
Αυτό έγινε με περιοριστικά  μέτρα  πολύ μικρότερα από αυτά που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 για να επανέλθει η χώρα στο  πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί πολιτικά  στις 27.10.2011 και τεχνικά στις 21.2.2012 και το οποίο διαταράχθηκε λόγω της επιμονής  κάποιων να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές αμέσως μετά το PSI το Μάρτιο 2012, εκλογές που τελικά επέτρεψαν να σχηματισθεί κυβέρνηση μόλις στα τέλη Ιουνίου 2012 πάλι χάρις στην υπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ.
Όσο μάλιστα γινόταν η μεγάλη αυτή προσπάθεια από τον Ιούνιο 2011 έως το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας τον Νοέμβριο 2011, κάποιοι ζούσαν την «αντιμνημονιακή» τους περίοδο και πρότειναν εύκολα αλλά ανύπαρκτα «ισοδύναμα» μέτρα.

Αλλο δημοσιονομικά -άλλο διαρθρωτικά μέτρα
Τέλος, το μέτρο  των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων – πρέπει να θυμίσουμε – δεν είναι δημοσιονομικό  (οι απολυόμενοι αντικαθίστανται με σχέση ένας προς  ένα), αλλά αμιγώς διαρθρωτικό, άρα προϋποθέτει σοβαρή αξιολόγηση δομών και προσώπων.
Αυτό που ζητούμε συνεπώς είναι να  υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στην ιστορική αλήθεια και στο δυσανάλογα μεγάλο βάρος που με συνέπεια και συνέχεια σηκώνει το ΠΑΣΟΚ. Μόνη μας μέριμνα είναι η Πατρίδα να βγει από τη κρίση με κοινωνική συνοχή, κοινοβουλευτική και πολιτική σταθερότητα και ελπίδα για όλα τα παιδιά της, με αποφασιστικότητα, αλλά χωρίς επιδείξεις υπερβάλλοντος ζήλου άνευ ουσίας>>.

Αυτά, για την ιστορία.Γενικώς και της …Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου 2011. Βεβαίως ορισμένα άλλα της σημερινής ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ χρήζουν απαντήσεως και σχολιασμού, αλλά δεν είναι του παρόντος.
Για όσους θέλουν λεπτομέρειες ας διαβάσουν εδώ όλο το κείμενο της συνέντευξης τύπου του Γ. Παπανδρέου μετά το Συμβούλιο  Κορυφής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα