Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Αφιέρωμα στην αστρονομία στη Μεσσήνη


Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην αστρονομία διοργανώνονται αύριο Σάββατο 21 Ιουλίου στην Αρχαία Μεσσήνη και τη Μεσσήνη, από τον Δήμο Μεσσήνης, την Ενωση Ελλήνων Φυσικών και την Ελληνογερμανική Αγωγή.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, αύριο Σάββατο πρωί, στην Αρχαία Μεσσήνη -στο θέατρο και στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου-, θα στηθούν δυο ηλιακά τηλεσκόπια. Από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί, μπορεί με τα τηλεσκόπια αυτά να παρατηρήσει τον Ηλιο, να δει τις ηλιακές κηλίδες και τις εντυπωσιακές ηλιακές εκλάμψεις. Παράλληλα αστροφυσικοί της Ελληνογερμανικής Αγωγής, θα εξηγούν τα φαινόμενα που συμβαίνουν στον Ηλιο και θα απαντούν σε οποιαδήποτε απορία.

Εξ άλλου, αύριο Σάββατο, στις 9 το βράδυ, στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Αστρονομία στη Μεσσήνη, ένα μουσικό ταξίδι στο Σύμπαν”. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση περιλαμβάνει:

Ομιλίες, από τον καθηγητή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών και πρόεδρο της ΕΕΦ Στράτο Θεοδοσίου με θέμα “Αστρα και μυθολογία” και από τον αστροφυσικό, διευθυντή του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής Σοφοκλή Σωτηρίου με θέμα “Μηνύματα από τη γέννηση του Σύμπαντος”.

Θα γίνουν επίσης, προβολές βίντεο με θέματα σχετικά με τις ομιλίες, ενώ την εκδήλωση θα “ντύνει” η μουσική σύνθεση του Μηνά Ι. Αλεξιάδη, συνθέτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τον ίδιο στα πλήκτρα. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής του ανασκαφικού έργου της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι θεατές θα μπορέσουν να παρατηρήσουν τα αστέρια με τα τηλεσκόπια που θα έχουν στηθεί στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης. Η διάθεση των τηλεσκοπίων και η ευθύνη της λειτουργίας τους θα γίνει από την αστρονομική ένωση Σπάρτης “Διός Κούροι” και από ερασιτεχνική ομάδα αστρονομίας Καλαμάτας.
Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα