Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πώς θα εκλέγεται ο ΠτΔ - Ποια ονόματα παίζουν - Ξεκινά η διαδικασία στη Βουλή

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κι έντονες διεργασίες υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και την Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα γίνουν στο τέλος του έτους.
Η διαδικασία της εκλογής , συνδέεται άμεσα και με το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση για το προεδρικό μέγαρο. Τα σενάρια θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον και «ζεστάθηκαν» περισσότερο με την τοποθέτηση στην Κομισιόν του Μαργαρίτη Σχοινά.
Η «Καραμανλική πλευρά» της ΝΔ θέλει μία δεύτερη θητεία για τον Προκόπη Παυλόπουλο κάτι που ευθέως στηρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας ενώ σενάρια έχουν διακινηθεί και για πρόσωπο από την κεντροαριστερά, όπως της Άννας Διαμαντοπούλου ή της Μαρίας Δαμανάκη που δίνουν και έναν άλλο αέρα καθώς εξυπηρετεί εκείνους που θα ήθελαν για πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τρόπος εκλογής
Επί της ουσίας, η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής που υπερψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε ριζικά το πολιτικό τοπίο κι έδωσε “αέρα πνοής” στην κυβέρνηση της ΝΔ με ορίζοντα “καθαρής”

τετραετίας.
Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή καθώς η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις εκλογές δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της και να μην πέσει στην “παγίδα” των πολιτικών μεθοδεύσεων, όπως έγινε στο τέλος του 2014 που ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω της ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Επειδή το σχετικό άρθρο είχε υπερψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή με 224 ψήφους στην παρούσα Βουλή απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών για να αναθεωρηθεί και τελικά να μην πέφτει η κυβέρνηση στην Βουλή εξαιτίας της αδυναμίας της να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προτείνει τρεις ψηφοφορίες, η πρώτη με 200 θετικές ψήφους, η δεύτερη με 180 και η τελευταία με 151 ψήφους.
Τα ονόματα
Η ονοματολογία για τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Αρχικά, πριν ακόμα γίνει κυβέρνηση η ΝΔ είχε ακουστεί έντονα πως η ΝΔ θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή , χωρίς ποτέ πηγές από την Παναγή Κυριακού να το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο το σενάριο αυτό “κάηκε” γρήγορα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία. Το λεγόμενο «Καραμανλικό» μπλόκ αποδυναμώθηκε. Στην συνέχεια έπεσε στο τραπέζι το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τους φαίνεται να έχουν έντονες συζητήσεις και κατ άλλους να έχουν έρθει κοντά για το θέμα αυτό.



Το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς δεν είχε προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Ευρωπαίος Επίτροπος αλλά επέλεξε τον Μαργαρίτη Σχοινά, είχε ερμηνευτεί ως άδειασμα από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού. Επιπρόσθετα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να βγάλει από το “κάδρο” της προανακριτικής επιτροπής τον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Novartis κάποιοι το εξέλαβαν ως “αγκάθι” στις σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και του Αντ. Σαμαρά. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ως “αντάλλαγμα” τις δύο παραπάνω εξελίξεις ο πρωθυπουργός συζητείται ότι προσέφερε στον Αντ. Σαμαρά την θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η εξέλιξη “βολεύει” και τις δύο πλευρές.
Ωστόσο δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να κάνει την “έκπληξη” και τελικά να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιο πρόσωπο από την Κεντροαριστερά. Ήδη ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κάνει “ανοίγματα” στον χώρο της Κεντροαριστεράς αξιοποιώντας σε κυβερνητικές θέσεις στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό “ανάχωμα” στις βλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να επεκταθεί στην Κεντροαριστερά. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται τα σενάρια για συζητήσεις με Διαμαντοπούλου και Δαμανάκη.
Πάντως συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη ισχυρίζονται ότι δεν έχει γίνει ακόμα μία τέτοια συζήτηση για πρόσωπα καθώς προέχει η διαδικασία τη ς αναθεώρησης και το κλίμα που θα υπάρξει σε αυτήν θα είναι οδηγός για την επιλογή του προσώπου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει δημοσίως ότι επιθυμεί την μέγιστη δυνατή συναίνεση για τα θεσμικά θέματα. Εάν την πρότασή του υπερψηφίσει μόνο η ΝΔ τότε συναίνεση δεν υπάρχει και αυτό θα παίξει καταλυτικό ρόλο για το πρόσωπο που θα προταθεί. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα