Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

«Μπέργκαμο» η βόρεια Ελλάδα: Κατάρρευση του ΕΣΥ στη Δράμα – «Ένα βήμα πριν τη διαλογή ασθενών στις Σέρρες


Σκηνές Μπέργκαμο θυμίζει πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με πολλά από αυτά να αναγκάζονται να διασωληνώνουν ασθενείς με κορονοϊό εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αφού δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει οι αεροδιακομιδές ασθενών.
Ειδικότερα, τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς από τη Δράμα διακομίστηκαν με C-130 σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς στο νοσοκομείο της Δράμας δεν υπήρχε κενό κρεβάτι ΜΕΘ
Την ίδια ώρα γιατροί και νοσηλευτές σε πολλά νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον και οι ίδιοι με Covid, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Δράμας, όπου περισσότεροι από δεκάδες υγειονομικοί νοσούν.
Την ίδια ώρα, το γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που γκρεμίζεται ένας τοίχος για να δημιουργηθεί νέα πτέρυγα ΜΕΘ κατόπιν εορτής, ενώ στις Σέρρες γιατροί καταγγέλλουν πως βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διαλογή ασθενών λόγω αδυναμίας νοσηλείας.
«ΠΝΙΓΕΤΑΙ Η ΔΡΑΜΑ»
Σοκαριστικά είναι τα όσα περιέγραψε για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Δράμας η Παρθένα Κιόρτεβε, Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας.
«Η κατάσταση στο νοσοκομείο Δράμας είναι πάρα πολύ άσχημη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Έχουμε αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κύμα ασθενών με μία αθρόα προσέλευση. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες γύρω στους 140 ασθενείς με κορωνοϊό μέσα στο νοσοκομείο, 12 διασωληνωμένους μέσα στη ΜΕΘ η οποία είναι γεμάτη και πλέον από χθες διασωληνώνουμε ασθενείς και τους έχουμε στο χώρο των χειρουργείων διότι δεν μπορούμε να βρούμε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ», είπε στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Γιώργο Σμυρνή και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στον Alpha 98,9.
Σε σχέση με τις χθεσινές αεροδιακομιδές σχολίασε: «Κοιτάξτε, με το που έγινε η αεροδιακομιδή και άδειασε ο χώρος των χειρουργείων σε 4-5 ώρες ξαναδιασωληνώσαμε περιστατικά και ξαναγέμισε ο χώρος των χειρουργείων. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ή τρεις ασθενείς στους χώρους του χειρουργείου και ψάχνουμε να βρούμε κλίνες ΜΕΘ. Πριν από λίγο ενημερώθηκε ότι αδειάζουν δύο κλίνες στη δική μας ΜΕΘ διότι ο ένας ασθενής δυστυχώς κατέληξε και ο άλλος ασθενής αποσωληνώθηκε και θα βγει από τη ΜΕΘ νικητής οπότε θα μεταφερθούν οι ασθενείς που έχουμε στα χειρουργεία στις δικές μας ΜΕΘ και από εκεί και πέρα όμως το θέμα αυτό δεν φαίνεται να έχει τέλος στη Δράμα.
Συνεχώς έχουμε αθρόα προσέλευση βαριά νοσούντων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών οι οποίοι έρχονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και όλοι αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία και από εκεί και πέρα είναι τόσο επιβαρυμένοι οι περισσότεροι οι οποίοι εν δυνάμει, ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστούν διασωλήνωση».
«Κλίνες απλές για COVID παρότι τα γειτονικά νοσοκομεία μας βοηθούν καθημερινά και προσπαθούν να μας αποσυμφορήσουν, οι Σέρρες, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, συνέχεια στέλνουμε περιστατικά, δεν μπορούμε να κρατήσουμε ένα ικανοποιητικό αριθμό κενών κλινών ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους ασθενείς. Συνέχεια κάνουμε καθημερινά εισαγωγές και πάνω που λέμε ότι βρίσκουμε κάποια κενά κρεβάτια ξαναγεμίζουν. Έχουμε και σημαντική βοήθεια από τα νοσοκομεία γύρω εκεί της περιφέρειας. Την Κυριακή ας πούμε μεταφέρθηκαν 20 ασθενείς νοσηλευόμενοι από εμάς στο νοσοκομείο της Καβάλας για να ελευθερώσουμε κρεβάτια τα οποία μέχρι την επόμενη ημέρα είχαν γεμίσει», είπε στη συνέχεια.
Σε σχέση με τις εισαγωγές εξήγησε: «Σε ένα πολύ μικρό νοσοκομείο όπως είναι της Δράμας, σε ένα νομό των 98.000 κατοίκων καθημερινά, το νούμερο στις 20 εισαγωγές ας πούμε θεωρείται ένα πολύ μεγάλο νούμερο για εμάς. Όσον αφορά τους διασωληνωμένους καθημερινά έχουμε 3-4-5. Έγινε μία τεράστια διασπορά στη Δράμα. Ναι, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι πιθανόν 1 στους δύο Δραμινούς νοσούν στο σπίτι τους. Μιλάμε για τεράστια ποσοστά. Δεν ξέρω τι δεν έγινε καλά. Δυστυχώς έγιναν αυτά που δεν έπρεπε να γίνουν. Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα».
«Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη είναι η μάχη που δίνουμε. Είμαστε ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο με 50% κενές τις οργανικές του θέσεις σε γιατρούς και από τους οποίους οι 50 συνάδελφοι που έχουμε μείνει από τους 100 που είναι οργανικές θέσεις. Από τους 50 οι 20 αυτή τη στιγμή βρίσκονται σπίτια τους και νοσούν από κορονοϊό. Τα όρια αντοχής έχουν ξεπεραστεί και ζητάμε βοήθεια εδώ και μέρες από την τέταρτη ΥΠΕ, από το υπουργείο από όπου μπορεί από τους αρμόδιους να στείλουνε γιατρούς από τις γύρω περιοχές για να μπορέσουν να μας βοηθήσουν», κατέληξε.
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, υπογράμμισε πως «το νοσοκομείο ασφυκτιά» και αναφερόμενη στο προσωπικό σημείωσε: «Είναι όλοι εδώ, είναι αλύγιστοι, πολεμάνε, για να κρατήσουμε ψηλά το νομό».
ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟΙΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΕΘ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Δραματική είναι η κατάσταση στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 93 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 71 σε μονάδες Covid-19, οι 18 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιποι τέσσερις στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.
Ταυτόχρονα στο νοσοκομείο διακομίζονται καθημερινά βαριά περιστατικά από όλη την Περιφέρεια. Λόγω της δύσκολης κατάστασης, διοίκηση και γιατροί του νοσοκομείου πήραν την απόφαση να δώσουν εντολή για γκρέμισμα τοίχων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ακόμη πτέρυγα ΜΕΘ, 8 κλινών.
«Ελπίζω ο Θεός να μας λυπηθεί», λέει ο καθηγητής Θεοδόσης Μπιρμπίλης, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα inkomotini.news. «Τοίχοι πέφτουν για νέα ΜΕΘ 8 κλινών από το πουθενά, πίεση από παντού για ασθενείς με Covid-19, νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε γειτονικές πόλεις, και καθημερινά, εγκεφαλικά επεισόδια από ραγέντα ανευρύσματα εγκεφάλου και καρκίνοι», προσθέτει, με το νοσοκομείο ωστόσο να έχει την δική του άποψη:
Ειδικότερα σε ανακοίνωση του διοικητή Ευάγγελου Ρούφο τονίζεται ότι: «Ουδέποτε έλαβε χώρα περιστατικό γκρεμίσματος τοίχου στο Νοσοκομείο μας. Πριν ένα μήνα και προκειμένου να αναπτυχθούν 5 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID, τοποθετήθηκε γυψοσανίδα προκειμένου να διαχωρίσουμε έναν ενιαίο χώρο για λόγους ασφαλείας. Οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ-COVID αναπτύχθηκαν και είναι πλήρως λειτουργικές.
Στο πλαίσιο ετοιμότητας και περαιτέρω σχεδιασμού για την ανάπτυξη επιπλέον 6 κλινών ΜΕΘ-COVID, δημιουργήθηκε ένα άνοιγμα επί της ήδη υπάρχουσας γυψοσανίδας, προκειμένου να επανενωθεί ο χώρος. Όλες οι ενέργειες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευόμενων ασθενών μας».


ΣΕΡΡΕΣ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΙΑΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Συγκλονιστικές περιγραφές για την καθημερινότητα που βιώνει το υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο Σερρών έδωσε και ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Βαγγέλης Παπαμιχάλης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, οι γιατροί είναι ένα βήμα πριν από την επιλογή των ασθενών που θα διασωληνώνονται τονίζοντας πως «ελπίζουμε να μη φτάσουμε σε αυτό το δίλημμα». Ήδη, πάντως, τα κριτήρια της διασωλήνωσης «είναι πολύ σφιχτά και τηρούνται πολύ αυστηρά». Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών «όταν δεν έχεις ελεύθερα κρεβάτια αναγκαστικά θα μπαίνουν συνεχώς ιατρικά -για την ώρα- κριτήρια επιλογής. Αλλά τα κριτήρια σε κάποια στιγμή θα πάψουν να είναι ιατρικά…».
«Δεν κάνουν τη ΜΕΘ ένας αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ», λέει ο κ. Παπαμιχάλης αναφερόμενος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δημιουργούνται εκτάκτως για τα περιστατικά covid μέσα στα νοσοκομεία, ενώ περιγράφοντας τις ελλείψεις προσωπικού ο κ. Παπαμιχάλης επισημαίνει πως η πανδημία βρήκε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας -όπως και των Σερρών- «υποστελεχωμένα και χωρίς εφεδρείες».
Η κατάσταση μάλιστα έχει επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς ο κορωνοϊός έχει «χτυπήσει» γιατρούς και νοσηλευτές. «Ανοίγουν νέες κλίνες »ανακυκλώνοντας» το προσωπικό», σημειώνει ο ίδιος υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και οι υπόλοιπες κλινικές οι οποίες δεν αφορούν τον κορονοϊό.
«Κάποια τμήματα ήδη λειτουργούν οριακά, καθώς αρκετοί συνάδελφοι νοσούν λόγω covid», είπε ο κ. Παπαμιχάλης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η καρδιολογικό έμεινε με δύο καρδιολόγους (οι άλλοι τρεις είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία λόγω κορονοϊού), ο αξονικός τομογράφους με δύο γιατρούς, ενώ δύο είναι και οι γιατροί στο τμήμα Νεφρού. Σύντομα το νοσοκομείο θα βρεθεί και με δυο αναισθησιολόγους, καθώς μια γιατρός συνταξιοδοτείται, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα για την επιστροφή αναισθησιολόγου ο οποίος μετατέθηκε τον Φεβρουάριο σε διοικητική θέση στο ΕΚΑΒ.
«Μας έχουν αφήσει μόνους μας όλο αυτό το διάστημα, χωρίς βοήθεια», επισημαίνει ο κ. Παπαμιχάλης και συγκλονίζει περιγράφοντας την καθημερινότητα των γιατρών. «Με λυγίζουν οι συνάδελφοι», απαντά στη Μαρία Σαμολαδά όταν τον ρωτά για τις στιγμές και τα περιστατικά που τον έχουν λυγίσει. Και αναφέρεται σε γιατρό ο οποίος δεν μπόρεσε αν αγκαλιάσει αυτές τις μέρες το παιδί του που γιόρταζε, καθώς «όταν γυρνά στο σπίτι του κάθεται κλεισμένος μέσα σε ένα δωμάτιο για να μην κολλήσει την οικογένειά του»!
ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα