Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Μετακινήσεις γιατρών στη ΜΕΘ Covid


Τέσσερις χειρουργοί γιατροί μετακινήθηκαν από τη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου, με απόφαση της διοικήτριας Ελένης Αλειφέρη.
Η απόφαση που προκάλεσε ερωτηματικά, ελήφθη με την οικειοθελή προσφορά των 2 τουλάχιστον γιατρών και κρίθηκε αναγκαία για τη στελέχωση και λειτουργία της ΜΕΘ για τον κορονοϊό, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν από το υπουργείο Υγείας προσλήψεις γιατρών, των ειδικοτήτων που απαιτούνται.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι “οι γιατροί λόγω μη εξειδίκευσής τους στην Εντατική Θεραπεία, θα συμμετέχουν στις εργασίες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία θα είναι διασυνδεόμενη με τη ΜΕΘ Covid-19, σε τακτικό πρωινό ωράριο και θα τελούν εφημερίες κατόπιν συνεννόησης και στο Χειρουργικό Τμήμα στο οποίο ανήκουν και θα μετακινηθούν πλήρως στη ΜΕΘ Covid-19, όταν κριθεί αναγκαία η λειτουργία της”.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, στο σχεδιασμό είναι να μετακινηθούν ακόμα το επόμενο διάστημα στη ΜΕΘ Covid, ένας καρδιολόγος και ένας ορθοπαιδικός, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις, καθώς οι συγκεκριμένες κλινικές έχουν ελλείψεις σε γιατρούς.
Η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη δήλωσε στην “Ε” ότι “όλες οι κλινικές του νοσοκομείου θα λειτουργούν με ασφάλεια” και διευκρίνισε: “Παράλληλα πάντα στην εφημερία της ΜΕΘ Covid θα υπάρχει εντατικολόγος. Η λειτουργία της θα γίνεται με την επιστημονική επίβλεψη και παρακολούθηση των εντατικολόγων”. Μας ενημέρωσε ότι “το πρόγραμμα των εφημεριών έχει βγει έτσι ώστε να έχουμε την κάλυψη που πρέπει” και πρόσθεσε: “Και η Χειρουργική θα λειτουργήσει όπως πρέπει, για το νοσοκομείο είναι αυτονόητο αυτό. Θα βγουν οι εφημερίες σε όλες τις κλινικές. Δεν θα κινδυνεύει καμία κλινική, ιδιαίτερα η Καρδιολογική που έχει κρίσιμη αποστολή”.
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας - γιατρός Κώστας Αποστολόπουλος διαβεβαίωσε ότι “η ΜΕΘ Covid θα λειτουργήσει με ασφάλεια” κι επεσήμανε ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα πώς θα στελεχωθεί. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις κι έκανε λόγο για νομικά ζητήματα, λέγοντας: “Είμαι σε συνεννόηση με τους γιατρούς, για να μην υπάρχουν νομικά ζητήματα. Για να μην υπάρχει κίνδυνος απόδοσης ευθυνών σε γιατρούς και για να εργαστούν με ασφάλεια. Θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι, να είναι νομικά καλυμμένοι οι γιατροί. Να μην έχουμε το μοντέλο της Ιταλίας, όπου ασκήθηκαν διώξεις, ζητήθηκαν αποζημιώσεις από γιατρούς”. Παρατήρησε ότι στις ΜΕΘ Covid πρέπει να εργάζονται “λοιμωξιολόγοι και μοναδίστες” και ανέφερε πως οι χειρουργοί είναι εκπαιδευόμενοι στη ΜΕΘ.
Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Παναγιώτης Καλοφωλιάς είπε ότι εκ των ενόντων θα πρέπει να καλυφθεί η λειτουργία της ΜΕΘ Covid, αφού δεν έγιναν προσλήψεις. Παρατήρησε ότι πρέπει να βρεθούν γιατροί να στηρίξουν και συνάδελφοι προσφέρθηκαν οικειοθελώς. Αναγνώρισε πως όταν θα λείπουν 4 χειρουργοί, θα υπάρχει πρόβλημα κάλυψης των εφημεριών στη Χειρουργική. Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι συνεργάσιμη η κ. Αλειφέρη και “βγάλαμε 15ήμερο πρόγραμμα εφημεριών του Δεκεμβρίου και για τη Χειρουργική και για τη ΜΕΘ Covid”.  Γ.Σ. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα