Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

«Ναι» στη δωρεά rapid tests με σοβαρές παρατηρήσεις και αιχμές στο Δ.Σ. Τριφυλίας


-Απόφαση για δωρεά σε υγειονομικές μονάδες χωρίς να έχει προηγηθεί η προμήθεια
«Ναι» στη δωρεά rapid test, αλλά με σοβαρές παρατηρήσεις και αιχμές, ψήφισαν στην προχθεσινή έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων δημάρχου και αντιπολίτευσης.
Αφενός, τόνισαν ότι ο Δήμος δεν έχει προμηθευτεί τα 1.000 tests που προτάθηκε να αποφασίσουν να δωρίσουν, δε γνωρίζουν το κόστος τους, ενώ είναι λίγα. Αφετέρου, έχουν καθυστερήσει η προμήθεια και η δωρεά και παράλληλα ο Δήμος έπρεπε ήδη να έχει συγκροτήσει σχέδιο δράσης διενέργειας tests με τον ΕΟΔΥ.
Οι δε Δημήτρης Δριμής και Γιάννης Παρασκευόπουλος κατέθεσαν και ψήφισαν δική τους πρόταση (σ.σ. θα διαβάσετε σε σχετικό θέμα στο «Θ»).
Στο απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης, που δημοσιεύθηκε χθες το πρωί στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΨΕΒΡΩΗΕ-ΠΡΒ, αναγράφεται ότι ο δήμαρχος Τριφυλίας έθεσε υπόψη του Σώματος «το από 17/11/2020 έγγραφο του iατρού Εργασίας του Δήμου Τριφυλίας σύμφωνα με το οποίο μας εισηγείται την προμήθεια 1000 τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου (rapid test) έναντι του κορωνοϊού SARS COV 2». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Δήμος Τριφυλίας προτίθεται να προβεί στην προμήθεια 1.000 τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου (rapid test) έναντι του κορωνοϊού SARS COV 2 για επιδημιολογικούς σκοπούς και τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, λόγω της άμεσης ανάγκης διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων, τα οποία θα δωριθούν στις Δημόσιες Υγειονομικές Μονάδες που εδρεύουν στα όρια του Δήμου Τριφυλίας.
Η δε προμήθεια, σημείωσε, λόγω του κατεπείγοντος θα γίνει με ανάθεση της Οικονομικής Επιτροπής και επιλέγεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.
Τοποθετήσεις
Ο Αγγελής Κοροβίλας κατέθεσε ότι «για τα τεστ ανίχνευσης του ιού θα ήθελα να ξέρω το κόστος που θα έχει ο Δήμος για την αγορά τους. Αλλά λόγω της κατάστασης ψηφίζω nai».
Ο Παναγιώτης Αλευράς κατέθεσε: «Ψηφίζω ναι με τις εξής παρατηρήσεις: α) Η εισήγηση πρέπει να συνοδεύεται με έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας για την αποπληρωμή και τη διαθέσιμη πίστωση. β) Η χορήγηση πρέπει να γίνει συντονισμένα και ανάλογα με τη σύνθεση του πληθυσμού δεδομένου ότι τα 1.000 τεστ είναι λίγα. γ) Κατά την εφαρμογή σημαντικό ρόλο θα παίξει η ιχνηλάτηση».
O Παναγιώτης Τσαφαράς κατέθεσε: «Ο χρόνος που γίνεται είναι πάντα καθυστερημένος και τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις σε μια περίοδο για το Δήμο που εδώ και δύο μήνες έχει αρχίσει η ελαιοσυγκομιδή και η ανάγκη πρόληψης ήταν μεγαλύτερη και αναγκαία από ποτέ. Ψηφίζω ναι στη δωρεά των τεστ αντιγόνου Rapid για την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη από τις υγειονομικές αρχές της πανδημίας από το Δήμο μας».
Η Σταματία Αλεξοπούλου κατέθεσε: «Συμφωνώ στη δωρεά rapid test στις μονάδες υγείας του Δήμου μας για δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου αφού γίνει η προμήθεια. Θα πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις διενέργειας στην περιοχή μας ξεκινώντας από όλους τους εργαζομένους του Δήμου. Οι εργαζόμενοι (με πρώτους της υπηρεσίας Καθαριότητας) και τα στελέχη της διοίκησης πρέπει να κάνουν test ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατί έρχονται σε επαφή με κόσμο. Από τον προηγούμενο μήνα έχει ξεκινήσει ελαιοσυγκομιδή με απροσδιόριστο αριθμό εργατών γης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι αλλοδαποί. Επίσης, στο Δήμο μας διαμένουν Ρομά. Πρέπει να υποβληθούν σε test. Ο Δήμος μας πρέπει να μεριμνήσει για όλους τους συνδημότες μας και κατοίκους να κάνουν test όσο περισσότεροι γίνεται. Να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους σε προγραμματισμένα tests που θα γίνουν στις πόλεις και τα χωριά μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα δίχτυ προστασίας από τον κορωνοϊό στην τοπική κοινωνία μας. Ο ιατρός Εργασίας του Δήμου Τριφυλίας, Ευθύμιος Ν. Θανασιάς, έχει καταθέσει πρόταση, με το σκεπτικό της οποίας συμφωνώ.
Πιστεύω όμως και προτείνω την προμήθεια όσο το δυνατόν περισσότερων rapid tests για να γίνουν και περισσότεροι έλεγχοι.
Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ ενέκριναν και επιπλέον χρηματοδότηση (έκτακτη επιχορήγηση) των Δήμων και του Δήμου Τριφυλίας με 142.811,15 ευρώ και, άρα, υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα για την προμήθεια των rapid tests.
Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πρέπει να καταρτιστεί συγκεκριμένο και στοχευμένο σχέδιο δράσης για να μη μείνει εκτός ελέγχου κανένας συνδημότης μας ή εργάτες γης ή Ρομά. Ψηφίζω υπέρ της δωρεάς rapid tests και ζητώ να αυξηθεί ο αριθμός τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα